Rusia a ales o actrita faimoasa si un regizor premiat pentru a zbura la Statia Spatiala Internationala si a face ceea ce numeste primul film din spatiu. Yulia Peresild, in varsta de 36 de ani, si Klim Shipenko, in varsta de 37 de ani, vor exploda intr-o racheta rusa de la cosmodromul din Baikonur pe 5 octombrie.

Drama are titlul de lucru Provocare. Agentia spatiala Roscosmos din Rusia declara ca vrea sa arate deschiderea spatiului pentru o gama mai larga de oameni.

NASA si actorul Tom Cruise intentioneaza, de asemenea, sa faca un film la bordul statiei spatiale.

Nu este inca clar cand va fi filmat filmul lor spatial de la Hollywood, anuntat anul trecut. Se asteapta ca croaziera sa mearga la ISS cu regizorul Doug Liman. NASA spune ca va fi implicata si compania de rachete SpaceX a lui Elon Musk.

Anuntul de la Roscosmos de joi a declansat speculatii ca Rusia se afla acum intr-un nou tip de cursa spatiala pentru celebritati cu SUA.

Ce stim despre planurile Rusiei?

Roscosmos spune ca Peresild si Shipenko au fost supuse unui proces de selectie atat medical cat si creativ. Antrenamentul lor special in zbor spatial va incepe cel tarziu la 1 iunie si va include teste de centrifugare si vibratii, zboruri pe un plan cu gravitatie zero si antrenament cu parasuta.

Agentia de stiri RIA din Rusia relateaza ca filmul va spune povestea misiunii unei femei de chirurg de a efectua o operatie pe un cosmonaut prea bolnav pentru a se intoarce imediat pe Pamant.

Au fost mii de candidati, iar Peresild a invins 19 rivale pentru rolul principal.

Intregul proiect va fi acoperit de postul de televiziune TV de stat rus One. Coproducatorii filmului vor fi seful Roscosmos, Dmitry Rogozin, si regizorul Channel One, Konstantin Ernst.

Peresild a jucat in mai multe drame mari din Rusia, printre care The Edge si Battle for Sevastopol, si este o artista onorata a Federatiei Ruse.

Shipenko a regizat Serf, o comedie din 2019 care a castigat mai mult de 42 de milioane de dolari (29,9 milioane de lire sterline) la box-office si un film premiat cu dezastre in spatiu – Salyut 7. El este, de asemenea, actor si dramaturg.

Roscosmos a anuntat, de asemenea, ca magnatul japonez de moda online Yusaku Maezawa, in varsta de 45 de ani, va pleca intr-o excursie de 12 zile la ISS in decembrie.

Miliardarul fondator al companiei de imbracaminte Zozo Ltd este, de asemenea, un cunoscut colectionar de arta moderna. El va fi insotit de cameramanul japonez Yozo Hirano si de cosmonautul rus Alexander Misurkin.

Rusia a trimis ultima data un turist spatial la ISS in 2009. Domnul Maezawa va fi primul din Japonia.

Cum este ISS?

ISS este cel mai mare laborator orbitant construit vreodata. Prima etapa a fost lansata in noiembrie 1998 de Roscosmos. De atunci, SUA, agentiile spatiale europene, japoneze si canadiene au contribuit cu mai multe module, arme robotizate si matrice solare gigantice.

Scopul sau principal este de a dezvolta capacitatea de a trai si a lucra in spatiu. Experienta acumulata acolo ar trebui sa deschida drumul catre structuri mai complexe in spatiu, cum ar fi o baza permanenta pe Luna si misiuni pe Marte.

ISS a fost construit pentru a efectua experimente stiintifice. Face o activitate de pionierat asupra plantelor si materialelor in microgravitate, spune corespondentul BBC Science Pallab Ghosh. Astronautii sunt ghidati in aceste experimente de catre cercetatorii de pe Pamant.