Carnea de pui este inconjurata de mituri care ne pot face sa gresim in bucatarie si de aceea este bine sa stim inainte de a ne apuca de gatit ce avem voie si ce nu. Va dezvaluim daca chiar trebuie sa-l spalati inainte de a-l gati si adevarul despre celelalte mituri care uneori incearca sa ne streseze.

Puiul este cea mai consumata carne dintre toate. Este delicios, este ieftin, ofera proteine ​​de calitate si cu el putem gati o multime de feluri de mancare diferite, delicioase si sanatoase. Cu toate acestea, putem face multe greseli atunci cand il gatim daca credem unele dintre cele mai raspandite mituri despre el. Daca esti unul dintre cei care ii fac un dus complet inainte de a-l praji, iti indepartezi pielea pentru ca ai auzit ca are toxine sau iti petreci mult timp, te-ar putea interesa sa stii care este adevarul despre aceste mituri, cel mai raspandit, cand vine vorba de gatit pui .

Adevarul despre cele mai raspandite mituri despre carnea de pui

Trebuie sa spalati puiul inainte de a-l gati? 

De cate ori ne-am vazut pe mamele si bunicile noastre punand puiul sub robinet si frecandu-l bine inainte de a gati? Credem ca indepartam murdaria si bacteriile cand, de fapt, s-ar putea sa facem exact opusul . Adevarul este ca nu se recomanda spalarea puiului pentru ca in acest fel posibilele bacterii pe care le are la suprafata se pot raspandi mai mult, atat la mancarea in sine, cat si la contaminarea incrucisata cu alte alimente si instrumente. La gatit, datorita aplicarii caldurii, acestea sunt complet eliminate. La fel se intampla daca l-am inghetat anterior, ca si frigul elimina toate acele bacterii.

Ceea ce se face este sa se smulga foarte bine puiul cu penseta folosita pentru a indeparta oasele din peste si apoi trece si o torta de bucatarie peste suprafata . In acest fel, se asigura ca nu exista resturi de pene, care este poate ceea ce ar trebui sa ne preocupe cel mai mult dincolo de bacterii. Dupa cum am spus, gatirea completa a carnii este deja sigura.

arde pui cu torta


Trebuie sa indepartati pielea pentru ca este incarcata cu toxine si hormoni

Pentru o vreme, indepartarea intregii pielii de pui inainte de gatit a fost considerata o modalitate usoara atat de a-l manca complet curat de bacterii si murdarie, cat si de a reduce aportul de grasimi si hormoni. Cu toate acestea, TOATA carnea de pui care este vanduta in mod regulat in supermarketuri si intreprinderile mici a trecut de controale exhaustive de siguranta alimentara si nu contine toxine, hormoni sau antibiotice care dauneaza sanatatii noastre sau o afecteaza in vreun fel.

Pe de alta parte, pielea de pui contine cele mai sanatoase grasimi nesaturate, care ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol. Asa ca nu este justificata sa o indepartam pentru a ne imbunatati sanatatea. In plus, din punct de vedere pur culinar, pielea impiedica uscarea carnii la fiert si de aceea bucatile care o pastreaza sunt mai suculente si mai aromate. Acest lucru ajuta, de asemenea, sa folositi mai putina sare si sa recurgeti la moduri mai putin sanatoase de a o gati, cum ar fi prajirea si aluatul.

Puiul nu trebuie consumat crud

Este singurul mit care nu este asa. Carnea de pui nu trebuie consumata cruda, deoarece necesita o gatire temeinica pentru a fi lipsita de bacterii, la fel ca toate tipurile de carne. Insa intreaba femeile insarcinate, ca pentru a fi in siguranta, trebuie sa treaca bine orice tip de mancare pe care o consuma, chiar si o friptura de vitel.

De asemenea, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa lasam un file de piept ca talpa. Trebuie sa obtineti un punct exact intre gatitul complet si excesiv.

Cum o putem realiza? Cel mai sigur mod este sa folosesti un termometru. Carnea ar trebui sa fie inauntru la aproximativ 71-73º, dar din moment ce aproape nimeni nu va lua temperatura puiului, trebuie sa avem incredere in instinctele bucatarilor nostri si in experienta noastra. Si ceva care nu da gres niciodata, deschide carnea si vezi cum este interiorul. Daca nu gatim, putem oricand prelungi gatirea pentru cateva minute. Daca mergem prea departe, nu va fi nicio solutie…