Ce a dus la caderea Egiptului antic – o civilizatie puternica si avansata tehnologic? Cum a evoluat ceea ce stim ca Egiptul antic in natiunea Egiptului pe care o cunoastem astazi? Pentru a investiga, acest articol se refera la o serie de factori care au influentat Egiptul antic in ultima parte a domniei sale si discuta despre modul in care au condus impreuna la caderea Egiptului antic.

Primele semne de slabire

Desi identificarea factorilor specifici care au dus la moartea civilizatiei egiptene antice este dificila, au aparut mai multe semne timpurii de slabire, care au dus la eventuala cadere a Egiptului antic.

Primul semn de slabire a fost o pierdere a puterii militare si o dezvoltare militara lipsita de lumina din cauza resurselor naturale disponibile. In timp ce alte imperii inconjuratoare si in crestere au putut forja fierul din resursele disponibile la nivel local, Egiptul nu avea acces la minereu si alte metale necesare. Cu arme mai puternice, Egiptul a devenit vulnerabil la armatele concurente mai puternice.

In plus, conflictele politice au condus la eventuala impartire a imperiului in zone nordice si sudice si un razboi civil prelungit intre cele doua regiuni. Impreuna, aceste forte au semnalat fragmentarea initiala a statului egiptean asa cum era si au deschis usa catre alte imperii in crestere pentru a invada si a lua teritoriul egiptean.

Contextul politic

Impreuna cu lipsa resurselor naturale care sa le sustina puterea militara, mai multe evenimente politice cheie au influentat dramatic echilibrul puterii in Egipt, impartind in cele din urma natiunea.

Primul a fost rolul schimbator al faraonului . Faraonul Ramses al III-lea a fost ucis, lasand un vid de putere care i-a permis regelui Amenmesse sa revendice teritoriul si sa se separe de imperiu, lasand Egiptul impartit in doua state.

Dupa un lung razboi civil si mai multe incercari de reunificare a Egiptului, imperiul a ramas impartit cu o asociere slaba intre guvernele celor doua regiuni.

Contextul economic

Factorii economici au contribuit, de asemenea, la caderea Egiptului antic. La fel ca multe natiuni care ajung sa piarda puterea, disparitatea economica din Egiptul antic i-a impins pe cetatenii de zi cu zi la limita lor.

De-a lungul societatii egiptene antice, religia a jucat un rol major in aproape toate aspectele vietii egiptene. Cu toate acestea, pe masura ce disparitatea economica dintre populatie si elita religioasa a crescut, cetatenii au devenit mai nemultumiti. La un moment dat, liderii religiosi au controlat 30% din pamantul Egiptului, oferindu-le o parte disproportionata din veniturile natiunii. Conflictele legate de distributia bogatiei au dus la intrebari si despre religie.

Pe langa distribuirea bogatiei , conflictele militare catre sfarsitul vechii ere egiptene erau incredibil de scumpe. Finantarea investitiilor militare masive a tensionat capitalul guvernului si a slabit si mai mult statul. Impreuna cu alte probleme, lipsa sanatatii economice a facut Egiptul mai putin capabil sa faca fata altor stresuri, ducand in cele din urma la caderea Egiptului antic.

Razboaie la sfarsitul imperiului egiptean

In timp ce razboiul civil devastator a influentat semnificativ sanatatea statului egiptean, alte conflicte militare au slabit si mai mult imperiul si, in cele din urma, au dus la prabusirea sa totala. In aproximativ 671 i.Hr., asirienii din apropiere au invadat Egiptul si au domnit pana in jurul anului 627 i.Hr.

Dupa declinul Imperiului Asirian, Egiptul a fost invadat de Persia – o putere in crestere in regiune. Din pacate, Egiptul nu a putut sa se apere impotriva persilor si s-a pierdut un teren semnificativ – Egiptul a intrat sub stapanirea persana timp de aproape un secol.

Schimbarile climatice si foametea

In aceasta perioada, clima egipteana a contribuit la caderea Egiptului antic in alte moduri. Raul Nil, care a fost principala sursa de apa pentru baut si irigarea culturilor, a fost un rau temperamental, cunoscut pentru inundatii si perioade de nivel scazut al apei.

Pe o perioada de aproximativ o suta de ani, vremea rece si secetoasa a afectat Egiptul. Vremea mai rece, stresata, recoltele de vreme calda si precipitatiile scazute au cauzat scaderea nivelului apei in Nil. Ambii factori impreuna au provocat foamete larg raspandita si sute de mii de egipteni au murit din cauza deshidratarii si a foametei.

In timp ce expertii considera ca scaderea apei din Nil a fost influenta principala pentru caderea Egiptului antic, in perioada ulterioara a existentei imperiului, o perioada de doua pana la trei decenii a fost marcata de inundatii neregulate ale Nilului, distrugerea culturilor si infometarea oamenii dependenti de ei. In timp ce ani de inundatii s-au alternat, conditiile inconsistente au facut viata extrem de dificila pentru acesti oameni antici si un numar semnificativ a murit ca urmare.

Urmari si re-consolidare

La sfarsitul acestei perioade extinse de tulburari politice si economice si probleme climatice devastatoare, Egiptul isi pierduse cea mai mare parte a pamantului si devenise o simpla provincie din imperiul persan, sute de mii de oameni au murit si publicul era din ce in ce mai nemultumit de atat liderii lor politici, cat si cei religiosi.

Crestinismul a inceput sa se raspandeasca prin Egipt si odata cu acesta alfabetul grecesc – ambele transformand trasaturile cheie ale culturii antice pe care o cunoastem si o recunoastem astazi. Adoptarea unei noi religii, in care vechea religie fusese o forta culturala majora in imperiul egiptean, a dus la sfarsitul practicilor precum mumificarea, pentru care vechii egipteni erau bine cunoscuti.

In mod similar, adoptarea alfabetului grec a dus la dezutilizarea hieroglifelor, o alta caracteristica cheie a Egiptului pe care o avem astazi cu noi. Aceste schimbari au semnalat adevarata cadere a Egiptului antic, desi fortele care au condus acest declin au functionat de o perioada considerabila de timp.