Maslinul este un copac deosebit, deoarece poate da roade timp de o mie de ani sau mai mult. Este originar din Grecia si Asia Mica. A fost cultivat inca din timpuri preistorice in zonele mediteraneene si a fost intotdeauna strans legat de aspectele nutritionale, medicinale, religioase si culturale ale civilizatiilor care cunosc acest copac.

Din punct de vedere medicinal, frunzele de maslin sunt de mare importanta. Pe langa faptul ca este cultivat pentru fructele sale, arborele sau este o sursa de cel mai hranitor ulei de origine vegetala, uleiul de masline. Nu puteti manca maslinele care sunt luate direct din copac, deoarece sunt tari si amare. Din acest motiv trebuie tratate punandu-le in apa foarte sarata. In consecinta, majoritatea maslinelor de masa contin mult sodiu, pana la 2.250 mg la 100 g.

Deci cea mai buna metoda de conservare este saramura, aromata cu o varietate de ingrediente: ierburi, lamaie, usturoi, ceapa etc. Acest lucru le ofera o nota de aroma si, in acelasi timp, serveste la pastrarea lor mai mult timp.

Diferenta dintre verde si negru este intr-adevar gradul de coacere. Acestia din urma au trecut complet prin acest proces. Desigur, maslinele furnizeaza multa vitamina E, ceva fibre si ulei mono-nesaturat.

Compusii sai antioxidanti sunt cei care ofera beneficii pentru sanatate. Sunt bune pentru piele, circulatie, inima si regleaza nivelul colesterolului, printre alte efecte.

De pastrat la frigider

Exista soiuri negre si verzi, de diferite dimensiuni. Unele sunt umplute cu hamsii, migdale sau ardei, altele sunt sarate si marinate in ulei. Ele fac parte din numeroase retete, de fapt, exista tari care le mananca la micul dejun, in timp ce in altele, este un aperitiv esential.

Si desi se potrivesc perfect cu carnea si pestele, sunt in preparate cu orez, salate sau pizza, mai jos va oferim cateva preparate care rezista cateva luni la frigider daca se pastreaza in borcane sterilizate cu capac. Retineti intotdeauna sa le spalati si sa le clatiti in apa clocotita, le puteti usca la 150 ° C la cuptor pentru 30 de minute.

In otet

Se amesteca 200 g masline gordal, 4 cornisi murati taiati in diagonala, 1 lingura capere, 2 cepe murate in sferturi, 2 lingurite de seminte de mustar si 1 lingura crengute de marar proaspat. Transferati amestecul intr-un borcan de 2 cani (500 ml) si turnati ½ cana (125 ml) otet de tarhon. Acoperiti totul cu ½ cana (125 ml) de ulei de masline sau pana cand totul este acoperit. Se inchide borcanul si se da la frigider pentru cel putin 2 zile. Agitati-l din cand in cand. Serviti maslinele la temperatura camerei.

Lamaie cu vermut

Se amesteca 3 linguri de vermut uscat, 1 lingura de suc de lamaie, 2 lingurite de fasii de coaja de lamaie si 2 linguri de ulei de masline virgin. Clateste 1 cana (170 g) de masline verzi sau umplute si se usuca. Adaugati-le in marinada si amestecati bine. Acoperiti si lasati la frigider peste noapte. Se serveste la temperatura camerei.

Cu marar, usturoi si portocala

Amestecati 500 g masline Kalamata cu 3 linguri de marar proaspat tocat grosier, 1 catel de usturoi, 4 felii subtiri de portocale taiate in opt bucati si 2 foi de dafin tocate . Transferati amestecul intr-un borcan sterilizat de 1 litru si adaugati 1 ¾ cani (440 ml) de ulei de masline sau pentru a acoperi maslinele. Se da la frigider cel putin 2 zile.

Cu lamaie si ardei iute

Amesteca 500 g de masline negre curate cu 2 lingurite de coaja de lamaie, 2 lingurite de oregano proaspat tocat si 3 lingurite de ardei iute uscat. Transferati amestecul intr-un borcan de 2 cani (750 ml) si acoperiti cu ulei de masline. Se da la frigider cel putin 2 zile. Se serveste la temperatura camerei.

Cu rosii uscate la soare

Clatiti 500 g de masline negre servite si faceti o taietura. Transferati intr-un borcan de 3 cani, cu 100 g de rosii scurse, uscate la soare (ulei rezervat), 2 catei de usturoi tocati , 2 foi de dafin, 3 lingurite de frunze de cimbru proaspat si 2 lingurite de otet de vin rosu. Se toarna uleiul rezervat si 1 cana de ulei de masline virgin. Pune-le la frigider peste noapte.