Senatul voteaza joi un proiect de lege care vizeaza combaterea influentei economice si politice globale a Chinei. Dar, in ciuda sponsorizarii bipartidiste a proiectului de lege si a unui proces indelungat de modificare, opozitia din ultimul moment aproape ca si-a pus in pericol sansele.

Senatul a votat saptamana aceasta asupra mai multor amendamente aduse Legii privind inovatia si concurenta din SUA, inclusiv voturile asupra mai multor amendamente, miercuri seara tarziu. Senatul a deschis un vot clotur asupra proiectului de lege la scurt timp dupa ora 11:00, joi dimineata, ceea ce limiteaza dezbaterea inainte de votul final. Proiectul de lege a ramas deschis timp de mai mult de trei ore, pe masura ce negocierile privind proiectul de lege au continuat in culise, incluzand mai multe modificari.

Proiectul de lege avea nevoie de 60 de voturi pentru a invoca clotura, iar democratii au o majoritate de 50 de locuri – ceea ce inseamna ca liderul majoritatii Senatului, Chuck Schumer, avea nevoie de sprijin din partea a cel putin zece republicani pentru ca legislatia sa avanseze. Mai multi republicani au fost de acord sa sprijine clotura dupa ce sa ajuns la un acord pentru votarea a inca doua amendamente.

Multi republicani au fost deosebit de frustrati de lipsa unui vot asupra unui amendament comercial bipartisan de catre senatorul GOP Mike Crapo si de senatorul democrat Ron Wyden, membru de rang superior si, respectiv, presedintele Comitetului financiar al Senatului. Dar negocierile pripite au dus la acordul de vot asupra amendamentului Wyden si Crapo, care ar extinde preferintele comerciale si reducerea tarifelor. Amendamentul a fost aprobat cu votul de la 91 la 4 si a fost depus un alt amendament al senatorului GOP Marco Rubio.

Proiectul de lege a fost o prioritate pentru Schumer, care a scris baza impreuna cu senatorul republican Todd Young. Intr-un discurs tinut la Senat joi dupa-amiaza, Young a spus ca proiectul de lege va contracara eforturile chineze de a deveni puterea globala dominanta.

Intarzierea votului cloturii a impiedicat progresul unui alt proiect de lege  care ar crea o comisie bipartida pentru a investiga atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliei SUA. Senatul nu poate vota asupra acestui proiect de lege pana cand nu finalizeaza procesul pentru Legea privind inovatia si concurenta din SUA. Daca Senatul nu va ajunge la proiectul de lege al Comisiei pana la sfarsitul acestei saptamani, acesta nu va fi preluat pana la inceputul lunii iunie, deoarece Senatul se afla in pauza saptamana viitoare.

Cu toate acestea, chiar daca Senatul voteaza astazi pentru a invoca proiectul de lege al comisiei, este putin probabil sa obtina suficient sprijin republican pentru a avansa.