Roverul controlat de la distanta al Chinei, care a aterizat pe Marte acum o saptamana, a coborat de pe platforma sa de aterizare pana la suprafata planetei. Acest lucru face din China a doua tara dupa SUA care opereaza un rover acolo.

Robotul Zhurong urmeaza sa studieze rocile si atmosfera suprafetei planetei. De asemenea, va cauta semne de viata, inclusiv orice apa subterana sau gheata.

Comandantul-sef adjunct al misiunii, Zhang Yuhua, a declarat ca rover-ul a fost conceput sa functioneze 92 de zile de pe Pamant (sau 90 de zile de pe Marte, cunoscute sub numele de ,,soli”, care sunt putin mai lungi decat zilele de pe Pamant) si ca isi vor impartasi datele prin intermediul orbitatorului .

“Speram sa putem obtine o acoperire cuprinzatoare a topografiei martiene, a reliefului si a mediului, precum si a datelor exploratorii ale radarului care detecteaza subteranul martian pe parcursul unui an martian”, a spus ea.

,,Procedand astfel, tara noastra va avea propriile noastre date abundente si de prima mana despre resursele martiene”.

Robotul cu sase roti, alimentat cu energie solara, de 240 kg (530 lb) – numit dupa un zeu mitic chinezesc al focului – va explora Utopia Planitia din emisfera nordica a Marte.

Acest bazin colosal – cu o latime de peste 3.000 km (1.860 mile) – a fost probabil format dintr-un impact la inceputul istoriei planetei. Exista unele dovezi care indica faptul ca a detinut un ocean cu mult timp in urma.

SUA au aterizat robotul Perseverance mult mai mare (de o tona) in februarie , iar misiunea sa itineranta este, de asemenea, abia inceputa.

Agentia spatiala europeana, care a esuat de doua ori in incercarile de aterizare, va trimite anul viitor un rover numit Rosalind Franklin pe Marte intr-un proiect comun cu Rusia.