Liposuctia este o procedura chirurgicala prin care grasimea extrasa acumulate in diferite parti ale corpului: barbie, brate, piept, abdomen, fese, solduri, coapse, genunchi sau glezne. In niciun moment nu trebuie sa ne gandim ca este un tratament impotriva obezitatii, ci mai degraba o tehnica de modelare a corpului prin eliminarea excesului de tesut adipos si uneori chiar reinjectarea unei parti din acesta in zonele in care poate fi necesar.
Procedura de liposuctie se desfasoara sub anestezie locala, epidurala sau generala, in functie de caz, si consta in introducerea in tesutul adipos a unei canule sau seringi speciale conectate la o masina de vid care aspira grasimea din zona tratata. Aceasta dureaza intre una si doua ore si se pierde mult lichid in el, ceea ce face necesara inlocuirea acestuia cu lichide care sunt administrate intravenos.
Dupa interventie, este necesar sa stati la spital doua-trei zile pentru a evita formarea de edem si pentru a controla inflamatia, durerea si sangerarea. O scurgere este plasata in zonele operate pentru a facilita eliminarea fluidului. De asemenea, pentru a ajuta pielea sa se adapteze la noul contur, se aplica un bandaj de compresie pe zona tratata, care trebuie purtata permanent timp de doua-trei saptamani si cateva saptamani in plus doar in timpul zilei.
Retineti ca, in cazul in care elasticitatea pielii este scazuta, dupa efectuarea liposuctiei pot exista nereguli si zone depresive care pot fi corectate ulterior prin interventii reduse si selective sau prin injectarea de grasime pentru a le umple.
Recuperarea din liposuctie este treptata. Odihna relativa trebuie facuta aproximativ doua sau patru saptamani, in functie de intinderea corpului care a fost tratat. Cusaturile sunt indepartate dupa sapte-zece zile, in timp ce umflarea si vanataile care au aparut dupa operatie vor disparea treptat in lunile urmatoare.
Liposuctia este o procedura sigura, dar , ca orice interventie chirurgicala implica un risc de complicatii, chiar daca pacientul indeplineste cerintele necesare, sala de operatie este bine echipata si se realizeaza de catre un chirurg plastic calificat. Infectiile pot aparea sau pot suferi pierderi excesive de lichide. Dar pot aparea si probleme cosmetice, cum ar fi cicatricele celoide (hipertrofiate), pielea ondulata sau asimetriile.
Cei mai buni candidati pentru liposuctie sunt persoanele sanatoase, cu o greutate normala si excese de grasime localizate. De asemenea, este important sa se obtina un rezultat estetic bun pentru ca pielea este ferma si elastica, altfel nu se va adapta la noul contur si vor exista clapete care vor trebui ulterior corectate cu o interventie chirurgicala plastica. Liposcultura nu este indicata la persoanele cu probleme circulatorii, cardiace sau respiratorii.