Dupa ce a tinut cu succes coronavirusul la distanta, Taiwanul se afla in prezent in stapanirea primului sau focar grav. Insula cauta cu disperare vaccinuri pentru a-si proteja oamenii, iar vecina gigantica Taiwan, China, s-a oferit sa ajute. Dar acest lucru ii pune pe liderii taiwanezi intr-o dilema. Ar trebui sa accepte asistenta din partea unei tari care doreste ca Taiwanul sa inceteze sa mai existe ca entitate autonoma?

Sau, altfel spus, este virusul mai important decat politica? Pana in prezent, Taiwanul a spus nu Beijingului. Dilema nu a existat decat la mijlocul acestei luni. Pana atunci, Taiwanul a vazut doar 1.500 de infectii si doar 12 decese. Dar apoi cazurile au inceput sa creasca brusc. Numai joi Taiwan a raportat 13 decese. Si putini oameni din Taiwan sunt protejati impotriva virusului.

Pana in aceasta saptamana, Taiwanul a primit aproximativ 700.000 de doze de vaccin. Doar 1% din populatia de 23 de milioane primise un jab.

Pentru a combate revigorarea cazurilor, autoritatile din Taiwan si-au dat seama ca au nevoie de mai multe vaccinuri – si rapid.

Marti, ministrul Sanatatii, Chen Shih-chung, a declarat ca in iunie vor ajunge doua milioane de impuscaturi; 10 milioane pana la sfarsitul lunii august.

“Taiwan lucreaza pentru extinderea vaccinarii, continuand sa ajunga dozele de vaccin importate”, a scris presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, pe Twitter.

O serie de purtatori de cuvant din Beijing au aratat clar ca China este dispusa sa aprovizioneze insula cu vaccinurile de care are nevoie. Dar a spune da nu ar fi o decizie politica usoara pentru Taiwan, deoarece cele doua parti sunt inamici politici.

Liderii din Taiwan favorizeaza mai multa independenta pentru insula, ceea ce China rezista cu forta. Beijingul crede ca Taiwanul face parte din propriul teritoriu si doreste ca aceasta sa se uneasca cu continentul.

Prof. Steve Tsang, de la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra, a expus dilema Taiwanului. El a spus ca situatia este una in care China nu poate pierde si Taiwanul nu poate castiga.

Daca Taiwanul accepta vaccinurile chineze, ar putea parea ca Beijingul este mai capabil sa aiba grija de oamenii din Taiwan decat liderii insulei. Daca Taiwanul refuza loviturile, Taipei ar putea parea ca ar ignora sanatatea propriei populatii.

In acest caz, ,,Taiwanul ar putea ajunge sa arate foarte rau”, a spus prof. Tsang. Exista presiuni asupra doamnei Tsai din Taiwan pentru a accepta oferta Chinei.

Oamenii detin pancarte care solicita guvernului din Taiwan sa permita utilizarea vaccinurilor COVID-19 din China, in fata cladirii Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan, in urma cresterii recente a infectiilor cu boli coronavirus din Taipei, Taiwan, 24 mai 2021.

Hung Hsiu-chu, o personalitate de rang inalt din partidul de opozitie KMT, i-a amintit recent presedintelui ca adevaratul dusman era virusul, nu Beijingul, si a indemnat-o sa accepte vaccinurile chinezesti cat mai repede posibil.

Presiunea crescanda in continuare, mass-media de stat chineza a incercat sa sublinieze dificultatile liderului taiwanez. Global Times, condus de stat, a publicat un titlu in care o acuza pe doamna Tsai de ignorarea bunatatii continentului – si a pledoariilor pentru jaburi din partea propriilor sai oameni.

Presedintele Taiwanului a respins in incercarea de a-si consolida pozitia. ,,Respingem interferentele externe in munca noastra de a aduce vaccinuri in Taiwan si ne opunem incercarilor de a exploata oferta de vaccinuri in scopuri politice”, a scris ea.

In cele din urma, profesoara Tsang crede ca presedintele Taiwanului va supravietui acestui patch dificil, totusi ea rezolva dilema vaccinului. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca multi oameni din Taiwan nu doresc vaccinuri fabricate in China; isi fac griji cu privire la siguranta si eficacitatea lor.

El a spus ca este si pentru ca aceasta era o situatie usor de gestionat.

“Taiwanul ne-a captat imaginatia in acest moment, deoarece a facut-o atat de bine inainte”, a spus prof. Tsang.

El a spus ca succesul ar trebui sa contribuie la mentinerea infectiilor relativ scazute si sa previna problema vaccinurilor care provoaca daune politice durabile doamnei Tsai.