Lucrarile stiintifice si bunurile personale ale prof. Stephen Hawking trebuie salvate pentru natiune. Obiectele includ scrisori din copilarie, scripturi din aparitiile sale TV si cercetarile inovatoare ale prof. Hawking in gaurile negre.

Arhiva de 10.000 de pagini va fi pastrata in perpetuitate la biblioteca Universitatii Cambridge.

Biroul sau va fi reconstruit la Muzeul Stiintei anul viitor si vor fi expuse punctele culminante selectate.

Fiul prof. Hawking, Tim, a spus ca familia a fost incantata ca munca sa si amintirile vietii sale au fost protejate pentru generatiile viitoare.

,,Tatal nostru ar fi cu adevarat multumit”, a spus el. ,,A fost cu adevarat important in timpul vietii sale ca stiinta sa fie deschisa pentru un numar cat mai mare posibil de oameni si sa fie democratizata si sa nu fie rezerva celor cateva elite.

Primii ani

Colectia cuprinde viata personala si profesionala a prof. Hawking. Deosebit de emotionanta este o scrisoare a lui Hawking adresata tatalui sau pe hartie cu cap de familie, scrisa cand viitorul profesor avea sase ani.

In litere de tip copil, cu mai multe puncte de trecere, tanarul Stefan ii spune tatalui sau o poveste despre piratii care incarca comoara. Semneaza cu imbratisari si sarutari.

Tim Hawking a vazut nota pentru prima data abia recent.

,,As scrie scrisorile tatalui meu de-a lungul acelor randuri”, isi aminteste el cu drag. “A fost destul de frumos sa vad ca a trecut de-a lungul generatiilor si a apreciat ca a avut o relatie iubitoare cu tatal sau, asa cum am facut eu cand aveam (acea) varsta. Arata o tandrete in relatia sa cu tatal sau pe care nu am avut-o” Nu am inteles pe deplin pana acum. “

Prof Hawking a fost un scriitor prolific de scrisori. El a comunicat cu papi, presedintii SUA si laureatii Nobel.

Cu toate acestea, scrisorile arata scrierile sale de mana deteriorandu-se dupa diagnosticarea bolii neuronilor motorii in 1963. Progresia acesteia este surprinsa de literele si pete de cerneala din ce in ce mai gresite de pe pagina.

Scenarii TV

Prof. Hawking a adus o contributie imensa la stiinta. Dar statutul sau de cel mai faimos om de stiinta din lume s-a datorat partial aparitiilor sale la programe TV populare precum Star Trek si Big Bang Theory. Printre arhive se numara scenariul personal al lui Hawking de la prima sa aparitie in Simpson, in 1999.

In episod, Prof Hawking si Homer Simpson merg la Moe’s Tavern pentru o bautura. Prof Hawking devine intrigat de teoria lui Homer a unui ,,Univers in forma de gogosa” si se intreaba daca il poate fura. Homer il imita, incercand sa-l faca sa plateasca factura barului si este lovit cu pumnul de o manusa de box pe un arc, ascuns in scaunul cu rotile al prof. Hawking.

Dr. Jessica Gardner, care este directorul serviciilor de biblioteca al Universitatii Cambridge, a declarat ca scenariile reflecta un aspect important al contributiei prof. Hawking la comunicarea stiintei.

“Avea un simt al umorului enorm. Era dispus sa fie in Simpson, sa lase distractia, daca ceea ce facea era sa ajute la comunicarea stiintei si sa ajute oamenii sa se entuziasmeze”, a explicat ea.

A avea aceste scenarii arata o parte a celebritatii din viata sa, dar si faptul ca era hotarat sa sparga barierele din calea stiintei “.

Lucrari stiintifice

Atractia vedeta pentru istorici va fi lucrarile de cercetare ale prof. Hawking si corespondenta cu colaboratorii sai. Acestea sunt o inregistrare a modului in care a functionat mintea sa unica, catalogand corectiile si schimbarile in ideile sale de-a lungul timpului.

Prof. Paul Shellard, care a lucrat cu el la Universitatea Cambridge, a spus ca colectia de lucrari a avut o influenta profunda asupra intelegerii noastre despre spatiu-timp si Univers.

,,Este un lucru minunat ca istoricii stiintei isi pot face o idee despre cum s-a gandit Stephen la aceste probleme”, a explicat prof. Shellard. ,,A vazut mai departe decat altii si sper ca intuitia si modul sau de gandire vor intra in arhiva si vor fi amintite in perpetuitate”.

Colectia contine o scrisoare stralucitoare, de la conducatorul doctorului Prof. Hawking, catre tatal cercetatorului in varsta de 22 de ani, Frank.

,,Este o astfel de placere sa-l supraveghez”, scrie prof. Denis Sciama, un fizician remarcabil la acea vreme, care este creditat ca tata al cosmologiei moderne. ,,Intr-adevar, sunt intr-un stadiu … pe care il invat de la el”.

Insotind o lucrare stiintifica seminala din 1974, despre cum gaurile negre nu sunt complet negre, este o scrisoare de intentie adresata editorului uneia dintre cele mai importante reviste stiintifice din lume, Nature. In el, vedem un tanar increzator, daca nu chiar de treaba, cu putine indoieli cu privire la importanta lucrarii sale de cercetare.

Biroul lui Hawking

Continutul biroului prof. Hawking, inclusiv scaunele cu rotile, echipamentele de comunicatii si mobilierul de birou personalizat, vor fi transferate la Muzeul Stiintei. Potrivit directorului muzeului, Sir Ian Blatchford, desi incaperile de interes decorativ sau artistic sunt adesea pastrate pentru posteritate, spatiile relevante pentru descoperirea stiintifica sunt rareori salvate.

,,Prin pastrarea biroului lui Hawking, generatiile viitoare vor putea sa se adanceasca in lumea unui fizician teoretic de frunte care a sfidat legile medicinei pentru a rescrie legile fizicii si a atinge inima milioanelor”, a spus Sir Ian.

,,Aceste obiecte remarcabile ar putea chiar sa-l inspire pe urmatorul Hawking sa se intrebe despre lumea din jurul nostru.”