Daca ai navigat macar de cateva ori online, stii ca trebuie sa iei anumite precautii, atunci cand este vorba despre copilul tau! Afla care sunt regulile!
De la televizor si de pe internet copilul afla noutati, se informeaza, se distreaza. Televizorul si calculatorul sunt niste instrumente utile si aproape indispensabile in seolul XXI. Dar ce facem atunci cand dependenta de calculator este departe de a mai fi doar o simpla joaca sau doar o modalitate de a pierde cateva minute?
Spatiul virtual ofera si copiilor si adultilor un refugiu in fata anxietatii cotidiene. In spatiul virtual putem fi asa cum dorim, nu este nevoie sa facem nimic, doar sa dam un click si putem fi puternici, viteji, frumosi, iubiti, acceptati.
Mai mult decat adultii, copiii resimt nesiguranta vietii. Copilaria si adolescenta sunt perioade de transformare in care lipsa de control, neputinta, sentimentul ca suntem prea mici, ca nu putem, ca nu stim, sunt normale.
Spatiul virtual este un spatiu usor de controlat
Cum este viata copilului nostru? Intelege ce se intampla cu el? Intelege ce simte? Familia este un loc sigur sau este un loc stresant, presarat de certuri sau de reprosuri?
Fiti atenti la atmosfera de acasa si la ce intelege copilul. Copilul are nevoie sa invete, sa controleze ce se intampla in jurul lui, acest aspect asigurandu-i confort si siguranta. Dar daca dispozitiile parintilor sunt schimbatoare, daca certurile sau conflictele apar din nimicuri, copilul va avea nevoie sa isi creeze virtual o lume sigura si usor de inteles pentru el.
Toti avem nevoie de o imagine de sine buna
Relatia noastra cu copilul este o relatie deschisa sau ii spunem mai des copilului ca este rau, neindemanatic, nepriceput? Uneori ajungem sa reprosam mai mult decat sa laudam, fapt care creaza copilului un sentiment de inferioritate, de neacceptare.
O greseala a copilului ii anuleaza in fata noastra calitatile si reusitele. Asa ca isi va cauta in spatiul virtual o identitate in care sa se simta acceptat.
Uneori relatiile cu ceilalti copii si cu scoala pot fi dificile
Copilul se simte incapabil de a relationa, de a-si face prieteni, nu poate face fata la scoala, simte ca pierde controlul si din nou, se refugiaza intr-o lume sigura si mult mai simpla. Cum putem face fata unui copil care a devenit dependent de spatiul virtual? Ce a dus la aceasta realitate si cum putem schimba?
Psihoterapeutii ne spun cum putem proceda pentru a ne proteja copilul de efectele adverse ale internetului
1. Atentie la atmosfera din familie
O atmosfera destinsa, permisiva, umorul, acceptarea si toleranta il vor face pe copil sa prefera sa stea in compania voastra decat sa fuga in fata calculatorului.
2. Incurajeaza-l sa aiba prieteni
Faceti-va voi prieteni, organizati iesiri impreuna cu alte familii cu copii, organizati intalniri de joaca, de discutii, iesiri in parc, la filme, la spectacole. Lumea reala este mult mai frumoasa decat cea virtuala, dar necesita mai multa energie. Uneori suntem epuizati si stresati, dar chiar si noua adultilor ne foloseste o mica iesire sau o distractie.
3. Incurajeaza-l sa aiba activitati in afara casei
Sport, teatru, cercuri de desen, de modelaj. Importanta nu este performanta ci iesirea, socializarea, actiunea. De asemenea, opteaza pentru jocuri si jucarii educative, care imbunatatesc abilitatile de socializare cum sunt jocurile de masa, jocurile puzzle, jocul pe roluri. Pe KinderShop gasesti o varietate de astfel de jocuri si jucarii pentru micutul tau, la preturi accesibile.
4. Vorbeste cu el deschis
Incurajeaza-l sa iti vorbeasca chiar si atunci cand a gresit sau cand se teme. Un parinte este un punct de reper important unde ne intoarcem atunci cand avem nevoie de sfaturi sau de incurajari. Atunci cand iti vorbeste, nu il critica, nu ii spune ce a gresit sau cat de prost este ci spune-i ca ii esti alaturi si ca il poti invata cum sa faca.
5. Povesteste-i despre tine
Exemplul tau de viata conteaza pentru copil. Are nevoie de modele. Faptul ca si tu ai fost intr-o situatie similara (reala sau nu) il incurajeaza ca nu este singur, ca nu este ciudat, ca poate reusi.
6. Prezinta-i realitatea ca pe un loc frumos
Un loc in care daca respecti regulile lucrurile nu pot merge decat bine. Nu transmite copilului propriile temeri sau angoase. Nu ii prezenta lumea ca pe un loc ostil sau catastrofal, plin de pericole.