Ambalarea in vid a revolutionat industria alimentara prin prelungirea duratei de valabilitate a produselor, permitand depozitarea si transportul mai lung si mai sigur. Datorita progresului tehnologiei, acum putem beneficia de avantajele acesteia si acasa, dar este un sistem care nu a fost inca descoperit la nivel casnic.

Se poate pastra orice mancare? In cat timp? Afecteaza gustul sau proprietatile nutritive? Pentru a raspunde la aceste intrebari vom analiza modul in care diferitele alimente reactioneaza la procesul de ambalare in vid si care este cel mai bun mod de a-l aplica acasa.

Ce este conservarea prin ambalare in vid?

Cu totii am cumparat un produs ambalat in vid, desi poate nu i-am acordat prea multa atentie. Carne si peste congelat, orez, cafea boabe, legume uscate, preparate pregatite… Industria foloseste acest sistem de conservare pentru a proteja atat produsele crude si proaspete, cat si cele congelate sau gatite.

Orice aliment imbatraneste si se deterioreaza incetul cu incetul din momentul in care „se naste”, din cauza oxidarii. Cand intra in contact cu aerul din atmosfera, oxigenul incepe sa afecteze produsele si, de asemenea, faciliteaza aparitia bacteriilor, microorganismelor sau mucegaiului.

Ambalarea in vid extrage tot aerul din recipientul in care au fost introduse alimentele, creand o bariera care il protejeaza de aerul exterior si umiditatea . Produsul este astfel izolat in propria sa atmosfera, incetinind procesul de oxidare. Este un sistem care permite extinderea conservarii de pana la cinci ori mai mult decat alte metode conventionale. Acasa avem sisteme foarte accesibile ca sa o facem ca cele ale FoodSaver, in acest fel se irosesc mai putine alimente zilnic.

Cum se pastreaza alimentele ambalate in vid: congelator, frigider si camara

Ambalarea in vid nu este un substitut pentru conservarea normala a alimentelor. De exemplu, daca un produs necesita refrigerare, va trebui sa-l pastram la frigider dupa ce il ambalam, iar acesta va fi mult mai protejat si va ramane proaspat mult mai mult timp . Este cea mai potrivita pentru preparatele gatite, produsele delicate sau alimentele pe care le consumam zilnic, precum carnatii sau branzeturile.

Industria congelatelor foloseste vidul si congelarea pentru a impacheta si transporta produse precum pestele proaspat, in asa fel incat sa poata fi pastrate luni si ani fara a pierde calitatea. Tot acasa, cu sistemul FoodSaver mentionat mai sus, este cea mai buna modalitate de a conserva pe termen lung tot felul de produse , deoarece previne si arderea congelatorului.

Alte produse uscate care nu au nevoie de refrigerare, precum cerealele, fainurile, cafeaua, condimentele sau nucile, pot fi depozitate in camara . Sunt produse foarte sensibile la aer, care devin rancezite odata deschise si sunt adesea atacate de insecte. Prin ambalarea in vid, le pastram mult mai mult timp, pastrand prospetimea si aroma.

Asa reactioneaza diferitele alimente la ambalarea in vid

Aplicarea acestui sistem acasa este usoara datorita gamei de masini de ambalare casnice precum FoodSaver, putand alege intre conservarea pe termen scurt sau pe termen lung . De exemplu, FoodSaver FFS010X cu cap reglabil este conceput pentru a pastra alimentele pe termen scurt intr-o varietate de recipiente pentru o utilizare mai mare de zi cu zi, mentinand prospetimea cel putin de doua ori mai mult timp.

Alte modele precum masina de ambalat FFS017X-01 permit o conservare mai completa pe termen lung, pastrand alimentele proaspete de pana la cinci ori mai mult decat in ​​cazul metodelor traditionale. In ambele cazuri, este interesant de stiut exact cum se comporta alimentele ambalate in vid si cum putem profita de toate avantajele lor.

Carne si peste

Carnea si pestele pot fi ambalate in vid pentru a fi congelate crude sau pregatite, cum ar fi pulpa de caracatita gatita. Deoarece procesul de conservare cu un conservator precum FoodSaver extrage tot aerul din interior, punga se contracta, imbratisand mancarea si lasand suprafata mult mai rigida si intinsa.

Desi piesele nu sunt deteriorate, forma originala este usor modificata de actiunea presiunii a efectului de gol. Atat carnea, cat si pestele isi recapata aspectul odata cu deschiderea recipientului, dar daca ne dorim un rezultat optim putem precongela alimentele inainte de a le impacheta , timp de una sau doua ore.

O idee buna este sa adaugati ingrediente in recipientul pe care le vom folosi pentru a le gati, care vor ajuta la aromatizarea produsului in timpul conservarii acestuia: untul, condimentele, ierburile aromatice, uleiul de masline sau lamaia feliata sunt optiuni bune.

In cazul specific al carnii taiate, in special al carnii de vita, aceasta poate aparea mai inchisa in unele zone dupa ambalare. Este un efect complet natural produs prin extractia oxigenului , care nu afecteaza gustul sau textura carnii, care ramane proaspata.

In mod traditional, carnea congelata nu trebuie pastrata mai mult de sase luni , cel mult pana la un an in cazul specific al bucatilor mari de carne de vita, pui sau curcan, cu riscul de arsuri la congelator. Pestele crud se va pastra si el maxim sase luni, dar nu este recomandat sa cheltuiti mai mult de trei-patru in cele albastre, care sunt mai grase.

Combinand ambalarea in vid si congelarea, conservarea se prelungeste pana la doi-trei ani in congelatorul de acasa, atat carnea cat si pestele, mentinand mereu prospetimea maxima ca in prima zi de ambalare, cu toata savoarea originala.

In plus, carnea si pestele conservate in vid pot fi gatite la o temperatura scazuta . Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa puneti alimentele deja ambalate intr-o baie de apa la o temperatura scazuta constanta pentru o perioada lunga de timp. Astfel isi pastreaza toate sucurile si se obtine o textura foarte frageda si mult mai gustoasa.

Legume

Pentru a le pastra corect, legumele trebuie sa fie albite inainte de a fi conservate in vid daca urmeaza sa le congelam , mai ales pe cele mai delicate. Aceasta opreste actiunea enzimelor care afecteaza culoarea, aroma si nutrientii, respectand prospetimea acesteia.

Daca nu vrei sa formeze un bloc in congelator, trebuie doar sa le ingheti in portii separate anterior , intinse pe o tava. Apoi pot fi ambalate in vid inainte de a le returna la congelator, intotdeauna reci si uscate.

Unele legume precum varza sau broccoli emit in mod natural gaze in timpul depozitarii, asa ca este intotdeauna indicat sa le congelati dupa ambalarea in vid. In cazul in care doriti sa le pastrati la frigider este de preferat sa folositi un recipient de tip Fresh Container.

Legumele congelate traditionale au un termen de valabilitate intre sase si douasprezece luni, in timp ce daca le ambalam in vid in prealabil le putem pastra pana la trei ani fara a-si pierde calitatile.

Ciupercile, usturoiul si ceapa sunt un caz special , deoarece ambalarea in vid le poate accelera descompunerea, deci nu este recomandat.

Fructe

Pentru a pastra fructele pe termen lung, trebuie doar sa aplicati acelasi pre-congelat inainte de ambalarea in vid cu FoodSaver, prevenind astfel formarea unui bloc. Pot fi pastrate intregi, taiate, gatite sau zdrobite , in portii pentru utilizare in bucatarie sau pentru comoditate.

Conservarea fructelor pe termen scurt pentru consum pe parcursul saptamanii este o optiune buna cu bucati taiate sau decojite. Acest ambalaj este foarte practic si pentru fructele delicate precum zmeura, afinele sau smochinele, iar in acest caz se recomanda folosirea recipientelor Fresh Container.

Aceste pachete protejeaza cele mai sensibile fructe si il pastreaza intact si proaspat in frigider de doua ori mai mult, pana la doua saptamani . In cazul fructelor care se oxideaza rapid, precum merele sau avocado taiat, putem aplica suc de lamaie inainte de a le impacheta in vid cu pungi tip fermoar care incorporeaza conservele de lunga durata FoodSaver, oprind manual ambalajul inainte ca acesta sa fie deteriorat.

Bananele nu accepta bine ambalarea in vid deoarece absenta aerului are efectul opus, grabind coacerea. Este, insa, un sistem bun daca avem banane foarte verzi si avem nevoie ca acestea sa se coaca pentru a le folosi intr-o reteta.

Feluri de mancare gatite

Alimentele gatite acasa pot fi, de asemenea, ambalate in vid pentru a prelungi durata de valabilitate, pastrand in acelasi timp gustul si aspectul proaspat gatite . Este o modalitate convenabila de a gati in avans si de a planifica meniuri cu retete gata de consumat pe tot parcursul saptamanii.

In acest caz, este indicat sa folositi recipiente precum FoodSaver Fresh Container, care combina ambalarea in vid pe termen scurt cu frigiderul . O tocana de linte, un sandvis, pui la friptura sau un fel de paste raman asa pana la sapte zile, la fel de gustoase, fara a fi alterate.

Alte alimente

Carnatii si branzeturile tari sunt produse ideale pentru depozitarea pe termen scurt la frigider. Aceste alimente incep sa se usuce si isi pierd aroma si textura la expunerea la aer si, de asemenea, absorb mirosurile si mucegaiul foarte repede. Aplicarea vidului le va pastra proaspete timp de multe saptamani , cu un timp maxim de pana la 8 luni in frigider.

Produsele de panificatie si cofetarie sunt delicate si se pot rupe cu ambalarea in pungi vid. De aceea este indicat sa le congelati in prealabil in portii individuale, si astfel vor fi la fel de proaspat coapte chiar si trei ani, fata de cele sase luni in care rezista fara sa se deterioreze la congelare in mod obisnuit.

Produsele de camara uscate isi vor dubla conservarea fara riscul de a rancezi daca le ambalam cu vid. Cele mai delicate, precum pastele sau cerealele pentru micul dejun, pot fi ambalate in recipiente sau borcane Fresh Container, in timp ce cele mai dure precum boabele de cafea sau nucile pot fi ambalate in pungi.

Asezate in camara, intr-un loc intunecos si racoros, departe de sursele de caldura, isi vor pastra prospetimea timp de multe saptamani, fara sa se inmoaie sau sa-si piarda din savoare. De asemenea, este posibil sa extindem conservarea alimentelor delicate precum prajiturile pe care urmeaza sa le consumam in curand, de exemplu intr-o excursie. Trebuie doar sa opriti manual procesul de ambalare inainte ca alimentele sa fie deteriorate.

Pe scurt, un sistem de ambalare in vid precum cel folosit de masinile de ambalat FoodSaver protejeaza alimentele crude si mancarurile gatite de oxigenul din aerul exterior, extinzand conservarea acestora. Combinate cu congelatorul, frigiderul sau camara, alimentele se pastreaza mult mai mult timp in perfecta stare , cu toata prospetimea si fara a-si pierde din savoare, textura sau nutrienti.

Prin ambalarea in vid acasa putem economisi astfel timp si bani , valorificand mai bine achizitiile, organizand si planificand meniurile in avans si evitand risipa de alimente care se strica prea curand. Pentru a gati si a manca bine acasa, primul lucru este sa ai ingrediente bune si de aceea o buna conservare este esentiala.