Tornadele sunt grupuri de aer, desi nu dureaza mult, prin cresterea lor capata atat de multa putere incat sunt capabile sa distruga de la un copac la o cladire, lasand drept urmare pierderi umane si materiale. Vom extinde toate aceste informatii in cele ce urmeaza.
Ce sunt tornadele?
Tornadele sunt coloane de aer care genereaza viteze mari, cu doua extremitati, una care uneste solul si cealalta care se afla in partea cea mai inalta, care intra in contact cu norii numiti „cumulus”.
Dintre fenomenele atmosferice care au loc pe Pamant, tornada este evenimentul natural care are cea mai mare concentratie de energie, magnitudinea sa fiind estimata intre zece secunde si o ora.
Pot avea dimensiuni diferite si aspecte variate, cea mai des intalnita este figura unui con inversat, in care punctul cel mai subtire este cel care are contact cu solul, transportand cu el orice tip de material care se afla in cale.
In general, tornadele pot avea o viteza de 65 pana la 180 de kilometri pe ora, pot avea o latime de 75 de metri, avand capacitatea de a calatori multi kilometri inainte de a disparea.
Exista inregistrari ca vanturile care se invart in jurul lui au ajuns la 450 km/h, pot avea o latime de aproximativ 2 km si deplasarea lor poate fi de 100 de kilometri in contact cu suprafata Pamantului.
Exista diferite catastrofe atmosferice de acest tip, printre care se numara:
Vartejurile, cele ale trompelor de apa terestre si marine.
Cele de tip marin fac legatura cu nebulozitatea de dimensiuni mari, desi apare in oceane, se incadreaza in categoria acestor fenomene, intrucat caracteristicile sale sunt asemanatoare cu cele care isi au originea in zona terestra, au un flux de vant care se intoarce pentru a forma un con.
Aceste evenimente sunt numite „super-celulare”, deoarece isi au originea deasupra nivelului marii.
Curentii turbionari pot avea originea in regiuni intertropicale, zone temperate, pe suprafata continentala se observa mai rar, la latitudini mai mari care se afla in apropierea polilor sau la latitudini joase in apropierea ecuatorului.
Exista si alte evenimente cu caracteristici similare cu cele ale tornadelor :
- placut
- Microrafic
- diavolul de praf
- vartej de foc
- vartej de abur
Mijloacele de detectare a unui fenomen de acest fel sunt prin radarul „pulse Doppler”, care este instrumentul care detecteaza aceste evenimente naturale. Singurul continent unde acest fenomen nu a fost detectat este Antarctica.
Cele mai multe dintre observari au loc in America de Nord, intr-o zona catalogata „Aleea Tornadelor” din Statele Unite, apoi in America de Sud exista Coridorul Tornadelor care se afla in centrul si nord-estul Argentinei, la sud-vest de Brazilia, in Paraguay, in Uruguay afectarea este in toata tara si aceasta situatie este prezentata de marimea acesteia din urma.
Ele pot fi vazute si pe continentul asiatic, in sudul Africii, in toata Europa de Est, in Australia si in Noua Zeelanda.
Categorii de tornade
Pentru clasificarea tornadelor exista diferite scari:
Scala „Fujita-Pearson”: care da rezultatele prejudiciului cauzat.
Scara veche a fost inlocuita cu scara Fujita cu actualizari.
- Tornadele F0 sau EF0 sunt categoria cea mai de jos, nu au puterea de a deteriora structurile, reusesc doar sa deterioreze copacii.
- Tornada cu scara F5 sau EF5, este cea mai puternica categorie, poate provoca pagube enorme precum prabusirea cladirilor, zgarie-norii sau deformarea structurilor.
Scara TORRO: are scale care merg de la T0, care sunt tornadele cu mai putina forta, pana la tornadele care au mai multa forta, care este scara citita ca T11.
Exista analize obtinute de radarele „Dopper” si urme care au fost lasate pe sol precum urme cicloidale, imagini de fotogrammetrie care servesc la cunoasterea intensitatii si astfel da o raza de actiune tornadei.
Etimologie
„Academia Regala Spaniola spune ca tornada se refera la „furtuna”, acest cuvant este un cuvant imprumutat din limba engleza care inseamna „furtuna”. Poate fi un cuvant interpretat din cuvantul intoarcere.
Definitia tornadei
„In Glosarul de Meteorologie este definitia unei tornade ca fiind: o coloana de aer care se intoarce violent asupra ei insasi, fiind in contact cu solul, fie atarnand de sau sub un nor cumuliform si frecvent (dar nu intotdeauna) vizibila ca un nor de palnie…”
In realitate, clasificarea unui vortex ca tornada este folosita atunci cand mentine contactul cu solul, precum si cu baza norilor.
Oamenii de stiinta nu au specificat o definitie pentru acest fenomen, nu au cazut de acord, daca capatul inferior al conului face contacte diferite cu solul, adica exista mai multe tornade. Acest termen descrie, de asemenea, vartejul curentului de aer, nu tulbureala de condensare.
Funnel Cloud
Tornadele de obicei nu sunt vizibile, doar atunci cand centrul reuseste sa aiba presiune atmosferica, atunci vantul si virajele isi maresc viteza datorita echilibrului ciclostrofic; ele fac ca gazul lichid gasit in aer sa ajunga sa se condenseze si aceste picaturi formeaza un con sau cum se mai numeste si palnie de condensare.
Acest con condensat se extinde la (50%) din lungimea de la sol pana la baza, aceasta este de aproximativ 2 kilometri, cand are loc toata aceasta transformare, este atunci cand se formeaza tornada.
Au fost prezentate mai multe diferente in ceea ce priveste conceptul de „nor palnie” si „palnie de condensare”. Glosarul de Meteorologie spune ca un nor de palnie este un nor care se invarte atarnand de un cumulus, ei considera ca din acest motiv majoritatea tornadelor se incadreaza in acel concept.
O mare parte dintre meteorologi spun ca un nor-palnie poate fi definit riguros ca un grup de nori care se rotesc fara a fi legati de aerul puternic de la suprafata, o „palnie de condensare” este o definitie folosita pentru orice nor care se roteste in partea de jos. a unui nor cumuliform.
La inceput , tornadele sunt nori in forma de palnie, cu putine vanturi afara, doar cateva portiuni devin tornade.
Aceste fenomene pot fi prezise printr-o tulburare de palnie. Majoritatea provoaca viscol puternice afara, in timp ce conul este departe de sol, ceea ce face dificila diferenta dintre un nor-palnie si o tornada in departare.
Familii de tornade si valuri
Uneori, cand apare o furtuna si rezulta o tornada, aceasta poate fi paralela sau urmata de aceasta.
Se numeste o familie de tornade, acele tornade care sunt generate in aceeasi furtuna.
Exista oportunitati, in care mai multe tornade pot fi vazute ca fiind nascute intr-un sistem de furtuna. Daca actiunea sa nu este impiedicata, se numeste val de tornade, exista multe moduri de a le defini.
Daca se intampla ca mai multe zile la rand sa apara valuri de tornade in acelasi sector, se numeste succesiune de valuri de tornada, poate fi numita si val de tornada extinsa.
Caracteristicile unei tornade
Printre caracteristici, puteti avea diferitele tipuri de evenimente care au fost studiate, formele si dimensiunile acestora.
Forme si dimensiuni
Tornadele in ansamblu iau forma unui con, late de cateva sute de metri, la baza acestui con se afla un fel de nor compus din materiale care se gasesc pe parcurs, acesta poate dura foarte putin.
Culoarea sa poate deveni umbrita, produs din toata ploaia si nisipul pe care il misca, acest lucru poate fi foarte periculos, deoarece nu poate fi vizibil de multe ori, nici macar de meteorologi.
Aceste fenomene pot capata diverse dimensiuni si forme. Tornadele care nu ajung sa creasca si nu iau multa forta, nu se vad, se remarca doar ca un fel de vartej de nisip pe pamant, cand vanturile care leaga afara trec cu viteza de 64 de kilometri pe ora, ele. definite ca tornade.
Cand o tornada are o figura tubulara cu o inaltime nu foarte mare, i se da un nume anglo „stovepipe tornado” care tradus ar fi cam asa: „stove tornado”.
Tornadele mari care contin un singur vartej sunt vizualizate ca niste tarusi infipti in pamant, motiv pentru care sunt numite „tornade cu pana”.
Altii pot fi foarte grosi si arata ca un set de nori intunecati, uneori latimea este atat de mare incat isi depaseste inaltimea.
Clasificarea tornadelor intre tipul de pana si o acoperire de nori cu o separare redusa este dificila chiar si pentru experti. Multe dintre tornade au forma de pana, majoritatea tornadelor care au dimensiuni mari sunt de tip pana.
Cand aceste fenomene sunt in faza lor de disparitie, ele iau o forma tubulara sau ca un cordon si se pot ondula sau forma un fel de spirala.
Li se spune ca sunt in „faza sanatoasa”. Cand sunt cu aceasta cifra, dimensiunea conului lor devine mai mare, ceea ce face ca vanturile care se afla in centrul acestuia sa slabeasca din cauza mentinerii perioadei unghiulare.
Tornadele sunt mai multe vartejuri, care par a fi un fel de familie de vartejuri care se rotesc intr-un punct comun, sau toate sunt umbrite motivate de condens, nisip si toate ramasitele, simuland ca este un singur con.
In America de Nord, in special in Statele Unite, unele tornade au ajuns pana la 150 de metri latime si parcurg 8 kilometri in contact cu solul. Masuratorile tornadelor sunt foarte largi.
In faza terminala a tornadelor puternice sau slabe, acestea capata o silueta subtire, masurand adesea nu mai mult de cativa metri.
La un moment dat au raportat unul dintre aceste fenomene care a ajuns sa aiba o zona de distrugere de doar 2 metri latime. Tornadele tip pana pot avea o zona de devastare mai mare sau mai mica de 1,5 km latime.
A fost o tornada care a ajuns sa afecteze orasul Hallan din Nebraska, asta s-a intamplat in 2004, la un moment dat masuratorile sale aveau o latime de 4 kilometri la nivelul solului.
Sunt tornade care par sa fi parcurs in jur de 160 de kilometri sau mai mult atunci cand certitudinea este ca apartin unei familii de tornade care isi au originea rapid una dupa alta; in tornada cu trei state nu exista nicio dovada ca asa ceva s-a intamplat.
Aparenta
Fenomenele au o diversitate de tonalitati, totul depinde de zona in care sunt stabilite. Cele care provin din localitati uscate vor fi invizibile, abia vizibile din cauza gunoiului care taraste baza conului. Conurile de condensare care nu ridica multe resturi sau nu poarta nimic in nuante sunt gri sau albicioase.
Cand se deplaseaza peste o materie lichida, cum ar fi tuburile de mare, circula cu tonuri de alb sau albastru. Conurile care se misca lenta, captand o mare varietate de asternut si nisip, sunt prezentate intr-o nuanta inchisa, poate nuanta materialelor pe care le poarta.
Fenomenele care se deplaseaza prin campie au o nuanta rosie, datorita faptului ca majoritatea materialelor pe care le poarta este pamant, in timp ce ceea ce are originea in muntii inzapeziti capata o culoare alba luminoasa.
Iluminatul este unul dintre cei mai importanti factori in aspectul tau. Unele sunt iluminate din spate de soare si vederea dvs. va fi mai intunecata.
Daca soarele este situat in spatele persoanei care il observa, culoarea pe care o va reflecta va fi un ton deschis alb sau gri. Daca se formeaza la apus, poate avea o mare varietate de culori, evidentiind roz, galben si portocaliu.
Unele cauze care impiedica aparitia acestora sunt atunci cand are loc o rascoala de nisip in mijlocul unei furtuni, vreme ploioasa , grindina si daca este noapte ar fi un alt motiv care impiedica vizibilitatea. Acestea sunt cele mai periculoase, deoarece locatia sa va fi cunoscuta doar prin radarul meteo sau prin sunetele pe care le scoate in miscare.
In general, tornadele puternice isi au originea cu curentul care creste din furtuna, este lipsit de ploaie, oferindu-i posibilitatea de a fi vizibil. Cele mai multe dintre aceste fenomene isi au originea la apusul soarelui. Este posibil ca tornadele de noapte sa reuseasca sa fie iluminate de niste fulgere care pot aparea.
Exista dovezi si imagini de la radarele „Doppler pe roti”, impreuna cu rapoartele martorilor oculari, care spun ca acest fenomen de punct de mijloc este liber si calm si cu o presiune foarte slaba, similara cu ochiul ciclonilor tropicali.
Zona ar putea fi ca este liber avand vanturi, eventual calme, aceasta zona ar fi in intuneric total, datorita faptului ca toate materialele care se afla in baza blocheaza lumina.
Cei care au avut ocazia sa se afle in interiorul unei tornade declara ca au putut observa ceva pentru ca a existat iluminare in fenomen datorita descarcarii electrice a fulgerelor.
Rotatie
Acest tip de fenomene se realizeaza prin doua tipuri de miscari perpendiculare ale vantului:
Primul este anticiclonic descendent: care are viraje in sensul acelor de ceasornic, compus din vantul rece si uscat care coboara si isi micsoreaza raza, datorita vitezei de rotatie si a frecarii cu solul, generata de resturi, frunze si gresie.
Al doilea este ascendent: care alcatuieste o zona ciclonica, unde raza creste intr-un mod insurubat, in timp ce urca si se roteste in sens invers acelor de ceasornic daca isi are originea in emisfera nordica, dar daca tornada se afla in emisfera sudica miscarile sunt in sens invers acelor de ceasornic.
Este totul sau invers fata de ceea ce se intampla in „palnia anticiclonica descendenta”, in timp ce ciclonica se ridica, aerul la temperatura ridicata devine mai mare, determinand scaderea vitezei sale, precum si a energiei. Aceste evenimente si supercelule se rotesc ciclonic simuland numerotarea chiar si atunci cand efectul Coriolis este ignorat.
Mezociclonii si acest tip de fenomen care au un nivel scazut, se supun unei rotatii complexe care se gaseste in interiorul supercelulei si relatia acesteia cu mediul.
In aceasta faza acest eveniment poate fi vizualizat, deoarece isi creste nivelul si este in proces de racire, coloana de gaz care se ridica si condenseaza vaporii acestui gaz, determinand norul in forma de palnie sa se formeze pe masura ce merge. crescandu-si dimensiunea creste.
Consecintele efectului numit „Coriolis”
Tot ce s-a spus mai inainte, referitor la turele ascendente care au circulatie in sens invers acelor de ceasornic, a vartejelor care se afla in partea de nord a planetei.
La fel ca si cele care se intorc in partea opusa si coboara avand o locatie tot in aceeasi zona a planetei, ca si crearea unor evenimente care au forma unui cordon si se misca superficial, sunt cauza ” efectul lui Coriolis”.
Aceste evenimente au loc datorita dimensiunii verticale enorme pe care o au aceste evenimente, in comparatie cu grosimea lor in suprafata: viteza de rotatie terestra la 30° altitudine este de 404 m/s, a subliniat Antonio Gil Olcina.
Dupa cum este logic, viteza are o consecinta intensa in zona externa, aceasta determina ca frecarea sa roteasca coloana de gaz in sensul acelor de ceasornic, desigur ca acest lucru se intampla pe partea de nord a Pamantului, la inaltimea care este , viteza este mai jos, in timp ce dimensiunea palniei creste.
Toate aceste evenimente isi incep rotatiile in sensul acelor de ceasornic si curentul perpendicular contine un vant uscat si rece care coboara urmand figura unei spirale, in timp ce isi face coborarea dimensiunile spirelor sale.
Ceea ce genereaza ca viteza de intoarcere a acestuia creste si are originea restituirea, apoi incepe figura insurubat care urca odata cu vantul cu o temperatura ridicata si uscata, formand rapid o tulburare ca o palnie care atunci cand temperatura vantului care se roteste scade ciclonic. , ceea ce inseamna ca merge contra cronometru pe partea de nord a planetei si daca este pe partea de sud este anticiclonic.
Sunt doua vartejuri in paralel care se rotesc in directii diferite in acelasi centru, este ceea ce detaliaza inegalitatea acestor fenomene: cu o deschidere, unde nu exista nebulozitate aglomerata, unde nu este prea mare inaltime, in acest punct coboara vantul inghetat. si nimic umed si cealalta deschidere prin care se ridica vantul fierbinte si umed.
In unele cazuri reuseste sa intalneasca norul pentru formarea nebulozitatii cu forma de palnie care apare datorita cresterii razei virajelor.
Doar procesele care nu au o forta mare cum este cazul „apelor terestre”, (diavolul de praf) sau furtunilor de nisip; iar gustnadosii reusesc sa se intoarca in sensul acelor de ceasornic, aceste viraje pot fi facute doar de cei care isi au originea in afara zonei ciclonice, pe spate intr-o „celula super ciclonica”.
Exista putine ocazii in care aceste fenomene anticiclonice isi au originea in legatura cu mezo-anticiclonii unei supercelule non-ciclonice.
La fel ca un vartej ciclonic, sau ceea ce se numesc „tornade insotitoare”, poate fi cu unul dintre aceste fenomene sa fie insotitor, al unui satelit sau asociat cu miscari anticiclonice in interiorul unei supercelule.
Sunete si seismologie
Exista un numar mare de reportaje care anunta o varietate de zgomote care isi au originea in aceste evenimente, de multe ori ele sunt comparate cu alte ecouri cotidiene cu modificari scandaloase pentru cei care au asistat la eveniment.
Comparatiile care se fac adesea sunt ca cele ale unui tren, unei cascade, motoare si diferite combinatii ale tuturor celor mentionate mai sus. In multe cazuri, este dificil sa auzi sunetul la distante mari; totul depinde de conditiile in care se gaseste natura, de topografia si de conditiile atmosferei.
Vanturile vortex, vartejurile, schimbul diferitilor curenti de aer din exterior si elementele de resturi sunt cele care provoaca aceste zgomote.
Rapoartele spun ca in diferitele palnii tulburi si in micile vartejuri s-au auzit unele zgomote, precum un fel de suierat, urlet, bazait de albine, murmur sau unde electrice, exista si dovezi ale unor sunete surde intense si continue.
In multe cazuri, sunetul care este emis de aceste fenomene este deja perceput atunci cand sunt aproape, asa ca nu se poate avea incredere in acest fapt pentru a cunoaste sosirea lor. Retineti ca exista multe sunete similare care pot fi auzite ca un viscol puternic, cand cade grindina sau orice sunet ciudat.
Pot fi de asemenea prezentate diferite mostre de sigilii infrasonice imposibil de auzit. Acestea difera de semnele sonore, deoarece au fost separate; Datorita transmiterii la distanta lunga a undelor sonore cu frecventa foarte scazuta, este de asteptat ca inventarea unor artefacte care sa poata detecta aceste fenomene si, de asemenea, sa investigheze formarea si dinamica lor.
„Tornadele” pot provoca ceva semnal seismic care poate fi resimtit, observatiile asupra subiectului se extind pentru a intelege procesul.
Electromagnetism, fulgere si alte efecte
Tornadele se manifesta prin imagini electromagnetice si exista semne ca au detectat semnale radio atmosferice si, de asemenea, semnale de camp electric.
Alte detectari care au fost facute sunt tornadele si activitatea fulgerelor. Furtunile puternice produc aceeasi cantitate de fulgere ca si furtunile, iar celula tornadica nu le produce niciodata.
Aproape intotdeauna, activitatile fulgerelor de la nor la sol (CG) scad la nivel in momentul in care o tornada ajunge in exterior si revine la normal cand se estompeaza.
Cazurile sunt variate, in care furtunile cu tensiune si tornadele cu energie mare demonstreaza o crestere si dominare deosebita a polaritatii pozitive in eliberarea de tip CG.
Electromagnetismul si fulgerul nu au nicio legatura. Fulgerul nu incita la aparitia acestora, deoarece fulgerul este fenomene termodinamice, poate singura relatie care poate exista intre ambele evenimente este contactul pe care il au cu furtuna.
De multe ori se semnaleaza un fel de lumina, este posibil sa fie doar o neintelegere din cauza luminilor exterioare confuze ale fenomenului, precum fulgerul, iluminatul nocturn, instalatiile electrice cu unele avarii, este ciudat ca lumina sa vina din interior. si nu exista informatii care sa spuna contrariul.
Diferitele vanturi, la fel ca aceste vartejuri, sufera variatii atmosferice precum presiunea, temperatura si umiditatea.
Ciclu de viata
In ciclul vietii vom vedea procesul pe care il ia acest fenomen, formarea, maturitatea si disparitia lui.
Multe dintre aceste fenomene incep cu furtuni, aceasta fiind cunoscuta sub denumirea de „supercelule”. Acestea includ „mezocicloni”, zone in care vantul se deplaseaza in mediul inconjurator, cu o latime care poate fi de la 2 la 10 kilometri.
De asemenea, sunt incluse in furtuni: ploi abundente, fulgere, furtuni si grindina.
Aceste fenomene care se caracterizeaza prin rezistenta si se stabilesc in cele mai inalte grade ale lui Fujita-Pearson, sunt cele care dau nastere „supercelulelor”, alte evenimente pot fi generate de circulatia aerului, ele fiind numite „non-supercelule”, cel se caracterizeaza prin a avea o intensitate mai mica.
Cum se formeaza tornadele?
Nasterea „supercelulei” in sine are loc in momentul in care fluxul de vant rece si uscat coboara din varful stratului de nori, adesea din spate, pentru a sustine aerul cald care se ridica din fata. , crescand dimensiunea. a norului.
Pe masura ce aerul inghetat are o greutate mai mare, se genereaza straturi de vanturi care nu sunt stabile, determinand sa coboare vantul inghetat, impingand in mod obligatoriu vantul fierbinte sa se ridice, tocmai in acel moment se creeaza furtuna.
Daca temperaturile mentin o diferenta mare, scaderea vantului inghetat poate genera vartejuri, care nu sunt vizibile ca urmare a aerului uscat: este vizibil doar cand este in contact cu solul si se imbina cu gresie, resturi si frunze.
Vantul care se inclina, il numesc backside downdraft (RFP), creste viteza pe masura ce incepe contactul cu solul, tragand „mezociclonul supercelule” in lateral.
Vanturile care urca, capteaza aerul din apropiere, accelerandu-si virajele, transformandu-se intr-un perete subtire, care se numeste nor de palnie, dimensiunea creste si viteza de rotatie scade pe masura ce urca.
Procesul prin care coloana de vant inghetata si uscata se roteste in sensul acelor de ceasornic sau anticiclonic (incepand din varful norului care se formeaza perpendicular) cu directie catre podea dupa grosimea aerului rece.
Formeaza palnia de condensare (care se vede) se roteste intr-o maniera ciclonica, este responsabila de reumplerea volumului norului cazut anterior, formand nebulozitatea care face peretele in viraj.
Pe masura ce conul coboara, cu rotatie in sensul acelor de ceasornic (RFD) si intra in contact cu solul, se naste o rafala care poate fi foarte periculoasa daca te afli in zone apropiate acestuia. Exista cazuri frecvente in care norii palnie se transforma intr-o „tornada” urmata de contact cu podeaua RFD.
Maturitatea
La inceput, acest turbioare are o cantitate mare de gaz cu o temperatura ridicata si umeda care intra pentru a-l alimenta cu energie, reusind sa-si mareasca dimensiunea pana ajunge la punctul de maturare.
Perioada de timp pe care o ia acest proces poate fi de la cateva minute pana la o ora, in aceasta parte a procesului devine un pericol si atinge punctul de crestere maxima, ajungand la masuri de pana la 1,5 kilometri latime.
In ceea ce priveste curentul care coboara din spate si se afla intr-o etapa in care vanturile sale sunt exterioare si inghetate, in acest moment incepe sa inconjoare tornada, oprind curentul de vant cu temperaturi ridicate care ii da viata.
Disipare
Fluxul descendent din partea din spate inconjoara „tornada” si blocheaza admisia de aer, vortexul incepe sa-si piarda puterea si volumul, simuland un cordon.
Este partea in care incepe sa dispara, de obicei dureaza doar cateva minute, apoi vine dezintegrarea tornadei. Cifra tornadelor din aceasta etapa va fi proportionala cu dimensiunile aerului transportat de furtuna principala, facand aceste cifre variate.
Desi este in curs de disparitie, are totusi suficienta putere pentru a face unele daune. Luand silueta tubulara subtire, similara pozitiei pe care o adopta un patinator pentru a merge cu mai multa viteza, face ca aceste vanturi sa-si creasca viteza.
Deoarece este deja pe cale sa se estompeze, „mezociclonul” asociat evenimentului isi pierde puterea din cauza curentului descendent din spate, precum si a influxului de vant care il energizeaza.
Cand primul „mezociclon” a disparut si tornada atasata a disparut, curentul de furtuna este dedicat unei zone cu apropiere de centru.
Daca se formeaza un alt „mezociclon”, rutina incepe din nou, creand inca o tornada si alta. Vechiul mezociclon si cel nou genereaza adesea tornade in paralel.
Asa se nasc, evolueaza si se risipesc tornadele. Este doar o teorie, este foarte credibil, nu exista nicio explicatie in ceea ce priveste formarea unor fenomene mai mici, precum trombele de apa terestre sau cele cu un numar mare de vartejuri.
Individual, ei participa la evolutia lor, desi procesul este foarte asemanator.
Tipuri de tornade
Sunt tipurile de fenomene care au caracteristici similare sau fac parte din tipurile de tornade .
Tornade adevarate
Tornade multiple Vortex „ Tornade ”: care sunt numite tornade multiple sau „multivortex” fac parte din fenomenele naturale in care exista o pereche sau mai multi stalpi de vanturi care se rotesc in jurul aceluiasi centru.
Vartejurile multiple pot aparea in diferite tipuri de circulatie a vantului, cel mai proeminent in vartejuri intense. Aceste vartejuri genereaza zone minime care pot face mai multe daune tranzitului tornadei cu mai multa importanta.
Acest eveniment este diferit de asa-numita „tornada satelit”, care este un fenomen care nu are forta si formarea lui se face langa un vartej care este puternic si mare, avand loc in mezociclon.
„Tornada satelit” simuleaza situatia pe orbita in jurul vartejului principal, de aceea poarta acest nume, asemanatoare tornadelor multivortex. De remarcat faptul ca tipul satelit are o miscare diferita, cu dimensiuni mai mici decat cel mai important con.
Trobea de apa: numite si Manga de Agua sunt pur si simplu tornade care se formeaza in apa.
Oamenii de stiinta recunosc intotdeauna trombele de apa „tornadice” din cele non-tornadice. Cele netornadice nu au mare forta, desi sunt mai frecvente, seamana prin caracteristici cu diavolii de praf si, de asemenea, cu varste de pamant.
Formarea sa are loc la fundatia norilor cumulus congestus din marile tropicale si subtropicale. Vanturile sale nu prezinta o forta mare, peretii sai sunt complet netezi cu curent laminar si majoritatea calatoresc incet, daca reusesc sa se miste.
Unul dintre locurile in care sunt comune este in statul Florida, in special in zona cheilor, tot in Rio de la Plata, raul Parana si in nordul Marii Adriatice. In schimb, trombele tornadice sunt pur si simplu „tornade deasupra apei”.
Formarea sa pe Mari si Oceane este asemanatoare cu formarea tornadelor „mezociclonice”, acestea se formeaza ca urmare a unei furtuni cu forta mare si pot avea o intensitate mai mare, sunt rapide si durata lor este mai mare decat trombale de apa netornadice. , sunt clasificate ca fiind foarte periculoase.
Terestre Waterspouts: se numesc „tornada non-supercelulara”, „tornado” sau palnie tulbure, in limba anglo o numesc „landspout”, acest tip de tornada este inrudit cu mezociclonii.
Este numit pentru tromba de apa non-tornadica. „Tropele de apa” impreuna cu gurii au particularitati care le deosebesc: nu au mare rezistenta, nu rezista mult, au o palnie neteda concisa si cu masuri nu foarte mari, in majoritatea cazurilor nu au contact cu solul.
Cand ating pamantul formeaza un nor de nisip deoarece functia lor este diferita de cea a tornadelor mezoforme, sunt mai slabe decat tornadele cunoscute, dar pot provoca totusi pagube mari.
Circulatii asemanatoare tornadelor
Gustnado: este o terminologie care provine de la „tornada de front de rafala”, care inseamna „tornada de front de rafala”, este un vartej de dimensiuni perpendiculare mici legate de rafale frontale sau rafale in coborari.
Din punct de vedere tehnic, nu exista legaturi cu baza nebulozitatii, exista discutii care spun ca gustnado-urile sunt tornade.
Ele apar atunci cand un flux de gaz inghetat, care se usuca rapid, rezulta dintr-o furtuna si este realizat cu un set de aer umed, ferm la temperatura inalta, langa marginea fluxului, rezultand un efect de arc.
Fiind forfecarea vantului situata in treptele inferioare avand o forta acceptabila, virajele se pot schimba de pozitie fiind acum orizontale sau diagonale si atingand solul. Ramanand gustnado-ul.
Tip de vartej de praf : este cunoscut si ca vartej de nisip sau praf, in limba anglo ar fi „diavolul de praf”, este asemanator cu „tornade” in peretele de rasucire perpendicular al aerului.
Intotdeauna isi are originea atunci cand cerul este senin si nu invinge impulsul pe care il au fenomenele slabe.
Incepe cand un flux de vant descendent ajunge la sol provocand un valtoare „anticiclonic”, care ridica nisip, moloz si frunze de copac, afectand locuinte sau diferite cladiri de categorie usoara, medie sau ridicata.
Faptul ca se formeaza in zilele cu cer albastru arata stabilitatea sa meteorologica, nu exista transfer de caldura si nimic altceva nu exista in coborarile aerului spre fazele atmosferice aflate la un nivel inferior sau in tasare atmosferica.
Sunt frecvente la inceputul primaverii, unde temperatura este inca inghetata si radiatia solara este intensa.
Tipul de vartej de foc : sunt acele miscari care au originea in zonele apropiate de arderea padurilor, fiind numite si „vartejuri de foc”.
Nu se incadreaza in categoria „tornadelor”, ele pot fi numite asa doar atunci cand iau contact cu norii pirocumulus sau cu norii cumuliformi.
Aceste tipuri de valtoare sunt slabe in comparatie cu evenimentele legate de furtuna. Ele pot fi, de asemenea, periculoase.
Vartejele de vapori: acest nume se refera la un flux ascendent de rotatie care contine vapori sau fum.
Acest fenomen este ciudat, formarea lui se datoreaza practic fumului care se produce de exemplu in cuptoarele unei centrale electrice, din izvoarele termale si in deserturi, ele pot incepe in apa atunci cand aerul inghetat al arcticii intalneste ape cu caldura. temperaturile.
Intensitatea si daunele pe care le provoaca
Exista diferite scale pentru a masura pagubele cauzate de aceste fenomene. Exista scara „Fujita-Pearson” si „Scara Fujita”.
Aceasta noua versiune, care poarta acronimul EF, foloseste estimari ale aerului si masoara mai precis accidentele provocate; Prima sa utilizare a fost in Statele Unite in 2007.
Cu un eveniment cu scara EF0, nivelul cel mai slab, poate provoca daune copacilor, dar nu are puterea de a deteriora structuri, pe de alta parte, un eveniment cu scara EF5 considerat cel mai inalt nivel si cu rezistenta mai mare, poate distruge cladirile din bazele lor.
Exista o alta scara numita TORO care masoara de la T0 la T11, care sunt cele mai intense fenomene.
Aceste fenomene au intensitati diferite fara a tine cont de marime, figura sau loc, fiind obisnuit ca cele slabe sa fie mai mici decat cele mai puternice.
Lungimile, distanta si durata se pot schimba, tornadele care se deplaseaza mai departe au o putere mai mare. Exista un tip de fenomen violent, care arata o energie mare de distrugere acolo unde au calatorit, o mare parte din aceasta energie incepe in subvortice.
In America de Nord, in special in Statele Unite, 80% dintre aceste fenomene naturale sunt clasificate ca EF0 si EF1 (de la T0 la T3).
Daca energia este mare in ceea ce priveste gama sa, rata de incidenta va fi scazuta, s-a inregistrat ca doar 1% dintre aceste evenimente au un grad ridicat de violenta (EF4, T8 sau au forta mai mare). In cazul Americii de Nord si al „Aleii tornadelor”.
Climatologie
In tara in care se produce cel mai mare procent de tornade este Statele Unite ale Americii, acestea sunt prezentate cu diferite ocazii depasind tarile europene, fara a implica „trobe de apa”.
Acest lucru este prezentat de geografia unica a continentului Americii.
In nordul continentului, care se caracterizeaza prin mari regiuni intertropicale de la Oceanul Atlantic pana in zona arctica, care nu are un sistem montan mare de la est la vest care sa poata opri curentul de aer al acestor fenomene in regiuni.
Media acestor evenimente din Statele Unite este de aproximativ 1.200 de tornade pe an.
In Olanda exista aproximativ 20 de tornade, ceea ce este la fel cu 0,00048 tornade pe kilometru patrat pe an.
Regatul Unit pe an provine in medie de 33, ceea ce face ca conversia sa fie de 0,00013 pe kilometru.
In Argentina din America de Sud au fost inregistrate aproximativ 30 pe an, echivalentul a 0,0009 pe kilometru, frecvent in zona campiilor.
In Bangladesh, 179 de oameni mor pe an din cauza acestor fenomene, ceea ce reprezinta cel mai mare procent din toate tarile.
Din cauza populatiei mari, cladirilor de proasta calitate, exista deficiente in masurile de securitate si prevenire.
Prezenta lor este comuna primavara si nu sunt frecvente iarna. Evenimentele acestor evenimente sunt guvernate de timp, motivate de razele soarelui.
Pe planeta Pamant este obisnuit ca aceste fenomene sa inceapa dupa-amiaza, cu o medie de 5 dupa-amiaza.
Cele care sunt clasificate ca fiind violente pot aparea in orice moment al zilei. A fost o tornada in anul 1936 numita Gainesville, care a provocat multe pagube, a inceput dimineata la aproximativ 8:30 dimineata.
Asocierea cu clima
Exista dovezi care pot certifica ca El Nino Southern Oscillation (ENSO) este legata de variatiile activitatilor tornadelor; Sunt schimbari in functie de anotimp si zona, depinde si daca fenomenul numit ENSO este „El Nino sau La Nina”.
Variatiile si tipurile de vreme pot perturba tornadele prin teleconexiuni, precum si modificari ale fluxului sursei si diferite modele meteorologice.
Nu este exclus ca incalzirea globala sa afecteze si tornadele, acest lucru nefiind verificat, intrucat este foarte complex, furtuni si tot ce tine de datele inregistrate. Toate efectele pot aduce modificari regiunii.
Previziuni
Prevestirile timpului sunt realizate la nivel regional, sunt mai multe agentii la nivel national sau international care sunt dedicate acestei teme. Multe dintre ele sunt dedicate doar prezicerii realitatilor care favorizeaza evolutia tornadelor.
In Australia, exista numeroase avertismente de furtuna care sunt raportate de Biroul de Meteorologie din acea tara. In prezent isi modernizeaza radarele cu impuls Doppler, in 2006 au realizat sase instalatii.
In Regatul Unit, „TORRO” (Organizatia de Cercetare a Tornadelor si Furtunilor), care inseamna „Organizatia de Cercetare a Tornadelor si Furtunilor”, face prognoze de testare.
Met Office face previziuni verificate pentru tara, in restul Europei exista proiectul “ESTOFEX” (European Storm Forecast Experiment), “European Storm Prediction Experiment”, ofera anunturi meteo cu privire la aparitia vremii nefavorabile, iar ESSL ( Laboratorul european de furtuni puternice) „Laboratorul european de furtuni puternice”, pastreaza inregistrari de date ale tuturor evenimentelor.
In Statele Unite ale Americii, prognozele meteo sunt facute de Centrul de predictie a furtunii, situat in Norman, Oklahoma. Ei fac predictii cu trei zile inainte.
Detectarea furtunii
Dupa multe incercari de a raporta acest tip de dezastru natural , a avut marele boom dupa anul 1950, anterior singura modalitate de a sti ca un astfel de fenomen se apropie era atunci cand cineva i-a vazut sosirea.
Informatiile despre acest tip de eveniment meteorologic au fost facute publice numai dupa ce evenimentul a avut loc.
Cand a sosit radarul metrologic, locurile care se aflau in apropierea statiilor meteo au fost avertizate din timp de vreme rea. Primul anunt despre sosirea unei tornade a avut loc in 1950, iar primele avertismente in 1952.
In 1953 s-a confirmat ca ecourile produse de radar erau legate de aceste fenomene. Cand aceste modele erau deja cunoscute, expertii, aflati la kilometri distanta, au detectat furtuni care au provocat cu siguranta tornade.
Radare
In ultima vreme, o mare parte a tarilor dezvoltate utilizeaza retele radar meteorologice, acesta fiind inca instrumentul principal pentru a localiza viitoare tornade. In Statele Unite si in alte cateva tari, se folosesc „radare cu puls Doppler”.
Aceste radare Doppler masoara viteza, directia radiala, (daca este aproape sau departe de radar), vanturile furtunilor, daca furtuna se afla la o distanta mai mare de 150 de kilometri, rotatia poate fi cunoscuta.
Valorile se pot pierde in functie de distanta dintre radar si eveniment. Sunt situatii care nu pot fi citite de radar, evenimentele pot fi atat de rapide incat nu exista timp sa le citesti.
Satelitul de Mediu Operational Geostationar (GOES), are vizibilitate asupra intregii planete, acesta este un avans pentru observarea locurilor in care incepe o furtuna.
Cautatori de furtuni
Serviciul National de Meteorologie al Statelor Unite (NWS), in anii 70 ai secolului XX, a crescut nevoia de a pregati personal care sa fie alert la furtuni si sa detecteze semnele primare ale formarii acestora.
De exemplu, prezenta grindinei, vanturile puternice si tornadele, precum si detectarea pagubelor pe care le-au produs.
Skywan s-a numit astfel, cei care au alcatuit acest grup au fost asistentii serifului fiecarei localitati, politisti, pompieri, piloti de ambulanta, operatori de radiodifuziune, angajati ai protectiei civile, vanatori de furtuni si toate persoanele care au dorit sa participe.
Cand apare vreme rea, oficiile climatice ale fiecarei localitati fac apelul pentru demararea lucrarilor de cautare si sesizarea procesului-verbal.
Acesti oameni sunt ingrijiti de NWS, reprezentand fiecare organizatie.
Aceste organizatii au o metoda de alertare (o sirena), sistemul de alerta de urgenta, face raportul catre NWS. In Statele Unite, exista peste 230.000 de solicitanti de clima care urmeaza cursurile Skywam.
In Canada, exista si o organizatie similara, numita Canwarm, cu un personal de aproximativ 1.000 de voluntari.
In Europa, organizatia este reprezentata de diferite natiuni, cu retele de colectori supravegheate de Akuwam Europe, Tornado and Storm Research Organization (TORRO), in Regatul Unit sunt din 1974.
Cautatorii de furtuni este o sarcina importanta, sistemele radar nu detecteaza tornada, ci doar dau indicatii despre existenta acesteia. Radarele au semne, pot avertiza inainte de a fi vazut, apoi localizatorii pot verifica existenta sau ca sosirea lui nu este amenintatoare.
Observatorii au capacitatea de a vedea ceea ce radarele nu pot, cum ar fi atunci cand trebuie sa depasesti distanta pe care o poate detecta radarul.
Inregistrari de tornade
Tri-State, este evenimentul cu cea mai mare forta de care avem date, acest fenomen a traversat trei state ale tarii Americii de Nord, in anul 1925.
In prezent avea clasificare „F5”, din pacate la acea vreme tornadele nu erau clasificate.
La fel, se afla in fruntea listei pentru traseul pe care l-a facut, aproximativ 352 de kilometri, cu un timp de trei ore si jumatate, avand o viteza de traiectorie de 117 kilometri pe ora, aceste sume nefiind depasite la nivel mondial.
In Statele Unite, fenomenul de acest tip este cel care inregistreaza cel mai mare numar de decese, in jur de 695 de decese.
In jurnalele de evenimente de acest tip, cu cele mai mari costuri, se afla pe locul doi in istoricul datelor salvate. Dupa actualizarile normelor privind inflatia si averea, pentru aceste momente este numarul trei respectarile cu cele mai mari costuri cauzate.
Cat despre tornada care a provocat mai multe morti. Daulatpur-Saturia se afla in Bangladesh, acest lucru s-a intamplat in 1989, unde au murit 1.300 de oameni. In jur de 19 catastrofe de acest gen au avut loc in acest loc, cu aceasta se spune ca 50% din restul planetei s-a produs in acest loc.
Siguranta
Tornadele nu sunt previzibile , nu se stie cand pot aparea. In ciuda acestui fapt, se poate preveni ca daunele sa fie mai puternice, educand oamenii sa ia masuri pentru a putea iesi nevatamati din aceste catastrofe ecologice.
Organizatii similare Centrului de Predictie Furtuni se dedica crearii de masuri si planuri in fata acestor evenimente.
Cand se trage alarma cu privire la aceste fenomene atmosferice, oamenii ar trebui sa se mute imediat in locuri amenajate ca barloguri, subterane sau dormitoare in locuri care pot rezista acestor fenomene, pentru a evita un rau mai mare.
In zonele vulnerabile, majoritatea cladirilor au locuri unde sa se adaposteasca in timp ce are loc o furtuna. Aceasta masura a fost de mare beneficiu, prevenind aparitia altor decese.
Exista agentii meteorologice in tari care anunta sosirea tornadelor si avertizeaza cand cred ca se activeaza un eveniment de acest tip. Statele Unite ale Americii au un sistem de avertizare radio prin care atunci cand vremea este incerta emit avertismente, acest lucru se face in mod regulat la nivel regional. Nu este obisnuit in alte tari.
Meteorologii sugereaza persoanelor care conduc vehicule atunci cand au loc aceste evenimente, sa iasa din cale, evitand blocarea drumului entitatilor insarcinate sa ajute, sa gaseasca un loc unde sa se adaposteasca. Daca este imposibil sa ajungi undeva, cel mai bine este sa gasesti un sant si sa stai acolo pana cand pericolul trece.