Lipsa de combustibil ar putea frana camioanele care furnizeaza ajutoare Gazei

Situatia se desfasoara pe masura ce „vietile atarna de un fir”, inclusiv cele ale bebelusilor aflati in incubatoare din spitalele care depind de combustibil pentru energie electrica, a declarat luni Andrea De Domenico, seful biroului OCHA din Teritoriul Palestinian Ocupat, jurnalistilor din New York. .

„Inceputul umanitar, aprovizionarea cu combustibil – toate acestea ar trebui sa se intample acum. Suntem fara timp inainte de a ne confrunta cu adevarat cu un dezastru major”, a spus el, vorbind din Ierusalim.

Moarte, stramutare si devastare

ONU continua sa abordeze situatia umanitara ingrozitoare din Gaza, de cand militantii Hamas au lansat atacuri mortale impotriva Israelului in urma cu sase saptamani si au capturat aproximativ 240 de ostatici, inclusiv bebelusi si persoane in varsta.

Raspunsul Israelului la incursiunea si masacrul a 1.200 de cetateni a inclus bombardamentele continue, intreruperile de electricitate si comunicatii si restrictii de acces la enclava, care gazduieste 2,2 milioane de oameni, dintre care aproximativ 1,5 milioane s-au stramutat in mare parte in sud.

Mii de oameni au fost ucisi, inclusiv 101 angajati ai agentiei ONU care ajuta refugiatii din Palestina, UNRWA. Ei au fost amintiti in timpul unui minut de reculegere pastrat luni de personalul din sistemul ONU din intreaga lume.

Lunetisti, trag si stau pe loc 

Weekendul trecut s-au intensificat luptele in jurul Spitalului Al-Shifa, cel mai mare din Fasia Gaza, a spus domnul De Domenico. Infrastructura critica a fost avariata, cum ar fi rezervoarele de apa, statiile de oxigen, unitatea cardiovasculara si maternitatea. Se pare ca trei asistente au fost ucise. 

Societatea Semilunii Rosii Palestiniene a mai raportat duminica ca Spitalul Al Quds din orasul Gaza – al doilea ca marime din enclava – nu mai era operational din cauza avariei la linia generatorului principal, care nu a putut fi reparata.

„In orice caz, PRCS ne-a spus ca au combustibil doar pentru 24 de ore, iar  orice posibilitate de a cauta (caut) sau de a gasi combustibil era aproape imposibila si foarte periculoasa, avand in vedere ca erau lunetisti care trageau in si in jurul spitalului”, a continuat el.

Eforturile au fost in curs de a evacua sapte pacienti de terapie intensiva si patru bebelusi in incubatoare, a spus el. In timp ce unii angajati si pacienti au reusit sa fuga din spital, altii raman prinsi inauntru fie pentru ca se tem sa plece, fie nu pot face acest lucru din motive medicale. 

Un baietel de 8 ani din orasul Rafah sta printre daramaturile casei distruse a familiei sale.

Fugand din nordul Gazei 

Domnul De Domenico a subliniat nevoia critica de combustibil si provizii medicale in Gaza, mentionand ca unii pacienti au murit deja, in timp ce accesul la apa si hrana a devenit din ce in ce mai dificil. 

Echipele OCHA au observat miscarea a aproximativ 10.000 de persoane din nordul Gazei care s-au indreptat spre sud in urma ordinelor de evacuare emise de Israel. Oamenii sosesc mai ales pe jos. Sunt insetati, epuizati si adesea nu au nicio idee concreta unde vor sta, cu adaposturile deja supraintinse.

Duminica , 76 de camioane au livrat ajutor in Gaza prin trecerea Rafah cu Egiptul, un aranjament care este in vigoare din 21 octombrie. La bord se aflau provizii de sanatate, apa imbuteliata, paturi, corturi si produse de igiena. Pana in prezent, aproximativ 980 de camioane au facut calatoria, dar este inca mult sub nivelul necesar. 

Fara combustibil, fara comunicatii, fara ajutor 

„De fapt, in loc de o crestere atat de necesara a acestei asistente, am fost informati de catre colegii UNRWA ca din cauza lipsei de combustibil, de maine nu vor mai fi posibile operatiunile de primire a camioanelor ”, a spus el. 

„Conditiile operationale in general se deterioreaza cu o ora”, a adaugat el. „Nu avem combustibil, nici comunicatii si nicio garantie de a respecta sediul ONU sau, in orice caz, de a notifica (de) sediul, ceea ce, desigur, reduce progresiv capacitatea noastra de a opera.”

Incetarea focului umanitar critic 

Agentiile ONU continua sa amplifice apelul Secretarului General pentru o incetare imediata a focului umanitar in Gaza, eliberarea neconditionata a tuturor ostaticilor si accesul sustinut si continuu la ajutor pentru persoanele aflate in nevoie, oriunde s-ar afla acestia.

Walaa, 35 de ani, este insarcinata in noua luni.  Casa ei s-a prabusit din cauza unui bombardament din apropiere, in timp ce statea langa peretele care a cazut.  Ea a suferit o fractura la mana dreapta si la craniu in timpul incidentului.

Walaa, 35 de ani, este insarcinata in noua luni. Casa ei s-a prabusit din cauza unui bombardament din apropiere, in timp ce statea langa peretele care a cazut. Ea a suferit o fractura la mana dreapta si la craniu in timpul incidentului.

Luni mai devreme, umanitarii din intreaga regiune si-au evidentiat apelul pentru 1,2 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile a 2,2 milioane de oameni din Gaza si a altor 500.000 din Cisiordania pana la sfarsitul anului. 

O taxa sumbra 

Lynn Hastings, Rezident si Coordonator Umanitar al ONU, a spus ca situatia din Gaza este  peste tot ce au vazut-o vreodata „aproape oriunde in lume ”. 

Ea a spus ca cel putin 10.000 de palestinieni au fost ucisi, potrivit autoritatilor – impreuna cu aproximativ 1.200 de israelieni – un numar de morti care este „la fel ca in 18 luni in Ucraina si ca in Sudan in sase luni”.

In plus, se estimeaza ca 55% din infrastructura de alimentare cu apa necesita reparatii sau reabilitare. Oamenii au recurs la utilizarea surselor de apa nesanatoase „si ne asteptam ca acest lucru sa duca la o mai mare criza de sanatate publica”. 

Ea a atras, de asemenea, atentia asupra devastarii suferite de comunitatea umanitara din Gaza, care este „foarte localizata si depinde de personalul national”. 

Doamna Hastings a cerut, de asemenea, umanitarii sa fie atenti la cresterea numarului de decese in Cisiordania, unde 100 de palestinieni si trei israelieni au fost ucisi de la inceputul conflictului din Gaza, pe 7 octombrie.