Cuvantul stres este unul pe care il folosim cu totii in viata de zi cu zi. Fie ca este vorba de a descrie sentimentul de a uita sa faci cursa de lapte sau de saptamana agitata de lucru care urmeaza, stresul este un raspuns natural la aproape orice experienta care provoaca schimbari sau provocari in viata noastra. Totusi, desi suntem cu totii familiarizati cu cuvantul, de unde stim de fapt cand suntem stresati?

Stresul este ceva care ne afecteaza pe multi dintre noi. De fapt, conform sondajului Gallup 2019 Global Emotions, americanii sunt printre cei mai stresati oameni din lume. Si, desi te simti stresat din cand in cand este obisnuit, sentimentele de stres consistent iti pot afecta atat sanatatea fizica, cat si cea mentala, motiv pentru care este important sa stii cand esti sub stres. Cele cinci semne fizice de stres din organism pe care ar trebui sa le cunoasteti includ:

  • Dureri de cap
  • Pierderea parului
  • Cresterea ritmului cardiac
  • Epuizare sau probleme cu somnul
  • Sistem imunitar slabit


Care sunt cinci simptome fizice ale stresului?


Indiferent daca ai inceput un nou loc de munca sau daca organizezi o petrecere surpriza pentru partenerul tau, exista o serie de evenimente de viata care pot provoca stres. Cand intalnim ceea ce consideram a fi o situatie stresanta, corpul nostru produce hormoni de stres care declanseaza un raspuns de lupta sau de fuga. Acest raspuns la stres poate ajuta organismul sa faca fata acestor situatii si, odata ce acest eveniment se incheie, hormonii nostri de stres revin de obicei la normal.

Cu toate acestea, daca te confrunti in mod constant cu situatii stresante, aceasta poate provoca efecte negative atat asupra sanatatii tale fizice, cat si asupra sanatatii mentale. Acestea sunt cateva dintre efectele fizice ale stresului si ale simptomelor comune de stres.


Dureri de cap


Cunoscute si sub denumirea de dureri de cap tensionate, nivelurile ridicate de stres pot declansa o durere surda si dureroasa in cap, care, conform Clinicii Mayo, se poate simti ca o banda stransa in jurul capului. A-ti lua timp pentru a te relaxa si a duce un stil de viata sanatos poate ajuta la gestionarea stresului si la prevenirea durerilor de cap tensionale.

Daca aveti dureri de cap tensionate in mod regulat si acestea interfereaza cu viata de zi cu zi, adresati-va medicului dumneavoastra. In plus, daca observati orice modificare a durerilor de cap, cum ar fi tiparul sau intensitatea, discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii.


Pierderea parului


Stresul cronic poate fi un declansator pentru o serie de afectiuni care duc la caderea parului, inclusiv efluviul telogen, care apare atunci cand stresul impinge foliculii de par in faza de repaus, tricotilomania, care este un impuls de a smulge parul din diferite parti ale corpului si alopecia areata care apare atunci cand sistemul imunitar ataca foliculii de par.

Caderea parului ca urmare a stresului nu este intotdeauna de durata, motiv pentru care este important sa discutati cu un medic daca observati caderea brusca a parului sau chiar caderea parului care pare mai mult decat de obicei.


Cresterea ritmului cardiac


Atunci cand ne confruntam cu un eveniment stresant, corpul nostru elibereaza hormoni de stres, inclusiv adrenalina, care poate cauza temporar cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Atunci cand corpul tau se afla in modul „lupta sau fugi” pentru o perioada lunga de timp, este considerat stres cronic, care poate duce la hipertensiune arteriala si poate creste riscul altor afectiuni, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.

Preluarea controlului asupra factorilor de stres din viata ta si gasirea a ceea ce functioneaza pentru tine atunci cand vine vorba de gestionarea stresului va aduce beneficii atat sanatatii tale fizice, cat si mintale. Daca doriti sa va verificati sanatatea inimii, puteti face acest lucru de acasa cu Testul pentru diabet si inima de la LetsGetChecked.


Epuizare sau probleme cu somnul


Poate ca ati avut o zi grea la serviciu sau poate ca urmeaza un eveniment pentru care va simtiti nepregatiti, oricare ar fi acesta, uneori poate fi dificil sa „inchideti” si sa dormiti bine. Cu toate acestea, daca iti este in mod constant greu sa adormi noaptea si te simti obosit sau somnoros pe tot parcursul zilei, ar putea fi un semn ca esti stresat. Discutati cu medicul dumneavoastra daca tiparele de somn va afecteaza viata de zi cu zi.


Sistem imunitar slabit


Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, stresul pe termen lung poate avea un impact major asupra sistemului tau imunitar. Acest lucru va poate slabi raspunsul imunitar al organismului si va poate expune un risc mai mare de a contracta virusi, cum ar fi raceala.

Reducerea nivelului de stres si respectarea unei diete sanatoase si echilibrate este un pas grozav de facut catre un sistem imunitar sanatos. Pentru a va asigura ca primiti nutrientii de care aveti nevoie, va puteti monitoriza nivelul de vitamine de acasa cu gama LetsGetChecked de teste de vitamine la domiciliu.


Ce se intampla cu corpul tau cand esti stresat?


Cand treci prin evenimente stresante de viata sau te gasesti intr-o situatie stresanta, hipotalamusul tau (o zona mica in centrul creierului tau) declanseaza ceea ce Clinica Mayo se refera la un „sistem de alarma” in corpul tau. Aceasta alarma determina glandele suprarenale sa elibereze hormoni, inclusiv cortizol si adrenalina. Acest lucru va poate creste ritmul cardiac, creste energia si creste tensiunea arteriala.

Dupa cum am mentionat mai sus, daca va aflati in mod constant intr-o stare de stres, acesti hormoni vor ramane crescuti, ceea ce poate duce la stres cronic care va poate expune riscului unor complicatii, cum ar fi tensiunea musculara, oboseala cronica si tensiunea arteriala crescuta. Desigur, exista si o serie de simptome emotionale, inclusiv depresia si anxietatea.


Fiecare dintre aceste simptome poate fi un semn de stres. Daca va confruntati cu oricare dintre cele de mai sus sau sunteti ingrijorat de nivelul dvs. de stres, asigurati-va ca vorbiti cu un profesionist care va va putea sfatui cu privire la cei mai buni pasi urmatori pentru dvs.

Amintiti-va, exista atat de multe tehnici de relaxare care va ajuta sa reduceti nivelul de stres si sa gestionati stresul, cel mai important pas de facut este sa vorbiti cu cineva in care aveti incredere si sa gasiti tehnicile potrivite de gestionare a stresului pentru dvs.