Sunt momente in care este greu sa mentinem o atitudine pozitiva la locul de munca, indiferent cat de mult ne place. Nimic nu se intampla conform nevoilor noastre. Exista situatii in care mediul de lucru devine greu sau un nou sef impune un nivel de cerinte care duc la stres. De asemenea, desigur, sunt momente cand activitatea devine rutina si numaram invers minutele pentru a termina fiecare sarcina.

Atitudinea pozitiva la locul de munca se refera la o dispozitie optimista si entuziasta indreptata nu numai catre activitatea noastra de munca, ci si catre toate persoanele implicate in aceasta . Cultivarea acestei atitudini ajuta foarte mult, deoarece aduce o contributie decisiva la a va face munca placuta. De asemenea, se asigura ca momentele de criza nu sunt traite sever.

Alege o slujba pe care o iubesti si nu va trebui sa lucrezi nicio zi in viata ta .”

Ne petrecem o mare parte a vietii in functie de munca. Uneori ii dedicam mai mult timp decat celor dragi sau altor activitati care ne pasioneaza. Din acest motiv, bunastarea noastra personala depinde in mare masura de experientele de munca . De aceea, merita sa faci un efort pentru a construi si mentine o atitudine pozitiva la locul de munca. Cum se realizeaza? Sa ne uitam la cateva sfaturi care va pot ajuta.

Cresteti calitatea pentru a cultiva o atitudine pozitiva la locul de munca

Unul dintre factorii care ne motiveaza cel mai mult si ne ajuta sa dezvoltam o atitudine pozitiva este sa stim ca ne facem treaba bine . Mult mai mult cand vedem rezultatele si realizam ca evoluam. Pentru a face lucrurile mai bine, este important sa tineti cont de aceste aspecte:

  • Intelegeti bine care sunt cerintele si abilitatile pe care le cere locul de munca si straduiti-va sa va adaptati la acestea
  • Gasiti metode pentru a ne indeplini sarcinile mai eficient
  • Stabiliti obiective ambitioase . Nu doar respecta, ci identifica care este pasul care urmeaza in evolutia muncii
  • Cunoasteti bine compania, identificati-i politicile, filosofia si structura ei

Daca simtim ca munca este un mijloc de a fi mai bun, va fi mai usor sa ne asumam o atitudine pozitiva . O buna parte din posturile negative se nasc atunci cand percepem ca ceea ce facem nu merita, sau ca suntem blocati.

Dezvoltati comportamente pozitive si proactive

Chiar si in cele mai singuratice locuri de munca exista intotdeauna un punct in care trebuie sa legati sau sa coordonati munca cu alti oameni. Prin urmare, nu este necesar doar sa cultivam o atitudine pozitiva fata de sarcinile pe care le indeplinim, ci si fata de oamenii cu care facem echipa. Pentru a face acest lucru, urmatoarele comportamente si valori ne vor ajuta sa o atingem:

  • Fii responsabil si punctual . Cei care manifesta lene sau lipsa de seriozitate cu activitatile si programele genereaza un anumit disconfort de munca cu comportamentele lor
  • Politete mai presus de toate. Cuvintele si gesturile amabile sunt fundamentul unei relatii bune
  • Onestitatea . A incerca sa demonstrezi ceva ce nu este, a spune minciuni sau a nu admite greselile este ceva care, pe termen lung, dauneaza mult relatiilor de munca
  • Invata sa gestionezi conflictele. Intotdeauna vor exista diferente de opinii, dar acest lucru nu trebuie sa devina un conflict. In special, este necesar sa invatati sa expuneti neintelegerile, fara a ataca sau rani pe nimeni.

Cand mediul de lucru este pozitiv, motivatia creste automat . Daca reusesti sa cultivi relatii bune, nu vei avea chef sa lucrezi printre colegi anonimi, ci mai degraba sa impartasesti cu colaboratori care au o cauza comuna.

Importanta automotivarii

Nu ai mereu langa tine pe cineva care sa-ti recunoasca eforturile sau sa te mangaie pe umar cand te descurci bine. Este foarte important sa inveti sa nu te descurajezi de acest lucru. Cel mai important lucru este ca esti constient ca faci tot ce poti .

Pentru a te automotiva exista cateva chei mici care te-ar putea ajuta. De exemplu, sa te ingrijesti foarte bine, mai ales cand te simti dezamagit . Vei vedea ca acest comportament simplu te face sa te simti mai bine. De asemenea, zambeste. Unele studii indica faptul ca, daca zambesti, si continui sa zambesti, chiar daca nu este atat de sincer, in cele din urma te simti mai optimist.

Nu uita sa-ti pretuiesti realizarile si mai presus de toate, din cand in cand, trimite-ti mesaje pozitive. A avea grija de tine si a te recunoaste sunt doua actiuni foarte importante pentru a te simti bine.

Este foarte important sa-ti amintesti ca, la urma urmei, munca ta este doar un aspect al vietii tale . Nu permiteti ca viata personala sa fie contaminata de probleme de munca, daca exista. Iar daca este un job care nu te multumeste, care nu te duce sa dezvolti o atitudine pozitiva, nu-ti fie teama sa cauti noi orizonturi. o meriti

Psihologie pozitiva si munca

 Un psiholog a investigat influenta emotiilor pozitive asupra performantei la locul de munca. Rezultatele au indicat importanta intaririi gandurilor optimiste si pozitive prin gestionarea emotiilor . Potrivit autoarei, amintirea momentelor fericite din viata noastra si identificarea cu ele, incetul cu incetul, va deveni o constanta. In acest fel vom incepe sa acordam prioritate pozitivului inaintea negativului .

Dus la locul de munca, Castro asigura ca starea negativa si pozitiva trebuie mai intai recunoscuta. Odata recunoscuta, starea negativa trebuie adusa la pozitiv, dar aici am intampina o dificultate si anume ca emotiile sunt abstracte. Astfel, solutia data de autor este transformarea subiectivului in obiectiv, adica asocierea emotiilor cu caracteristici fizice care pot apartine unui obiect tangibil sau placut , […]. Din aceasta asociere, persoana simte ca posibilitatea de a schimba o emotie negativa cu una pozitiva este mai reala si mai fezabila.