Sunt dispozitive care ne permit sa ne conectam la Internet si sa optimizam calitatea navigatiei. Caracteristici, modele si recomandari.

Conectivitatea a devenit cheie. Un acces bun la internet faciliteaza multe lucruri si influenteaza calitatea activitatilor zilnice care variaza de la distractia noastra pana la lucru, efectuarea de achizitii sau rezolvarea procedurilor. Asadar, dispozitivele pe care le folosim pentru a naviga evolueaza zi de zi pentru a oferi o experienta mai buna. Cunoasterea diferentei dintre modem si router va poate ajuta sa identificati ceea ce aveti nevoie pentru a va optimiza conexiunea si pentru a va bucura de infinitele beneficii ale web-ului.

Ce este un modem

Modemul este un dispozitiv care ne permite sa ne conectam la Internet. Tehnic, este un dispozitiv care transforma semnale digitale in analog sau invers, pentru a le transmite prin linii telefonice, cabluri coaxiale, fibre optice sau cu microunde.

Pe computere sau alte dispozitive care se pot conecta la Internet, modemul poate fi atat intern, cat si extern.

Caracteristici modem

Un modem are diferite componente care il ajuta sa isi faca treaba. Cele mai importante sunt memoria si microprocesorul. La randul lor, la fel ca si alte componente hardware, pot fi interne sau externe , doua optiuni populare carora li s-au adaugat asa-numitele „ modemuri software ” .

Astazi, putem gasi pe piata o mare varietate de optiuni, care pot oferi intervale de viteza diferite.

Tipuri de modem

Analog: este cel mai traditional. Este clasificat la randul sau ca extern sau intern, in functie de locatia sa. Cea interna se afla in interiorul computerului, iar cea externa este intotdeauna langa o statie de lucru sau un computer. Este dreptunghiulara si are diversi conectori de intrare si iesire. De obicei, se conecteaza la computer pe o parte si la telefon pe cealalta. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sale este ca este portabil si usor de transportat.

Digital : necesita o linie telefonica digitala, numita ISDN (Network Integrated Services Digital Network), pentru functionarea sa optima. Acestea ating o viteza de 128 kbps. Ofera o calitate superioara a conexiunii. Un avantaj important este ca puteti dezvolta mai multe forme de comunicare simultan.

Modem prin cablu: este un tip special de modem, care are aceleasi caracteristici ca cel traditional, dar moduleaza sau demodeaza semnalul de pe o infrastructura de televiziune prin cablu. Ofera o viteza si o latime de banda mai mare de conectare si, la randul sau, este proiectat pentru a oferi semnalul wireless fara a fi nevoie de un router suplimentar.

Card PC: este localizat pe laptopurile sau televizoarele noastre. Este instalat in interiorul echipamentului si este de obicei un tip de card. Este usor de miscat si nu necesita o sursa de alimentare proprie.

Ce este un router?

Este un dispozitiv care se ocupa de distribuirea semnalului de internet intre toate computerele conectate la o retea. Routerul sau routerul nu este responsabil de interpretarea semnalului, ci il extinde si il distribuie . Functia sa este de a stabili ce ruta va fi atribuita fiecarui pachet de date dintr-o retea locala.

In prezent, un router poate indeplini diferite functii: partajeaza internetul prin cablu ADSL sau WIFI , ofera protectie firewall, controleaza calitatea serviciilor, printre altele. Cand vorbim despre un router WIFI, se refera la dispozitivul care poate stabili o conexiune printr-un cablu Ethernet sau prin unde radio, care defineste reteaua ca wireless.

Majoritatea utilizatorilor prefera sa infiinteze retele wireless in casele sau afacerile lor, mai ales pentru ca sunt mai putin costisitoare si mai usor de configurat. Pentru a realiza aceasta configuratie de retea , nu este nevoie doar de router, ci de un modem, care este cel care primeste semnalul de internet, il converteste in digital si, printr-un cablu Ethernet, il transmite routerului, astfel incat sa poata extindeti si distribuiti intre toate dispozitivele conectate.

Pe piata exista routere cu un modem incorporat , care ne permite sa reducem in continuare numarul de dispozitive necesare pentru configurarea retelei (nu uitati sa verificati dinainte ce tip de acces la internet avem – fie prin cablu sau DSL) pentru a alege modelul Dreapta).

Routerele wireless folosesc unde radio pentru a-si extinde semnalul , care se raspandesc intr-un model circular si se raspandesc in toata zona. De aceea, trebuie sa evaluam raza de actiune si viteza pentru a sti cat de mult spatiu va acoperi in functie de cerinte.