O scanare imagistica recenta sugereaza camere ascunse care ar putea oferi o perspectiva asupra intrebarilor legate de viata si moartea baiatului faraon si locul sau in istoria Egiptului
Arheologii credeau ca ultima camera funerara din Valea Regilor din Egipt a fost descoperita chiar inainte ca Howard Carter sa deschida mormantul nepatat al faraonului Tutankhamon in 1922. Tut a condus Egiptul doar un deceniu, intre 1332 si 1322 i.Hr., si a murit in jurul varstei de 19 ani. Neatinse de jefuitori inainte de descoperirea sa, artefactele aurii orbitoare ale mormantului au captat imaginatia publicului si l-au facut una dintre cele mai faimoase si mai studiate mumii din Egipt.
Dar mormantul lui Tut nu a fost, de fapt, ultimul secret pe care valea il pastra. In ultimii 10 ani, inca doua camere au iesit la lumina: una este o zona de depozitare pentru sicrie si provizii de inmormantare, cealalta contine mumia unei femei care a fost cantareata la Templul din Karnak. In noiembrie 2015, specialistul in radar Hirokatsu Watanabe a efectuat o serie de scanari radar de patrundere la sol. Acum analiza sa asupra acelor scanari este completa si sugereaza ca ar putea exista si alte camere, posibil care contin inmormantari, ascunse in spatele zidurilor mormantului baiatului rege. Radarul de patrundere a pamantului este notoriu dificil de folosit pe stanca din Valea Regilor. Potrivit fostului ministru de stat pentru antichitati Zahi Hawass, fisurile naturale din stanca pot reflecta undele radar in moduri care le fac sa arate ca niste camere create de om, asa ca este planificata o alta runda de scanare pentru a confirma ca camerele exista.
La prima vedere, Tutankhamon parea a fi o figura minora in istoria Egiptului – foarte putine inregistrari scrise se refera la el. Dar el a domnit intr-un moment in care natiunea lui trecea printr-o schimbare profunda. Faraonul Akhenaton, a carui domnie s-a incheiat cu patru ani inainte de inceperea lui Tut, schimbase religia oficiala a Egiptului, care presupunea venerarea unui panteon de zei, intr-un cult monoteist dedicat zeului soarelui Aton. Aceasta schimbare a luat puterea preotilor bogati si puternici ai zeilor traditionali egipteni. La scurt timp dupa moartea lui Akhenaton, natiunea a revenit la venerarea zeitatilor traditionale. Acele culte si-au reafirmat rapid puterea si tocmai in aceasta perioada de tulburari a preluat tronul Tutankhamon. Ca in orice mare descoperire, mormantul lui Tut a ridicat o serie de noi intrebari importante despre istoria egipteana, cum ar fi cine au fost predecesorii si succesorii sai si ce alte figuri ar putea fi, de asemenea, ingropate in mormantul sau. Daca exista noi camere de explorat, raspunsurile despre vietile lui Tut si ale rudelor sale regale ar putea fi mai aproape ca niciodata. Cu toate acestea, exista si alte mistere despre Tut care probabil sa ramana fara raspuns.
Cine au fost parintii lui Tut?
In jurul anului 1341 i.Hr., in timpul domniei lui Akhenaton, s-a nascut un copil regal si l-a numit Tutankh aten „chipul vie a lui Aton”. La ceva timp dupa moartea lui Akehnaten, el a fost redenumit pentru divinitatea solara traditionala, Amun si numele sau a devenit Tutankh amon . Unii cercetatori cred ca mama baiatului a fost sotia principala a lui Akhenaton, Nefertiti, in timp ce altii cred ca mama lui a fost una dintre sotiile sale secundare pe nume Kiya. Dar nici macar nu este sigur ca Akhenaton a fost tatal lui Tutankamon. Este posibil ca tatal lui Tut sa fi fost faraonul Smenkhkara, care a fost conducatorul imediat inaintea lui Tutankhamon. O analiza ADN a mai multor mumii gasite in Valea Regilor pare sa indice ca tatal lui Tut este persoana ingropata peste vale de el in mormantul KV55, iar mama lui este ingropata mai spre vest in KV35, dar identitatile acelor mumii sunt necunoscut. Egiptologul Marianne Eaton-Krauss, un expert in Tutankhamon, care a predat la universitati din Germania, subliniaza, de asemenea, ca, desi aceste mumii sunt in mod clar rude apropiate ale lui Tut, este dificil sa stabilesti relatii familiale precise folosind doar ADN-ul. A sti cine sunt parintii lui Tut ar putea ajuta la clarificarea ce fel de intriga regala a inconjurat ascensiunea lui pe tron la varsta de noua ani. Daca o alta mumie este gasita in mormantul lui Tut, inscriptiile de pe artefactele funerare care identifica individul ar putea ajuta la rezolvarea acestei intrebari.
Cine a condus inaintea lui Tut?
Spre sfarsitul domniei lui Akhenaton, in 1336 i.Hr., el a numit un co-conducator numit Neferneferuaten, care ar fi putut fi Nefertiti folosind un alt nume. Dupa moartea lui Akhenaton, Neferneferuaten a domnit timp de trei ani, dupa care cineva pe nume Smenkhkara a preluat tronul. Smenkhkara este insa o figura controversata. Unii savanti, inclusiv Nicholas Reeves de la Universitatea din Arizona, cred ca Smenkhkara a fost un alt pseudonim al lui Nefertiti. Cealalta posibilitate este ca Smenkhkara sa fie o ruda masculina a lui Akhenaton. Daca o camera funerara mai veche ar fi zidita pentru a gazdui mormantul lui Tut, orice mumie pe care ar putea-o contine ar fi anterioara lui Tut si ar putea raspunde la intrebari despre predecesorul sau.
Cine a domnit dupa Tut?
Tutankhamon pare sa fi murit brusc la varsta de 19 ani si nu a avut mostenitori. Inscriptiile arata ca el a fost casatorit cu Ankhesenamun, care era fiica lui Nefertiti, ceea ce inseamna ca ea ar fi fost sora lui vitrega. Cuplul a avut doua fiice care au murit la scurt timp dupa nastere. Mumiile lor au fost gasite in mormantul lui Tut. Moartea lui Tut poate sa fi lasat Ankhesenamun intr-o situatie disperata. O scrisoare adresata regelui hittilor, care a condus o mare parte din ceea ce sunt acum Turcia si Siria, prin care i-a cerut sa trimita un mire care sa imparta tronul Egiptului, poate sa fi fost scrisa de ea ca un ultim efort de a pastra puterea. Documentele arata ca printul hitit Zannanza a fost trimis in Egipt, dar se pare ca a disparut pe drum. Cand scrisoarea a fost trimisa este o chestiune de dezbatere, potrivit lui Eaton-Krauss. Este posibil ca Nefertiti sa fi fost autoarea scrisorii si ea a cerut un mire in incercarea de a-si pastra puterea inainte de a lua in cele din urma titlul de faraon pentru ea. Continutul oricarei camere noi este putin probabil sa dezvaluie cine a scris scrisoarea, dar ceea ce s-a intamplat dupa moartea lui Tut este un mister pe care multi egiptologi ar dori sa-l rezolve.
Pentru cine a fost construit de fapt mormantul lui Tut?
Pentru unii savanti, inclusiv pentru Reeves, mormantul lui Tut pare putin mic pentru un faraon. Unii au crezut ca un mormant care a fost deja construit ar fi putut fi reutilizat cand Tutankhamon a murit brusc. Desi mormantul continea o multime de artefacte, doar una dintre cele patru incaperi – camera de inmormantare – avea peretii tencuiti si pictati. Alte morminte regale din acest timp aveau o decoratie mult mai extinsa. Picturile din mormantul lui Tut descriu primele etape ale tranzitiei sale spirituale catre viata de apoi. Potrivit lui Reeves, 80% sau mai multe dintre artefactele funerare prezinta semne ca au fost reutilizate de la conducatorii anteriori, inclusiv de la Akhenaton. Reeves crede ca in loc sa mareasca un mormant mic pentru Tut, constructorii ar fi putut zidi o parte dintr-un mormant mai mare pentru el. El crede ca proprietarul initial al mormantului s-ar putea afla intr-una dintre camerele nou detectate – si acea persoana a fost Nefertiti ingropata ca faraonul Smenkhkara. Hawass, totusi, crede ca rolul proeminent pe care l-a jucat Nefertiti in cultul lui Aton face putin probabil sa fi fost inmormantata in Valea Regilor, care era o zona sacra pentru zeul Amon.
Cine altcineva ar putea fi ingropat in mormantul lui Tut?
Putini oameni de stiinta impartasesc optimismul lui Reeves ca orice incapere noua ar contine mormantul lui Nefertiti. Desi gasirea mumiei ei, sub orice nume, ar fi un avantaj extraordinar pentru studiul Egiptului antic, exista o buna posibilitate ca o camera recent descoperita sa contina altceva. Frank Ruhli de la Universitatea din Zurich, care a efectuat un studiu amanuntit. a mumiei lui Tut, a intocmit o lista cu alte persoane regale care ar putea fi inmormantate acolo, inclusiv sora mai mare a lui Tut, Meritaten, posibila sa mama Kiya si, desigur, Smenkhkara fie ca Nefertiti, fie nu. Oricare dintre acele mumii ne-ar putea spune mai multe despre cine era ruda Tut. O alta posibilitate care a primit mai putina atentie este ca ar putea fi doar camere de depozitare. Daca camerele exista, posibilitatile a ceea ce ne-ar putea spune despre Tut sunt aproape nelimitate. Dupa cum spune Eaton-Krauss, „singurul lucru pe care il stim cu siguranta despre Tutankhamon este ca a murit”.
Cum a murit Tut?
O intrebare importanta la care probabil ca nu va primi raspunsul din orice ar putea fi continut in orice camera nou descoperita este cum a murit Tutankhamon. Analiza ADN realizata de Ruhli a aratat ca baiatul regele suferea de malarie, iar scanarile CT au indicat ca probabil avea o tulburare osoasa rara numita boala Kohler, care i-a cauzat deformarea piciorului stang. Mormantul lui Tut continea 130 de bastoane, unele chiar dand semne ca le-a folosit in timpul vietii. Niciuna dintre aceste boli nu ar fi fost neaparat fatala, potrivit lui Ruhli. El crede ca cea mai buna explicatie poate fi o fractura grava a piciorului. Genunchiul i s-a rupt atat de grav incat a strapuns pielea si ar fi putut provoca sangerari masive. Desi o fractura mortala a piciorului se potriveste cu ideea ca Tut a murit brusc, Ruhli nu poate afirma pentru o certitudine medicala ca fractura a avut loc in timp ce Tut era in viata. Este posibil ca genunchiul sa fi fost rupt dupa moartea sa.
Intelegerea sanatatii lui Tutankhamon afecteaza modul in care oamenii de stiinta il privesc, spune Ruhli. A fost un faraon puternic, dinamic, care a condus armatele in lupta sau un om de profie bolnav si slab manipulat de batranii ambitiosi din curtea lui? Ruhli spera sa poata face o examinare amanuntita, dar neinvaziva, a corpului lui Tut pentru a aduna mai multe date despre sanatatea lui si cauza mortii.