A juca un joc strategic este în întregime despre alegere și impactul său atât asupra planului jucătorului, cât și asupra adversarilor; jocurile cu o strategie de grad redus sunt acelea în care jucătorul dă click pe butoane și face acțiuni fără a ține cont de o strategie mai de ansamblu. El ar trebui să ajungă la un punct de măiestrie în care să poată începe să joace și să gândească mai multe mișcări în avans; să ajungă să realizeze că făcând x, îl va pune pe y în mișcare, ceea ce va ajuta să avanseze planul z. Aceasta este o abordare total opusă opțiunii de a juca în mod constant, sperând să devii tot mai bun. Înțelegerea acestui punct de stăpânire înseamnă luarea unor decizii informate, înseamnă că jucătorul are o înțelegere completă a impactului acțiunilor sale.

Deciziile informate pot fi văzute în orice gen de joc care necesită un anumit nivel de luare a deciziilor: de la jocurile platforme, când trebuie să decizi unde și cât de departe poți sări, jocurile de acțiune, când trebuie să te gândești ce atacuri să folosești și jocurile de cărți precum pokerul, unde a avea unele cunoștințe despre clasamentul mâinilor este important pentru mutările inteligente. Pot fi multe situații când ajungi la egalitate cu adversarul. Când se întâmplă asta în confruntările online, s-ar putea să ai timp să mai verifici o dată ghidul online, pentru o decizie informată, ceea ce este cu siguranță un avantaj. Deși există multe strategii diferite de reținut când joci, unul dintre instrumentele esențiale pe care le ai la dispoziție este clasamentul mâinilor de poker. Acesta te pot ajuta să determini cât de mare este probabilitatea să câștigi o anumită mână, în funcție de ce cărți ai și care au fost deja jucate. De exemplu, dacă ai trei regine, nu este chiar cel mai bun joc al tău. Cu toate acestea, dacă mai mulți dintre adversarii tăi au și o regină în mână, șansele tale vor fi și mai mici, deoarece mai multe cărți damă sunt disponibile pe masă. Înțelegerea clasamentului mâinilor de poker este o abilitate esențială pentru orice jucător, indiferent dacă ești la început sau joci deja acest joc de ceva vreme. În mare, elementul important este ca jucătorul oricărui tip de joc trebuie să înțeleagă atât ce se întâmplă la masa rotundă, cât și care sunt opțiunile disponibile.

Una dintre provocările de lungă durată ale unui designer de joc este să își dea seama cât de multe informații să-i ofere jucătorului într-un anumit moment. Multe jocuri timpurii erau despre umplerea ecranului cu diagrame, numere, butoane și alte elemente, pentru a oferi o oarecare siguranță că jucătorul are la dispoziție tot ceea ce necesită. Cu toate acestea, o astfel de experiență a venit și cu dezavantaje, deoarece mulți oameni nu aveau idee cum să conecteze punctele. La polul opus, alte jocuri au oferit o interfață de utilizare de bază și au ascuns toate celelate informații în secțiuni dificil de accesat. Nici o astfel de variantă nu e ideală, pentru că jucătorul ajunge să nu aibă habar de consecințele acțiunilor sale și nu poate deprinde jocul. Nu poate să găsească nicio legătură între ceea ce face și modul în care acțiunile sale influențează jocul. Două exemple bune pentru aceste situații nu ar putea fi mai departe unul de celălalt din punct de vedere al proiectării și implementării: Hearthstone și The Last Federation.

The Last Federation este supraîncărcăt cu informații și rulează pe un model de simulare complex, care guvernează modul în care toate planetele cresc, mor și își fac alegerile. Aceasta înseamnă că există o mulțime de numere pe care jucătorul le va uita: date planetare, opțiuni de cercetare, dimensiunea armatelor, resurse și multe altele. Similar unui joc precum Crusader Kings 2, jucătorul nu ia decizii imediate care au rezultate instantanee. În schimb, este pus în acțiune un plan și apoi simularea este lăsată să ruleze și să se observe rezultatele alegerilor jucătorilor. Dar atunci când o persoană încearcă să învețe un joc, rezultatele întârziate nu sunt utile, deoarece ea nu va ști dacă ceea ce a făcut sau altceva a afectat jocul.

Hearthstone funcționează într-un mod total diferit. Jocul are un tutorial grozav pentru a-i înțelege elementele de bază, informațiile despre ceea ce fac cărțile sunt ușor de găsit și totul are o estetică grozavă și curată. Cu toate acestea, lipsa de informații avansate oferă un dezavantaj nedrept jucătorilor noi sau celor care învață strict în joc.

Este foarte dificil pentru un game designer să își imagineze cât de multe informații să transmită jucătorului în momentul proiectării, deoarece el știe cum anume funcționează totul. Când ești persoana care a reunit toate mecanica și sistemele piesă cu piesă, bineînțeles că știi efectiv totul și nu poți înțelege de ce jucătorul ar fi confuz. Aici intervine importanța testării jocului, pentru ca game designer-ul să se asigure că tot ceea ce i se pare lui simplu de înțeles va fi privit cu aceiași ochi și cu același discernământ și de jucători.