Sursa foto: Shutterstock

Miopia este o condiție medicală în care vederea la distanță este neclară, în timp ce obiectele aflate în apropiere sunt observate fără probleme. În cadrul consultului optometric periodic, specialistul poate stabili diagnosticul de miopie, chiar în faza de debut. Acest viciu de refracție poate fi ținut sub control cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact cu dioptrii aferente nevoilor. În cazuri excepționale, pentru tratarea eficientă a miopiei, chirurgul oftalmolog poate recomanda intervenția laser.

Ce este miopia?

Miopia este o afecțiune oculară caracterizată prin incapacitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanță. Explicația simplă a acestui fenomen este că razele de lumină care pătrund în ochi, în loc să fie focalizate pe retină, pentru o vedere clară și corectă, se concentrează undeva în fața retinei. Așadar, rezultă formarea unor imagini neclare la distanță. 

Pentru tratarea miopiei, ai nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact monofocale. Poți programa acum un control pentru ochelari de vedere gratuit, ca să obții un diagnostic corect și prescripție medicală adecvată nevoilor.(1)

Există mai multe tipuri de miopie, fiecare cu caracteristicile ei. Miopia mică este cea considerată sub 3 miopii, în timp ce miopia medie este cuprinsă între 3 și 6 dioptrii. Miopia mare este cea de 6 până în 9 dioptrii, în timp ce miopia forte este peste 9 – 10 dioptrii. 

Acest viciu de refracție comun este o afecțiune progresivă, care adesea începe în copilărie și se poate agrava, pe măsură ce persoana înaintează în vârstă. În unele cazuri, miopia poate fi stabilă pentru un timp, dar apoi poate începe să se înrăutățească din nou. Dacă nu este tratată corespunzător, se poate ajunge la peste 30 de dioptrii. (2)

Simptomele miopiei

Miopia se manifestă prin dificultatea de a vedea obiecte aflate la distanță. Simptomele pot include:

  • nevoia de a închide ochii pentru a vedea clar;
  • clipitul des;
  • dureri de cap frecvente;
  • oboseală oculară;
  • frecatul permanent al ochilor;
  • menținerea unei poziții apropiate de televizor.

În cazul copiilor, miopia se poate manifesta și prin:

  • performanță slabă la școală;
  • atenție redusă;
  • aducerea obiectele aproape de față.

Toate aceste semne apar ca urmare a faptului că atunci când te confrunți cu miopie, depui efort pentru a vedea obiectele din jur clar. (1), (3)

Complicațiile miopiei

Ignorarea simptomelor miopiei poate duce la probleme pe termen lung. Persoanele care suferă de miopie au un risc crescut de a dezvolta condiții oculare grave, cum ar fi cataracta sau glaucomul. Alte complicații pot include degenerescența maculară, dezlipirea de retină, neuropatie optică miopă, care poate determina pierderea vederii. (1), (3)

Cauzele miopiei

Miopia este adesea o afecțiune ereditară. Se pare că există o legătură clară între factorii genetici și dezvoltarea miopiei. S-a constatat că riscul de a dezvolta miopie crește de la 25% pentru persoanele cu un părinte miop, la 50% pentru persoanele cu ambii părinți cu miopie.

De asemenea, miopia poate apărea ca urmare a unei accidentări sau a unei operații nereușite, însă acestea sunt cazuri mai rare.

Cel mai frecvent, miopia este cauzată de un dezechilibru între lungimea globului ocular și puterea de focalizare a corneei și cristalinului. De asemenea, corneea cu o curbură prea mare față de lungimea globului ocular, face ca lumina să nu focalizeze pe retină, ci în fața acesteia, iar imaginea obținută este încețoșată pentru obiectele aflate la depărtare. (1), (2), (3)

Factori de risc

Unii factori pot crește riscul de a dezvolta miopie, printre aceștia regăsindu-se:

  • moștenirea genetică;
  • activități prelungite cu ochii în ecranele moderne sau pentru a citi;
  • prea puțin timp petrecut pentru activități în aer liber;
  • etnia – unele grupuri etnice sunt mai predispuse să dezvolte miopie, comparativ cu altele. (1), (3)

Opțiuni de tratament pentru miopie

Ochelarii de vedere sunt cea mai frecventă metodă de corectare a miopiei. Aceștia funcționează prin redirecționarea luminii care intră în ochi, astfel încât aceasta să se focalizeze corect pe retină. Lentilele cu dioptrii negative sunt utilizate pentru a corecta gradul de miopie. Controlul optometric va stabili dioptriile în miopie și specialistul va oferi sfaturi personalizate pentru alegerea ochelarilor de vedere potriviți.

Lentilele de contact reprezintă o alternativă la ochelari și funcționează pe același principiu de redirecționare a luminii. Acestea pot fi mai confortabile pentru unele persoane, în special pentru cele care duc un stil de viață activ sau care nu vor să poarte ochelari.

În ciuda eficienței lor, atât ochelarii, cât și lentilele de contact nu reprezintă o soluție permanentă, ci doar o corecție temporară. Când acestea nu sunt purtate, vederea devine din nou neclară. De aceea, în cazuri deosebite, intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune de tratare eficientă a miopiei. (3)

Miopia este un viciu de refracție în care lumina nu focalizează pe retină, ci în fața acesteia, motiv pentru care obiectele aflate la distanță sunt neclare. Simptomele ar trebui să te determine să mergi la consult optometric pentru a beneficia de un tratament adecvat. Netratată la timp, miopia poate conduce la agravarea deficiențelor de vedere. 

Surse de informare:

1. Myopia (Nearsightedness) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness, Accesat 18.12.2023

2. Nearsightedness: What Is Myopia? – https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness, Accesat 18.12.2023

3. Nearsightedness – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556#:~:text=Nearsightedness%20(myopia)%20is%20a%20common,to%20bend%20(refract)%20inaccurately., Accesat 18.12.2023