Lansarea recenta a Corpului consultativ AI condus de ONU a avansat o tendinta globala in crestere de a valorifica invatarea automata pentru a gasi solutii la provocarile comune. Inteligenta artificiala imbunatateste jocul de analiza a datelor si un numar tot mai mare de guverne, intreprinderi si parteneri ai societatii civile lucreaza impreuna pentru a beneficia de numeroasele sale beneficii.

Aceasta include accelerarea si extinderea eforturilor pentru realizarea unor astfel de ambitii globale precum Agenda 2030 si cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), care servesc drept plan mondial pentru a face planeta mai verde, mai curata si mai echitabila.

Inaintea celei mai recente Conferinte ONU privind schimbarile climatice (COP 28), care incepe la sfarsitul lunii noiembrie la Dubai, stirile ONU analizeaza modul in care AI ajuta lumea, de la comunitati la corporatii la legislatori, sa abordeze schimbarile climatice:

Inteligenta artificiala poate contribui la combaterea schimbarilor climatice si la sprijinirea progresului catre toate ODD.

Vreme

Tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala ofera capabilitati nemaiauzite pana acum de a procesa volume enorme de date, de a extrage cunostinte perspicace si de a imbunatati modelele predictive, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU.

Aceasta inseamna modelare imbunatatita si predictie a modelelor schimbarilor climatice care pot ajuta comunitatile si autoritatile sa elaboreze strategii eficiente de adaptare si atenuare.

Mai multe agentii ONU sprijina comunitatile vulnerabile din Burundi, Ciad si Sudan printr-un proiect bazat pe inteligenta artificiala pentru a investiga schimbarile de mediu din trecut in jurul punctelor fierbinti de stramutare si pentru a furniza proiectii viitoare pentru a informa masurile de adaptare si actiunile anticipative pentru integrarea in programarea umanitara.

Pe teren, datele imbunatatite pot schimba jocul. De exemplu, aplicatia MyAnga ii ajuta pe pastorii din Kenya sa se pregateasca pentru seceta. Cu datele de la statiile meteorologice globale si de la sateliti trimise pe telefoanele lor mobile, pastorii isi pot planifica din timp, isi pot gestiona mai bine efectivele si pot economisi ore de cercetare pentru pasuni verzi.

 • Consolidarea rezilientei si adaptarea la pericolele legate de clima si dezastrele naturale
 • Integrarea masurilor privind schimbarile climatice in politicile, strategiile si planificarea nationale
 • Imbunatatirea educatiei, a constientizarii si a capacitatii umane si institutionale privind atenuarea schimbarilor climatice, adaptare, reducerea impactului si avertizare timpurie
 • Cresterea capacitatii de planificare si gestionare eficienta a schimbarilor climatice in tarile cel mai putin dezvoltate

Conventia-cadru a ONU privind schimbarile climatice ( UNFCCC ) este principalul forum international interguvernamental pentru negocierea raspunsului global la schimbarile climatice.

Prevenirea dezastrelor

Pe masura ce evenimentele meteorologice extreme se desfasoara cu mai multa frecventa si intensitate, AI poate ajuta comunitatile din intreaga lume sa se pregateasca mai bine pentru dezastrele climatice.

Initiativele bazate pe inteligenta artificiala vizeaza zonele cu risc ridicat si se alimenteaza in planurile de raspuns locale si nationale. Pentru zonele susceptibile la alunecari de teren, de exemplu, cartografierea poate ajuta autoritatile locale sa planifice si sa implementeze masuri de dezvoltare durabila, sa reduca riscurile si sa asigure siguranta locuitorilor din comunitatile vulnerabile.

Evolutiile conexe in IA si robotica au fost printre instrumentele identificate intr-un proiect recent condus de OMM, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU). De la imbunatatirea acuratetei prognozelor meteo pana la reducerea riscurilor de dezastre, AI ajuta deja, potrivit OMM, care opereaza un program de reducere a riscului de dezastre si un sistem de avertizare timpurie pentru mai multe pericole care deserveste tarile, comunitatile si agentiile umanitare.

Valorificarea beneficiilor AI face, de asemenea, parte din initiativa revolutionara a Secretarului General al ONU Avertismente timpurie pentru toti. Lansat la inceputul acestui an, planul sau de actiune urmareste sa se asigure ca toata lumea de pe Pamant este protejata de evenimente meteorologice periculoase, apa sau climat prin sisteme de avertizare timpurie pana la sfarsitul anului 2027.

Inteligenta artificiala poate sprijini sistemele de avertizare timpurie pentru a atenua efectele evenimentelor meteorologice extreme.

Urmarirea poluarii

Te-ai intrebat vreodata de unde provin rapoartele privind calitatea aerului urban? Orasele din intreaga lume urmaresc deja poluarea pentru a alerta publicul in cazurile de niveluri periculoase.

Folosind AI, hartile de susceptibilitate pot sprijini guvernele locale in luarea deciziilor de imbunatatire a sanatatii publice si a rezistentei urbane.

In plus, IA poate imbunatati planificarea urbana, precum si gestionarea traficului si a deseurilor, facand orasele mai durabile si mai viabile.

Neutralitatea carbonului

Inteligenta artificiala poate revolutiona abordarea lumii cu privire la neutralitatea carbonului si poate introduce o era a sustenabilitatii inteligente la scara globala, intr-un moment in care cursa este pornita pentru a impiedica Pamantul sa se incalzeasca la niveluri periculoase.

Fiind un catalizator esential in realizarea obiectivelor globale de neutralitate a emisiilor de carbon, algoritmii AI au un rol cheie in reducerea impactului asupra mediului si maximizarea eficientei.

In ceea ce priveste realizarea obiectivului global de energie curata si accesibila pentru toti pana in 2030 (SDG 7), AI poate optimiza retelele si poate creste eficienta surselor regenerabile. Intretinerea predictiva folosind AI poate reduce, de asemenea, timpul de nefunctionare in productia de energie. Asta poate insemna reducerea amprentei de carbon a planetei.

 • Cresterea ponderii energiei regenerabile la nivel global
 • Rata globala dubla de imbunatatire a eficientei energetice
 • Extindeti infrastructura si modernizati tehnologia pentru furnizarea de servicii energetice moderne si durabile
 • Imbunatatirea cooperarii internationale pentru a facilita accesul la cercetare si tehnologie in domeniul energiei curate, inclusiv la energie regenerabila, eficienta energetica si tehnologie avansata si mai curata a combustibililor fosili
 • Extinderea infrastructurii si modernizarea tehnologiei pentru furnizarea de servicii energetice moderne si durabile pentru toate tarile in curs de dezvoltare, in special tarile cel mai putin dezvoltate, statele insulare mici in curs de dezvoltare si tarile in curs de dezvoltare fara iesire la mare

Moda rapida

Fiind o industrie cu un record de emisii ridicate, moda poate beneficia de cercetarea si dezvoltarea bazata pe inteligenta artificiala pentru a accelera inovatia. Industria globala de 2,4 trilioane de dolari, care angajeaza aproximativ 300 de milioane de oameni de-a lungul lantului valoric, dintre care multi sunt femei, iar amploarea industriei este de asteptat sa creasca in urmatorii ani.

Avand in vedere dimensiunea si acoperirea sa globala, practicile nesustenabile din sectorul modei au un impact important asupra indicatorilor de dezvoltare sociala si de mediu si, fara modificari majore ale proceselor de productie si modelelor de consum in moda, costurile sociale si de mediu ale sectorului vor continua sa creasca, potrivit la Alianta ONU pentru Moda Durabila.

Acolo poate interveni AI. Invatarea automata poate optimiza lanturile de aprovizionare pentru a reduce risipa, a monitoriza consumul de resurse si a promova procese de productie durabile. AI poate ajuta la accelerarea tranzitiei energetice prin optimizarea economiilor si imbunatatirea eficientei in sectoarele mari consumatoare de energie.

Industria modei contribuie major la emisiile nocive.

Fast food

La fel cu agricultura, un alt sector cu emisii mari. Reprezinta 22% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, conform unui raport de evaluare a climei al ONU, dar eforturile de AI pot schimba acest lucru.

De la corporatii la micii fermieri care se confrunta cu evenimente meteorologice extreme, deficit de apa si degradare a terenurilor, AI poate ajuta la optimizarea practicilor lor, la reducerea deseurilor si la minimizarea impactului asupra mediului al productiei de alimente. Retelele inteligente bazate pe inteligenta artificiala pot echilibra cererea si oferta, facilitand integrarea surselor regenerabile in sistemele energetice si reducand dependenta de combustibilii fosili.

Forumul de stiinta si inovare din acest an, desfasurat la mijlocul lunii octombrie, sa concentrat pe actiunile climatice. Gazduit de Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), evenimentul de o saptamana a prezentat exemple de tehnologii care urmaresc sa transforme practicile traditionale in sisteme bazate pe date care protejeaza oamenii si planeta.

Printre acestea, AI si instrumentele digitale sunt esentiale in construirea de sisteme agroalimentare rezistente la clima, care sunt mai eficiente, durabile si adaptabile la provocarile legate de schimbarile climatice, potrivit agentiei.

UN on AI

ONU a explorat modalitati de a valorifica potentialul inteligentei artificiale de a genera schimbari si impact in domeniile lor problematice. Iata doar cateva:

 • Consiliul directorilor executivi pentru coordonare (CEB) al sistemului ONU si Comitetul sau la nivel inalt pentru programe (HLCP) au infiintat in 2020 grupul de lucru interagentii pentru IA (IAWGAI), care este co-condus de ITU si UNESCO.
 • Platforma AI for Good, organizata de ITU in parteneriat cu 40 de agentii surori ONU, a lansat Neural Network, o platforma de continut si retele comunitare alimentata de AI, conceputa pentru a ajuta utilizatorii sa construiasca conexiuni cu inovatori si experti. De asemenea, leaga ideile inovatoare cu oportunitatile de impact social.
 • ITU lucreaza pentru a identifica lacunele in activitatile ONU legate de IA pentru a ajuta sistemul ONU sa prioritizeze actiunile strategice.
 • Mai multe agentii ONU lanseaza noi competitii pentru a gasi cele mai bune modalitati de a promova actiunea climatica cu AI. Inregistrarile castigatoare vor debuta la COP 28 la sfarsitul lunii noiembrie. Aflati mai multe despre competitii aici.
 • Aflati mai multe despre activitatile ONU privind IA aici.