Unul dintre cele mai emotionale, speciale si de neuitat momente din viata oricarei femei este sarcina , deoarece este o senzatie unica sa simti ca un bebelus creste in interiorul ei. Dar, pe langa aceasta, aceasta este o faza foarte importanta in masura in care este cea care permite fatului sa creasca si sa se dezvolte corect .

Urmand o dieta sanatoasa si echilibrata, precum si supunerea tuturor testelor medicale relevante, este modul in care viitoarea mama poate contribui la acel progres optim al micutei sale. Totusi, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca femela iti ofera bunastare te va ajuta si de vreme ce te va face sa fii calm, fericit si fara stres de niciun fel.

In timpul sarcinii, viitoarea mama experimenteaza multe schimbari si adaptari la nivel anatomic, hormonal, mental, psihologic si social, unele dintre ele putand fi stresante si incomode. In acest sens, masajul poate fi o optiune buna nu numai pentru a ajuta la reducerea anumitor disconfort, dar si pentru a trezi la femeia insarcinata, senzatii placute si relaxante, pe langa prevenirea consecintelor estetice, precum vergeturile, precum si pentru a ramane in forma atunci cand face exercitii fizice. fizicul este limitat de progresul sarcinii.

Desi aceste masaje ar trebui sa fie intotdeauna o experienta placuta si relaxanta pentru femei, este foarte important sa apelati la specialisti si sa consulte terapeutul sau obstetricianul inainte de a incepe orice sesiune sau program de masaj prenatal cu diferitele tehnici.

Avantajele masajelor pentru gravide sunt multe. Subliniem cele mai semnificative in functie de efectele lor in diferite domenii:

La nivel fiziologic

-Stimuleaza circulatia sangelui contribuind la furnizarea de oxigen si nutrienti pentru celule si mentinerea unei presiuni adecvate
-Stimuleaza sistemul limfatic , favorizand eliminarea toxinelor si, prin urmare, retentia mai putin fluida si
-Stimuleaza sistemul glandular , contribuind la stabilizarea hormonilor
-Imbunatatirea generala a starii de sanatate

La nivel musculo-scheletic

-Ameliorarea durerilor musculare si articulare si a presiunii pe spate
-Imbunatatirea disconfortului postural, contribuind la corectarea acestuia
-Tonifica muschii si tesuturile , imbunatatindu-le elasticitatea
-Ajuta la mentinerea starii de fitness
-Combateti oboseala

La nivel psihoemotional

-Optiune excelenta pentru a va relaxa fizic si mental
-Scade nivelul de stres , nervozitate, anxietate, depresie
-Imbunatateste odihna nocturna

In ce moment in sarcina este mai bun masajul?

In timpul primului trimestru, nu trebuie efectuat masaj pe burta sau partea inferioara a spatelui. Pe de alta parte, in aceasta perioada este foarte indicat sa primiti masaje pe umeri, zona cervicala, picioare si picioare.

Al doilea si al treilea trimestru sunt cea mai buna etapa pentru inceperea masajului prenatal . Frecventa ideala este o data pe saptamana in al doilea trimestru si de doua ori sau mai multe in timpul celui de-al treilea.

In orice caz, manipularea trebuie facuta cu o mare delicatete datorita schimbarilor constante din timpul sarcinii. Pentru calmarea si ameliorarea disconfortului acestei etape speciale, se fac masaje circulare in zona soldului , cu miscari similare in intregul spate, precum si in partea superioara a spatelui si a umerilor, pe picioare si de asemenea, masaje sub presiune in zona sacrala.