Sursa foto: pixabay.com

Alergia la ambrozie este una din neplacerile pe care vara si toamna le aduc. Alergicii la polen stiu ca primavara este sezonul care marcheaza inceputul simptomelor neplacute. Polenul multor arbori, arbusti, dar si cel al anumitor plante cu flori sau erbacee ajung in aer si in sistemul nostru respirator. 

Din pacate, venirea primaverii nu inseamna finalul alergiilor. Ambrozia, o buruiana care creste in toate locurile neingrijite, de la curti parasite si margini de trotuare la campuri si gradini, infloreste la finalul sezonului cald si toamna si imprastie un polen fin, care provoaca alergii severe. In randurile care urmeaza iti prezentam 5 forme de manifestare a alergiei la ambrozie, astfel incat sa o recunosti. 

    1. Ochi iritati

    Ambrozia este o planta a carei polenizare se realizeaza prin intermediul vantului. In functie de zona, sezonul ei de inmultire poate incepe in iulie si poate dura pana in octombrie. Multe persoane au o reactie imunitara adversa la polen. Citeste mai multe despre alergia la ambrozie pe drmax.ro.

    Una dintre reactiile alergice comune este iritarea ochilor. Acestia se inrosesc si lacrimeaza. Reactia este foarte suparatoare, pentru ca nu poate fi oprita. In plus, creeaza disconfort ocular si ingreuneaza cititul si alte activitati care presupun acuitate vizuala.

      2. Simptome respiratorii

      In mod normal, sistemul imunitar apara organismul de agenti patogeni, ca virusuri si bacterii. Cand oamenii care au alergie la ambrozie, sistemul imunitar identifica eronat polenul plantei ca pe o substanta periculoasa. In incercarea de a-l elimina din zona de patrundere, adica aparatul respirator, sistemul imunitar activeaza reactiile de aparare, ca stranutul, producerea de mucus sau rinoreea. Pot aparea si congestia nazala, senzatia de mancarime la nivelul gatului, nasului si ochilor, tusea si senzatia de presiune pe sinusuri. [1, 2]

      Simptomele alergiei la ambrozie pot fi amplificate de factori ca:

      • poluare;

      • temperaturi ridicate;

      • mirosuri puternice;

      • fumat sau expunerea la fum de tigara sau de alt tip;

      • consum de alcool sau alte substante care afecteaza organismul. [1, 3]

      1. Piele umflata sub ochi, de culoare albastrie

      In timpul unei reactii alergice, celulele albe se ataseaza de celulele din zona si acumuleaza fluid, producand umflaturi. Vasele mici de sange se sparg si se acumuleaza sange, care schimba culoarea normala in albastriu. Deseori inflamatia de la nivelul ochilor apare noaptea. [3] Si alti alergeni pot provoca aceasta reactie alergica, precum acarienii, particulele din blana animalelor ori chiar alimentele. 

        3. Eczema alergica

        In unele cazuri, oamenii dezvolta eczema alergica dupa ce au contact cu polenul de ambrozie. Eczema se manifesta ca o eruptie cutanata cu pustule si provoaca dureri si prurit. Apare de obicei in 24-48 de ore de la expunere. [1, 3] Eruptia dispare de la sine dupa 2-3 saptamani. 

          4. Oboseala permanenta si somnolenta

          Alergia la ambrozie solicita sistemul imunitar si organismul, care crede ca trebuie sa lupte cu un agent patogen. Reactia este similara celei pe care corpul o produce cand esti racit. Astfel, organismul oboseste si resimti oboseala sau somnolenta. Tusea si celelalte simptome afecteaza somnul, astfel ca oboseala se accentueaza. 

          Este important sa eviti transportul de polen in interiorul locuintei. Schimba hainele cu care ai fost afara, spala-te pe maini si pe fata si tine ferestrele inchise intre 10 si 15, orele in care activitatea polenizatoare a ambroziei este la maximum. Montarea unui filtru HEPA la aparatul de aer conditionat sau utilizarea unui aparat special de filtrare te poate scapa de polenul din locuinta. Uscarea hainelor afara este un alt mod prin care poti transporta polenul in casa. Foloseste uscatorul in sezonul in care ambrozia este activa. [1, 3]

          Alergia la ambrozie iti afecteaza calitatea vietii. Este important sa mergi la medic daca ai manifestari alergice si sa urmezi tratamentul si recomandarile acestuia. 

          Sursa:

          1. https://www.healthline.com/health/allergies/ragweed;

          2. https://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files/5537Poralallergy.pdf;

          3. https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy.