Presedintele american Joe Biden strange mana cu presedintele chinez Xi Jinping in timp ce acestia se intalnesc in marginea summitului liderilor G20 din Bali, Indonezia, 14 noiembrie 2022.

Dupa un alt an dificil de tensiuni intre SUA si China, presedintii celor doua tari urmeaza sa se intalneasca in aceasta saptamana in persoana, pentru a doua oara de la preluarea mandatului de Joe Biden.

Va fi un summit rar inainte ca ciclul alegerilor prezidentiale din SUA sa inceapa cu seriozitate. Luarea unei atitudini dura fata de China, a doua cea mai mare economie din lume, a devenit unul dintre putinele domenii de acord bipartizan. Biden planuieste sa candideze pentru realege.

„Accentul se va pune pe extinderea dialogului pentru a reduce riscurile in relatie si pentru a preveni o criza pe care niciun lider nu o cauta”, a declarat Michael Hirson, seful China Research la 22V Research.

„Punctele de aprindere precum Taiwan si Marea Chinei de Sud trebuie gestionate cu atentie”, a spus el. „Din acest motiv, intalnirea este inca importanta, mai ales inaintea unui 2024 incarcat politic, care va incepe cu alegeri prezidentiale importante in Taiwan in ianuarie si se va incheia cu alegerile prezidentiale din SUA”.

Tensiunile dintre SUA si China au escaladat in ultimii ani, incepand cu tarifele sub administratia Trump si ajungand la restrictii mai ample in domeniul tehnologiei sub administratia Biden.

Yellen in vizita in China: Intalnirea a pus un teren productiv

Controversa de la inceputul lunii februarie asupra unui presupus balon spion chinez care zbura in spatiul aerian american a dezvaluit cat de fragile au devenit relatiile – incidentul a impins cele doua tari sa suspende discutiile deja limitate la nivel inalt.

In aprilie, in acea perioada de instrainare, Centrul de Studii Strategice si Internationale din Washington DC a publicat un raport care descria relatiile SUA-China ca fiind aparent „prinse intr-un cerc vicios care se inrautateste”.

„Acest lucru se traduce printr-un impas – si, de fapt, tensiuni in spirala – care merg chiar mai departe decat „dilema de securitate” tipica, in care fiecare parte ia masuri pentru a se apara, care la randul lor genereaza nesiguranta pentru cealalta, care apoi raspunde in natura. ”, se spune in raport.

Imediat dupa intalnirea [Biden-Xi] este probabil sa marcheze un punct culminant ciclic pentru relatiile bilaterale

Sentimentul a inceput sa se imbunatateasca in cursul verii, dupa ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a facut, in sfarsit, o vizita cu mize mari la Beijing, in iunie, urmata de vizitele altor inalti oficiali.

La inceputul lunii octombrie, liderul majoritatii din Senatul SUA, Chuck Schumer, si alti cinci senatori americani reprezentand atat partidele republicane, cat si partidele democrate, au avut o intalnire de 80 de minute cu presedintele chinez Xi Jinping.

Dar ambele parti asteapta inca mai multe actiuni.

„Tendinta actuala in relatiile China-SUA este una de relaxare”, a spus Shen Yamei, director al departamentului de Studii Americane si cercetator asociat la Institutul de Studii Internationale din China.

„Aceasta relaxare este o relaxare a atmosferei”, a spus ea in mandarina, tradus de CNBC. „Nu au avut loc schimbari reale”.

Ea a subliniat, totusi, ca stabilirea multor noi canale de comunicare inseamna ca sunt multe de asteptat.

Controale la export

In timpul intalnirii din aceasta saptamana, Shen se asteapta ca partea chineza sa aduca in discutie controalele la export si restrictiile investitiilor din SUA.

Administratia Biden a restrictionat companiile americane sa vanda tehnologie de ultima generatie, in principal in semiconductori, catre companiile chineze si a incercat sa reduca investitiile americane in astfel de tehnologie chineza.

Secretarul american pentru Comert, Gina Raimondo, intr-o calatorie din august, „a spus nu” solicitarilor Chinei de a reduce controalele si le-a numit „chestiuni de securitate nationala”.

Vicepremierul chinez He Lifeng a ridicat problemele in timpul intalnirilor pregatitoare cu secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, la San Francisco, pe 10 noiembrie, potrivit presei de stat.

„In afara de Taiwan, controalele exporturilor reprezinta principala preocupare a Beijingului, dar nu exista niciun spatiu politic la Washington pentru a anula controalele existente”, a declarat Gabriel Wildau, director general la firma de consultanta Teneo, intr-o nota.

„Imediat dupa intalnirea [Biden-Xi] este probabil sa marcheze un punct culminant ciclic pentru relatiile bilaterale”, a spus el. „Intrebarea cheie este daca acest punct culminant se extinde intr-un platou sau daca presiunile politice declanseaza un nou ciclu de deteriorare”, a spus el. „Asa cum sa discutat anterior, perioada de dupa iunie a oferit o fereastra de oportunitate pentru stabilizarea relatiilor; in urma intalnirii, aceasta fereastra se poate inchide”.

Taiwanul urmeaza sa organizeze alegerile prezidentiale in ianuarie, iar un castigator mai pro-independenta ar putea starni si mai mult furia Beijingului.

Beijingul considera Taiwanul parte a teritoriului sau, fara dreptul de a conduce independent relatii diplomatice. SUA recunosc Beijingul ca singurul guvern al Chinei, dar mentin relatii neoficiale cu Taiwan, o insula autoguvernata democratic.

In timp ce presedintele Camerei Reprezentantilor SUA in august 2021, Nancy Pelosi a devenit oficialul american de cel mai inalt rang care a vizitat Taiwan in ultimii 25 de ani. Calatoria a determinat Beijingul sa suspende discutiile privind clima cu SUA, unul dintre putinele domenii de potentiala cooperare.

Domenii de cooperare

Administratia Biden a spus ca SUA este in competitie cu China, incercand in acelasi timp sa se asigure ca „nu intra in conflict”.

„Intalnirea Biden-Xi ar putea include angajamentul de a coopera sau de a infiinta un nou grup de lucru bilateral oficial privind utilizarea in siguranta a inteligentei artificiale”, a spus Wildau de la Teneo.

El a adaugat ca „cei doi lideri se pot angaja sa coopereze si sa se coordoneze pentru furnizarea de ajutor umanitar Gaza, sa asigure trecerea lina a cerealelor prin Marea Neagra si sa sprijine reconstructia postbelica in Gaza si Ucraina”.

Quadul merge dincolo de exercitiile militare – iar China urmareste

Deschizand calea

Eforturile de bunavointa au crescut in saptamanile premergatoare summitului planificat de miercuri, ora locala, intre Biden si Xi din San Francisco, alaturi de intalnirea de Cooperare Economica Asia-Pacific.

De exemplu, mai multe zboruri directe intre SUA si China reiau de la o baza joasa.

Importatorii chinezi de marfuri au semnat in octombrie primele acorduri din 2017 pentru a cumpara produse agricole americane in vrac, potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la Beijing.

Ministerul Comertului din China a anuntat saptamana trecuta ca aduna informatii in efortul de a aborda tratamentul inegal al intreprinderilor straine din China fata de cele autohtone – o plangere de afaceri de lunga durata.

Cu toate acestea, pe plan cultural, cei trei panda giganti ramasi in SUA imprumutati de la Beijing s-au intors saptamana trecuta in China din cauza unui contract care expira. China a imprumutat panda tarilor din intreaga lume ca instrument diplomatic.

Cititi mai multe despre China de la CNBC Pro

Exista un „joc al tronurilor” in inteligenta artificiala, dar acesti giganti tehnologici din China ofera valoare reala, spune veteranul tehnologic

Si intr-o pregatire destul de dramatica a intalnirii la nivel inalt de saptamana aceasta, China a confirmat viitoarele planuri de calatorie ale lui Xi abia vineri seara – exact cand Orchestra din Philadelphia incheia un spectacol la Beijing pentru a comemora cea de-a 50-a aniversare a concertului sau in tara in 1973. .

Aceasta a fost o perioada in care SUA au inceput sa-si oficializeze relatia cu Beijingul condus de comunisti. Cele doua relatii normalizate in 1979.

Biden si Xi au trimis ambii scrisori pentru concertul de a 50-a aniversare, care au fost citite inainte de spectacol.

„In ciuda tuturor suisurilor si coborasurilor, Orchestra Philadelphia continua sa vina in China”, a declarat Matias Tarnopolsky, presedinte si CEO al Orchestrei Philadelphia, reporterilor dupa concertul de vineri.

„Chiar si in cele mai rele vremuri a venit Orchestra Philadelphia si in cele mai bune vremuri a venit Orchestra Philadelphia”, a spus Tarnopolsky. El a spus ca orchestra intentioneaza sa se intoarca in China in 2024 si in anii urmatori.