Este dificil sa subestimezi puterea unei brose bine plasate – ceva ce am vazut in actiune de doua ori in ultimul timp. Paianjenul de aur care s-a agatat amenintator de tinuta sumbra a lui Lady Hale in timp ce ea a pronuntat marti verdictul uluitor al Curtii Supreme impotriva guvernului a fost primul.

Acesta a fost urmat rapid peste Atlantic de un sclipitor Stars and Stripes fixat pe jacheta presedintelui Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, in timp ce aceasta a anuntat o ancheta oficiala de demitere impotriva presedintelui Donald Trump. T

rump poarta un mic ac cu stele si dungi in butoniera – de cele mai multe ori umbrit de o cravata rosie indrazneata – dar este graitor, in comparatie cu steagul cu bijuterii fine al lui Pelosi. Mesajul a transmis in intreaga lume? Cand vine vorba de patriotism, ea il depaseste.

Acestea au fost ambele momente care au facut istorie. Oamenii politici continua sa ne spuna ca traim vremuri fara precedent. Intr-adevar, cine ar fi crezut ca acest accesoriu retro va fi in centrul atentiei pe fondul crizelor constitutionale? Acolo, se parea, sa comunice mesaje ascutite inainte de a fi rostit un cuvant. A fost deliberata optica purtarii unui paianjen pentru a emite un verdict care l-a prins efectiv pe prim-ministru? Lady Hale are si altele in cutia ei de bijuterii; exista un centiped pe care ar fi putut sa o poarte, sau o broasca… dar doar acel paianjen a evocat imagini de panze.

Americanii numesc o brosa un ac. Poate ca insigna cu stele a lui Pelosi actiona ca o referinta oblica la cresterea presedintiei lui Trump? Chiar si prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, parea sa-si lase accesoriile sa vorbeasca saptamana aceasta. Cand a reactionat la decizia Curtii Supreme, cerand demisia lui Boris Johnson, ea a facut-o purtand o brosa antica in stil celtic, bine fixata de costumul ei albastru natural – care i-a sustinut gandurile despre independenta, probabil?

Nu ar fi primele femei de profil care sa foloseasca o brosa ca avatar pentru starea lor de spirit. Reversele Reginei sunt frecvent analizate pentru afirmatii subtile; cu o frunza de artar cu diamant pentru o vizita la Casa Canadei, vazuta ca indicand placerea, in timp ce o brosa daruita de Barack Obama Majestatea Sa purtata in timpul vizitei lui Donald Trump in Marea Britanie a fost interpretata pe scara larga ca comunicand ceva cu totul diferit.

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright a folosit crabii si testoasele ca indicatori de dezaprobare atunci cand discutiile diplomatice s-au lovit de obstacole in timpul administratiei Clinton. In zilele mai optimiste, acei ei preferati erau fluturii si florile. „Au fost o multime de ocazii fie de a comemora un anumit eveniment, fie de a semnala ce simteam”, a scris ea despre utilizarea broselor ca instrumente diplomatice in cartea ei Read My Pins . Asadar, o negociere blocata a scos o broasca testoasa lapis lazuli din colectia ei, o intalnire controversata cand trebuia sa faca „putin intepaturi si sa transmita un mesaj dur”, cerea o viespe sau un crab cleste de cupru. Dupa ce rusii au fost prinsi atingand Departamentul de Stat, dezaprobarea lui Albright a fost semnalata in mod clar de brosa gigantica pe care a purtat-o ​​pentru urmatoarea lor intalnire.

Perlele „putere” si brosele conservatoare cu diamante au format arsenalul care a intarit imaginea lui Margaret Thatcher ca „Doamna de Fier”. Un stil chevron Cartier Art Deco a devenit favorit deoarece semana cu un varf de sageata, plin de semnificatie simbolica. Brosele vorbeau despre fiabilitate si constanta, un balast ornamental pentru coloana vertebrala de otel care a ajutat-o ​​sa depaseasca oponentii politici barbati si sa devina prima femeie prim-ministru a Marii Britanii.

La un moment dat, brosele vorbeau despre semnificatie sentimentala, dar limbajul lor a devenit mai sofisticat si aici o indemn pe noul lider al liberal-democratilor, Jo Swinson, sa-si dezvolte jocul de bijuterii. Perechile pline de cercei sau colierele „in stil artizanal” pur si simplu nu le vor taia, asa cum demonstreaza fostele lanturi de argint ale Theresei May. Brosa este cheia pentru mesajele politice. Si daca este vorba de un caz in care cu cat dezordinea politica este mai mare, cu atat este mai mare bijuteria, atunci asteptati brosele de dimensiunea Brexit – si nu vin cu mult mai mari decat atat.