In acest moment, sunt surprins cand cineva comenteaza ca nu este pe Instagram . Confruntat cu decizia de a nu face parte din niciuna dintre retelele de socializare ale momentului, imi imaginez doua scenarii posibile: nu a pus niciodata piciorul pe aceasta retea de socializare si nu stie despre ce este vorba, sau a ales sa se retraga voluntar dupa ce a observat disconfort generat de traiul intre filtre, like -uri si continut inepuizabil.
Retelele sociale pot fi o sursa de anxietate, nesiguranta si angoasa . Cu toate acestea, ele ne pot oferi si inspiratie, ne pot ajuta sa dezvoltam abilitati sociale, ne pot ajuta sa cunoastem oameni noi si sa incurajeze cresterea afacerii noastre. Ne pot schimba viata, in bine si in rau.
Ce zici sa invatam sa le folosim mai constient?
Comparatia dintre ceea ce proiecteaza retelele sociale si realitate poate fi foarte frustranta si, in consecinta, poate genera anxietate.
Retele sociale
Lumea digitala are un impact asupra starilor de spirit ale oamenilor, asupra felului in care ne comportam si asupra deciziilor pe care le luam zilnic . Ne influenteaza, de asemenea, dorintele si nevoile. Cu alte cuvinte, retelele de socializare nu trec neobservate atunci cand vorbim despre sanatatea noastra fizica si psihica.
Nu exista nicio indoiala ca progresul tehnologic a fost de mare ajutor comunicarii, dar poate genera si niveluri ridicate de stres si anxietate.
Fenomenul FOMO (fear of missing out) devine din ce in ce mai bine cunoscut in randul utilizatorilor digitali. Se refera la sentimentul de a fi lasat in afara ceva interesant. Frica de a pierde evenimente sau experiente atractive.
FOMO se naste din comparatia constanta cu restul oamenilor si termina prin a crede ca ceilalti au o viata mai distractiva, mai implinita si mai emotionanta. Acest termen este asociat cu nevoia de a fi conectat la TikTok, Instagram, WhatsApp, Twitter, Facebook sau Twitch tot timpul, pentru a sti in timp real ce fac prietenii sau cunoscutii nostri.
Cum sa folosesti retelele sociale mai constient
Daca doriti sa mentineti o relatie sanatoasa cu retelele sociale pe care va aflati, tineti cont de urmatoarele recomandari:
1. Identifica ceea ce te fac sa simti
Este obisnuit sa nu inregistram emotiile pe care le traim in timp ce navigam intr-o aplicatie sau o pagina web. Cand retelele de socializare fac parte din viata noastra de zi cu zi si mergem la ele cu aceeasi automatizare cu care ne spalam pe dinti in fiecare seara, este obisnuit sa nu observam cum ne fac sa simtim sau ce ne fac sa gandim.
Din acest motiv, prima recomandare este sa fii atent la emotiile si gandurile care apar in urma vizitelor tale pe retelele de socializare.
De exemplu: „ Ma simt frustrat si furios pentru ca am vazut o fotografie cu un prieten facandu-se cu titlul universitar”, „Ma simt fericit pentru ca ma uitam la videoclipuri cu animale care se comporta amuzant”, „Cred ca ar trebui sa fac gimnastica pentru ca am vazut un videoclip al unui antrenor personal care explica beneficiile activitatii fizice”.
2. Limiteaza notificarile
Procedand astfel, poti fi cel care stabileste ce sa faci cand . Daca ne oprim pentru o clipa sa ne gandim ca avem un dispozitiv care face aproape continuu luminite si vibreaza, putem intelege mai clar motivul pentru care durata noastra de atentie este din ce in ce mai scurta.
Mesajele de avertizare sunt interpretate ca sarcini in asteptare care asteapta cu nerabdare sa fie rezolvate. Este un apel constant la atentie. De parca un ciocanitor ar trai in mintea noastra, amintindu-ne constant ca avem o multime de lucruri de rezolvat: „trebuie sa raspunzi la acel mesaj” , „trebuie sa profiti de reducerea pe care ai primit-o pe e-mail”, „videoclipul artistul momentului a fost lansat Trebuie sa-l vezi chiar acum.”
O echipa de cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon a efectuat un studiu pentru a afla consecintele psihologice ale dezactivarii notificarilor mobile.
Ei au studiat treizeci de participanti care si-au blocat mesajele de avertizare timp de cateva zile. Pentru unii dintre ei, experienta a fost foarte pozitiva, reducand nivelul de stres si imbunatatindu-le productivitatea la locul de munca. In timp ce un alt grup mic a raportat ca s-a simtit inconfortabil, izolat si le este frica de a pierde ceva semnificativ.
Asadar, daca dezactivarea completa a notificarilor este dificila pentru tine, iti sugerez sa pui un filtru pentru ca doar cele mai importante sa ajunga la tine.
3. Curata retelele sociale
Cu siguranta consumati continut care va intereseaza putin pur si simplu pentru ca este acolo. O parte din acel continut poate fi nesemnificativ pentru tine: nu adauga nimic valoros sau disconfort pentru tine, dar unele dintre ele pot provoca emotii neplacute, solicitari chinuitoare si chiar o durere de cap.
Acordati un moment pentru a evalua ce tip de continut doriti sa consumati si pentru ce. Verifica conturile pe care le urmaresti si elimina toate cele care nu sunt in ton cu bunastarea, valorile si interesele tale.
Este convenabil sa eliminam conturile care genereaza disconfort din retelele noastre sociale.
4. Limiteaza timpul petrecut pe retelele sociale
Poate ca aceasta recomandare este cea mai complexa de pus in practica. Reducerea timpului pe retelele sociale poate fi foarte dificila daca utilizati in prezent internetul pentru cea mai mare parte a zilei. Totusi, pentru a profita de avantajele de a fi online , trebuie sa invatam si sa fim offline , pentru ca este cunoscut faptul ca excesele nu duc de obicei la succes.
Majoritatea telefoanelor mobile si retelelor de socializare sunt constiente de dependenta pe care le pot genera in fiinte umane si din acest motiv au alerte de utilizare. Puteti crea mementouri care va anunta cand atingeti timpul maxim in care doriti sa fiti acolo. Daca profitati de aceasta functie, veti sti foarte bine cand este timpul sa va opriti.