Presedintele Joe Biden a decis alegerile pentru ambasadorii cheie in China, Japonia si India si se asteapta sa le anunte in urmatoarele saptamani, in timp ce se pregateste pentru prima sa calatorie in strainatate luna viitoare, au spus trei oficiali ai administratiei.

Fostului primar din Chicago, Rahm Emanuel, i s-a oferit rolul de ambasador in Japonia. NBC News a raportat pentru prima data in februarie ca Biden il lua in considerare pe Emanuel, un sef de cabinet la Casa Alba Obama.

Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a primit ambasadorul in India, au spus oficialii. Garcetti, democrat, este primar din 2013.

Iar fostului subsecretar de stat Nicholas Burns i s-a oferit postul de trimis al lui Biden in China. Burns, un diplomat de lunga durata care a lucrat sub presedintii ambelor parti, a fost ambasadorul SUA la NATO si la Grecia, precum si purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Biden este supus unei presiuni din ce in ce mai mari pentru a-si completa gradele diplomatice de top , care sunt inca in cea mai mare parte vacante la mai mult de patru luni de la preluarea mandatului, intrucat un numar tot mai mare de crize de politica externa necesita atentia SUA.

Doi oficiali ai administratiei au spus ca unul dintre motivele intarzierii a fost ingrijorarea cu privire la respectarea angajamentului lui Biden fata de diversitate , administratia asteptand sa lanseze o lista mai mare de candidati dintr-o data, mai degraba decat o lista a tuturor barbatilor. Garcetti este mexican american, dar multi dintre nominalizatii ambasadorilor ale caror nume au aparut public pana acum au fost barbati albi.

Casa Alba a refuzat sa comenteze si a declarat ca nicio alegere nu este definitiva pana cand nu sunt anuntate oficial.

Toti cei trei candidati, daca ar fi confirmati de Senat, ar servi in roluri critice in timp ce administratia Biden incearca sa mute accentul politicii externe a SUA catre Asia si provocarile tot mai mari pe care le pune China .

India, cea mai mare democratie din lume, este un partener cheie pentru SUA in Asia de Sud, in timp ce armata SUA se retrage din Afganistan. Este, de asemenea, in fruntea unui focar Covid-19 care a devastat tara, chiar daca vaccinurile diminueaza noi infectii si decese in alta parte.

Japonia, un aliat al tratatului SUA obisnuit cu trimiterea de ambasadori de la Washington, este, de asemenea, un partener cheie al SUA in confruntarea Coreei de Nord cu privire la programul sau de arme nucleare.

Selectia celor trei alegeri care vor fi servite in capitalele asiatice contrasteaza cu un proces mai lent de alegere a ambasadorilor in alte parti ale lumii.