Ce este o sesiune speciala de urgenta?

Atunci cand Consiliul de Securitate al ONU nu isi poate asuma responsabilitatea principala de a mentine pacea si securitatea internationala, asa cum s-a intamplat pana acum dupa izbucnirea celei mai recente crize israelo-palestinene din 7 octombrie, Adunarea Generala poate examina imediat chestiunea in caz de urgenta. sesiune speciala si recomanda membrilor sai masuri colective pentru mentinerea sau restabilirea pacii si securitatii internationale, asa cum este stipulat in rezolutia Adunarii „Unirea pentru pace” din 3 noiembrie 1950.

Statele membre ale ONU pot solicita Presedintelui Adunarii sa convoace o astfel de sesiune, in scopul de a face recomandari adecvate pentru masuri colective, inclusiv apelarea la incetarea focului, iar in cazul unei incalcari a pacii sau al unui act de agresiune, ca ultima solutie, utilizarea fortei armate atunci cand este necesar.

La prima sedinta plenara a unei sesiuni speciale de urgenta sau la reluarea acesteia, asa cum este cazul actualei a zecea sesiuni, Adunarea asculta de obicei din tara sau tarile de interes. Statele membre dezbat apoi problema si voteaza un proiect de rezolutie.

Daca este adoptata cu o majoritate de doua treimi, rezolutia neobligatorie a Adunarii Generale ofera indrumari pentru natiuni. Unele dintre aceste rezolutii ale sesiunii anterioare au continut, de exemplu, o solicitare a unui aviz consultativ din partea Curtii Internationale de Justitie (CIJ) si o solicitare pentru interventia unei forte internationale conduse de ONU pentru a asigura si supraveghea incetarea ostilitatilor.

Sesiunea speciala de urgenta a Adunarii Generale privind situatia din Teritoriul Palestinian Ocupat intra in a doua zi de deliberari.

Ce declanseaza sesiunile speciale de urgenta?

O sesiune speciala de urgenta are loc rapid atunci cand Consiliul de Securitate al ONU este blocat. Acest lucru se intampla atunci cand unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului (China, Franta, Rusia, Regatul Unit, Statele Unite) isi foloseste puterea de veto mandatata de Carta ONU pentru a anula un proiect de rezolutie aferent.

In timp ce utilizarea dreptului de veto poate fi, de asemenea, examinata rapid la o reuniune obisnuita a Adunarii Generale, sesiunile speciale de urgenta sunt o optiune pe care membrii ONU o au pentru a dezbate probleme urgente de pace si securitate.

Asa s-a intamplat saptamana aceasta cu privire la criza Israelo-Palestina. Esecul Consiliului de a conveni asupra mai multor rezolutii a determinat un grup de state membre ONU sa inainteze o cerere presedintelui Adunarii.

Jurnalistii lucreaza pana tarziu in noapte la sediul ONU in timpul primei sesiuni speciale de urgenta din 1956.

Ce face aceste sesiuni „speciale”?

Doar 11 sesiuni speciale de urgenta au fost convocate in ultimii 73 de ani. Al unsprezecelea a fost convocat, in urma unui veto al Consiliului de Securitate, la sase zile dupa invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia in 2022, rezultand o rezolutie a crizei sustinuta pe scara larga.

Ceea ce il face „special” este faptul ca, in ciuda dezbinarii Consiliului, tarile lumii pot aborda impreuna chestiuni urgente de pace si securitate la nivel mondial. La cererea statelor membre sau a Consiliului insusi, presedintele Adunarii convoaca o sesiune speciala de urgenta in termen de 24 de ore.

Stabilirea si regulile directoare ale acestor sesiuni au venit dupa izbucnirea conflictului din Peninsula Coreeana in 1950, cand Adunarea a adoptat rezolutia sa emblematica „Unirea pentru pace”.

Un alt element unic este ca, spre deosebire de Consiliul de Securitate format din 15 membri, dreptul de veto nu poate fi folosit in Adunarea Generala cu 193 de membri. Daca o majoritate de doua treimi a Adunarii voteaza pentru, se adopta un proiect de rezolutie propus.

Care este alta diferenta intre Consiliu si Adunare? Rezolutiile primelor sunt obligatorii din punct de vedere juridic si, desi deciziile Adunarii Generale nu au forta juridica obligatorie pentru guverne, ele poarta greutatea opiniei mondiale si autoritatea morala a comunitatii mondiale.

Secretarul general al ONU de atunci, Dag Hammarskjold (al doilea din stanga), intr-o conversatie in Salonul Delegatilor de la sediul ONU, dupa o sesiune speciala de urgenta din 1958.

Punct fierbinte: Orientul Mijlociu

Sase dintre cele 11 sesiuni speciale de urgenta ale Adunarii se refera la Orientul Mijlociu.

Prima astfel de sesiune a avut loc in 1956 pentru a analiza acordurile de armistitiu arabo-israeliene din 1949, care au fost „nesocotate” pe fondul prezentei militare straine pe teritoriul Egiptului de langa Canalul Suez.

In cadrul acelei sesiuni, Adunarea a adoptat un pachet de rezolutii care, printre altele, solicitau, „cu prioritate, Secretarului General sa ii prezinte in termen de 48 de ore un plan de infiintare, cu acordul natiunilor. in cauza, a unei forte internationale de urgenta a Natiunilor Unite care sa asigure si sa supravegheze incetarea ostilitatilor”.

Alte sesiuni speciale de urgenta au fost convocate pe chestiuni din Orientul Mijlociu in 1958 si 1967, chestiunea Palestinei in 1980 si situatia din teritoriile arabe ocupate in 1982.

Deschis 24/7

La cererea statelor membre ONU, reuniunile unei sesiuni speciale de urgenta pot fi convocate din nou in orice moment si au fost de-a lungul anilor.

Asa s-a intamplat saptamana trecuta, cand un Consiliu de Securitate in impas a condus un grup de natiuni sa inainteze o astfel de solicitare Presedintelui Adunarii pentru a convoca din nou cea de-a zecea sesiune speciala de urgenta. 

Convocata pentru prima data in 1997, sesiunea se refera la problema actiunilor ilegale israeliene in Ierusalimul de Est ocupat si in restul Teritoriului Palestinian Ocupat.

La inceputul celei de-a zecea sesiuni reluate la 26 octombrie, Adunarea a ascultat de statul observator permanent al ONU al Palestinei. Statele membre si-au deschis apoi dezbaterea asupra chestiunii.

Desi nu este obligatoriu, proiectul de rezolutie solicita in mod covarsitor pace.

Vrei sa stii cine a votat ce rezolutie si de ce? Biblioteca ONU Dag Hammarskjold detine aici dosarele de vot, explicatiile de vot si rezolutiile aferente din toate sesiunile speciale de urgenta.