Pierderea întregii dentiții afectează aproximativ 25% dintre adulții cu vârste de până la 75 de ani, fie din cauza unei igiene dentare deficitare sau a unor carii netratate, fie a anumitor probleme de sănătate sau traumatisme.

Nerezolvarea la timp a problemelor de sănătate orală și de edentație produce complicații nedorite, precum dificultăți de masticație, tulburări de vorbire sau retracție osoasă.

Pacienții care se confruntă cu pierderea dentiției își pot reda sănătatea orală printr-un implant sau o proteză dentară.

Avantajele protezei dentare

Există mai multe tipuri de proteze dentare, respectiv fixă, mobilă, parțială, scheletală sau Fast & Fixed. Acestea sunt alese pentru costul mai redus, întrucât permit îmbunătățirea esteticii zâmbetului, a masticației și a vorbirii la persoanele cu edentație.

Aceasta este o opțiune pentru pacienții care au o densitate osoasă scăzută, fără să fie necesară efectuarea unor alte tratamente pentru fixarea ei, precum adiția osoasă.

Așa cum se întâmplă de fiecare dată când iei o decizie cu privire la sănătatea ta, este important să cântărești foarte bine avantajele și dezavantajele. În cazul unei proteze dentare, dezavantajele includ nevoia de utilizare a unui adeziv, care alterează gustul alimentelor.

Protezele trebuie scoase pentru curățare și igienizare, iar perioada de acomodare poate fi mai dificilă, în primele săptămâni existând riscul de apariție a ulcerațiilor gingivale. Pacienții cu proteză dentară clasică pot experimenta inflamații, sângerări gingivale și disconfort în timpul masticației.

Dacă se urmează cu strictețe recomandările medicului, aceste riscuri pot fi eliminate.

Avantajele implanturilor dentare

Implanturile dentare sunt dispozitive cu care se pot înlocui dinții lipsă, alcătuite din implantul propriu-zis, care ține locul de rădăcină a dintelui, bontul protetic și coroana dentară.

O mare parte a implanturilor sunt confecționate din titan, datorită biocompatibilității lui ridicate. Avantajele unui implant dentar sunt multiple, motiv pentru acesta este considerat cea mai bună soluție pentru a înlocui dinții lipsă.

Astfel, implantul asigură un aspect cât mai natural al zâmbetului, îmbunătățește masticația, fără să modifice gustul alimentelor, nu afectează vorbirea și elimină riscul de resorbție osoasă. În plus, un implant dentar se poate realiza la orice vârstă și are o durată de viață de peste 10 ani.

Îngrijirea implanturilor dentare nu necesită o atenție deosebită, putând să se realizeze asemănător dinților naturali.

În ceea ce privește costul acestora, este mai ridicat decât al unei proteze dentare, însă și durata lor de viață este mai mare. Totodată, este necesară o densitate osoasă ridicată pentru fixarea lor.

Stomatologia modernă oferă soluții pentru densitatea osoasă redusă, prin posibilitatea efectuării unei adiții de os. Prin această procedură, volumul osos este suplimentat cu un fragment osos sau se poate opta pentru implanturi all on 4 sau all on 6.

Pierderea dinților nu este ușor de gestionat, afectând sănătatea orală și viața socială a pacienților. De aceea, urmarea unui plan de tratament este necesară, pentru a se interveni la timp, înainte să existe probleme de resorbție osoasă, bruxism, deplasarea sau înghesuirea dinților.

În funcție de starea sănătății orale și de preferințele tale, medicul îți poate face cele mai bune recomandări, adaptate bugetului tău, pentru o dantură completă.