In cazul in care nu ati primit inca nota, purtarea zilnica de protectie solara (da, asta inseamna 365 de zile pe an, ploaie sau soare) este, fara indoiala, cel mai bun lucru pe care il puteti face atat pentru sanatatea, cat si pentru aspectul pielii. Este cu adevarat atat de simplu. Acest lucru este de doua ori important daca utilizati produse de ingrijire a pielii, cum ar fi crema pentru ochi, care contin retinol, care face pielea mai sensibila la razele UV.
Acestea fiind spuse, spatiul de protectie solara poate fi oarecum confuz. Crema solara minerala sau chimica? Spray sau lotiune? Si ce inseamna toate aceste numere de pe sticla? Am avut dermatologi de top care ne explica tot ce trebuie sa stiti despre diferitele tipuri de creme de protectie solara si va impartasesc cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand faceti cumparaturi pentru SPF.
Crema solara chimica
Intr-un colt, ai creme de protectie solara chimica. Acestea contin ingrediente – cele obisnuite includ oxibenzona, avobenzona, homosalat si octinoxat – care actioneaza prin penetrarea pielii. Acolo, ei absorb razele UV si le transforma intr-o cantitate inofensiva de caldura, explica Fatima Fahs, MD, un dermatolog certificat de consiliu din Michigan si creatorul Dermy Doc Box.
Pro
„Problemele de protectie solara chimice sunt in mod clasic mai elegante din punct de vedere cosmetic”, spune dr. Fahs. Acestea se amesteca bine in piele si sunt de obicei nedetectabile pe toate tonurile de piele, adauga ea. Deoarece sunt absorbite in piele, formulele finale sunt foarte usoare si, de asemenea, este mai usor sa amestecati ingredientele chimice de protectie solara in lucruri precum cremele hidratante si machiajul. Una dintre cele mai bune marci de ingrijire a pielii la preturi accesibile, Neutrogena, are mai multe forme diferite de protectie solara chimica. Formula lor Ultra Sheer Dry-Touch cu SPF 55 este o protectie solara zilnica usor de aplicat, care este si rezistenta la apa.
Contra
Dezavantajul? Cremele chimice de protectie solara contin de obicei mai multe ingrediente, cum ar fi conservanti, coloranti si parfumuri, toate acestea pot provoca iritatii ale pielii, spune Orit Markowitz, MD, un dermatolog certificat din New York City si fondatorul OptiSkin.
Este posibil sa fi vazut, de asemenea, cateva titluri care suna infricosator despre cremele chimice de protectie solara, care au fost criticate in ultima vreme. „Un studiu recent al FDA a analizat patru ingrediente chimice de protectie solara si a concluzionat ca absorbtia acestor ingrediente in organism a sustinut nevoia de date suplimentare de siguranta”, explica dr. Fahs. (Unele dintre aceste ingrediente, cum ar fi oxibenzona, pot modifica functiile hormonale si alte functii ale corpului uman, adauga dr. Markowitz, de aici motivul de ingrijorare.)
Dar nu este nevoie sa intrati in panica – si cu siguranta nu este nevoie sa incetati sa mai purtati protectie solara. „In timp ce FDA cere mai multe date, nu spune ca ingredientele sunt nesigure si cu siguranta avem nevoie de mai multe studii pentru a determina daca oricare dintre acestea este relevant din punct de vedere clinic”, spune dr. Fahs. Acestea fiind spuse, daca acest lucru va preocupa, atunci ramaneti cu creme de protectie solara fizice.
Exista, de asemenea, unele ingrijorari cu privire la ingredientele chimice care sunt spalate in oceane si deteriorarea recifelor de corali; Hawaii, de exemplu, a interzis vanzarea cremelor de protectie solara care contin oxibenzona si octinoxat.
Crema solara fizica (sau minerala).
Cremele de protectie solara fizice sau minerale se bazeaza, ei bine, pe minerale – dioxid de titan si oxid de zinc – care se sprijina deasupra pielii, deviand razele UV daunatoare ale soarelui, explica dr. Markowitz.
Pro
Cremele de protectie solara fizice nu au atat de multe probleme potentiale de siguranta precum cele chimice de protectie solara – in acel studiu anterior, FDA a considerat atat dioxidul de titan, cat si oxidul de zinc ca fiind sigure si eficiente. Nu este surprinzator ca multe dintre cele mai bune creme de protectie solara pentru copii si bebelusi opteaza pentru ingrediente active pe baza de minerale. De asemenea, nu au gasit niciun impact negativ asupra mediului. „Sunt de obicei non-comedogenice si tind sa fie asociate cu mai putina iritare a pielii decat cremele chimice de protectie solara, o alegere buna pentru cei cu piele predispusa la acnee, grasa sau sensibila”, adauga dr. Markowitz. Formula Anthelios Mineral Zinc Oxide de la La Roche-Posay este o protectie solara excelenta pentru pielea predispusa la acnee.
Contra
Cremele de protectie solara minerale au si dezavantaje. Cremele de protectie solara minerale pot lasa adesea o culoare alba sau gri pe piele, in special in pielea de culoare, spune dr. Fahs. Desigur, formularile s-au imbunatatit semnificativ in ultimul timp, iar cremele de protectie solara minerale colorate pot ajuta la contracararea acestui lucru, desi chiar si atunci, nuantele nu se potrivesc intotdeauna cu toate tonurile de piele, subliniaza ea. Cu toate acestea, exista cateva creme de protectie solara colorate care merita incercate – La Roche-Posay vine intr-o nuanta universala care se potriveste diferitelor tipuri de piele.
Un alt lucru de retinut: uneori, cremele de protectie solara vor combina atat ingrediente chimice, cat si fizice, astfel incat sa obtineti tot ce este mai bun din ambele lumi. „Pot lucra intr-un mod sinergic pentru a crea o protectie solara neiritanta si usoara, care ofera o acoperire cu spectru larg si este elegant din punct de vedere cosmetic”, spune dr. Fahs. EltaMD UV Daily Broad-Spectrum SPF 40 este o protectie solara excelenta pentru fata care echilibreaza perfect ingredientele active chimice si fizice.
Spray vs lotiune
Chiar si odata ce ti-ai dat seama daca vrei sa mergi pe calea chimica sau fizica, va trebui sa alegi ce format iti place (spray-uri, stick-uri, creme etc.). Spray-urile cu aerosoli pot fi foarte usor de utilizat, dar dr. Markowtiz avertizeaza ca acoperirea lor nu este la fel de completa ca cea pe care ai obtine o crema sau o lotiune mai groasa. (Majoritatea oamenilor pur si simplu nu aplica suficient si nici nu o freaca suficient de bine pentru a obtine cantitatea de protectie indicata pe flacon.) Utilizarea cantitatii potrivite este imperativa, indiferent de tipul de produs pe care il alegeti.
Ca regula generala, pentru lotiuni si creme, doriti aproximativ o jumatate de lingurita pentru toata fata si un pahar de shot pentru tot corpul. Daca optati pentru un spray, asigurati-va ca intregul corp este acoperit uniform; ar trebui sa puteti vedea clar stralucirea cremei solare. Ah, si nu uitati sa aplicati din nou: daca petreceti timp in aer liber, chiar daca este innorat, reaplicati-va crema de protectie solara la fiecare doua ore, sfatuieste dr. Fahs.
Cerinte nenegociabile
Indiferent de tipul de protectie solara pe care o alegeti, exista cateva lucruri care nu sunt negociabile de cautat.
Spectru larg
Cand o crema de protectie solara este etichetata ca „cu spectru larg”, inseamna ca crema de protectie solara te protejeaza atat impotriva razelor UVA, care provoaca semne de imbatranire, cat si a razelor UVB, care provoaca arsuri.
Cel putin SPF 30
Academia Americana de Dermatologie recomanda cel putin SPF 30 pentru utilizarea zilnica. Cand este aplicat corect, SPF 30 te protejeaza de aproximativ 97 la suta din razele UVB, spune dr. Fahs, care adauga ca nicio protectie solara nu ofera protectie 100 la suta. De aceea, este important sa practicati alte comportamente sigure la soare si sa cautati umbra, sa purtati o palarie etc. Si daca petreceti mult timp in aer liber, nu este o idee rea sa va cresteti SPF la 50 sau 70, doar pentru a fi sigur.
Rezistent la apa pentru plaja
Veti vedea aceasta eticheta rezistenta la apa pe sticla cu o revendicare de 40 de minute sau 80 de minute. Acest numar indica cat timp va ramane crema de protectie solara pe pielea umeda, explica dr. Fahs.
Cel mai bun tip de protectie solara pentru tine este cea care iti place si pe care o vei folosi in fiecare zi. Atata timp cat este un spectru larg, cu cel putin SPF 30, daca alegeti o formula chimica sau fizica depinde in totalitate de dvs. Oricum ar fi, optiunile nu lipsesc, asa ca nu exista absolut nicio scuza pentru a va zgari cu protectia solara (imi pare rau!).