Prima calatorie cu bebelusul reprezinta o mare noutate pentru el. Ea trebuie foarte bine pregatita de parinti deoarece poate sa-i placa sau, dimpotriva, sa-i provoace un disconfort total.

Unii bebelusi, daca se deplaseaza impreuna cu parintii in aceeasi localitate (in vizita la prieteni sau rude) au accese de plans care nu se potolesc decat atunci cand se intorc acasa. Altii nu au niciun fel de problema, rad si sunt foarte voiosi. Cu atat mai mult, cand iti propui sa pleci prima oara cu copilul intr-o calatorie mai lunga trebuie sa fii constient de riscuri. Mai ales daca varsta lui este foarte frageda, e bine sa te pregatesti pentru orice eventualitate. Bebelusul poate sa se simta foarte bine si sa-i priasca deplasarea sau, dimpotriva, aceasta poate sa-i provoace un o stare de neliniste care nu trece usor.

Varsta ideala

Daca bebelusul nu a suferit o afectiune mai complicata si este complet sanatos, poti pleca cu el intr-o calatorie mai lunga dupa varsta de cinci luni. Mai devreme nu este indicat deoarece copilul este mult prea fragil si abia s-a adaptat la mediul de acasa. Daca ai vazut ca nu-i priesc deplasarile scurte, in aceeasi localitate, incearca sa amani cat mai mult posibil o calatorie mai lunga. O schimbare radicala de decor risca sa-i provoace reactii extreme. Nu trebuie sa uiti ca el este extrem de legat de mediul pe care i l-ai creat acasa.

In acelasi timp, deplasarea implica o schimbare de program si de ritm cotidian. Alaturi de acestea, copilul va resimti si diferentele de climat (daca se muta de la mare la munte sau invers). Toate aceste schimbari bruste pentru el pot sa aiba drept urmare modificari ale comportamentului sau zilnic. In niciun caz nu trebuie sa pleci la drum cu copilul intr-un mijloc de transport in comun, autocare sau trenuri (cu exceptia vagoanelor de dormit).

Riscul ca micutul sa se poata imbolnavi creste semnificativ in aceste mijloace de transport. Pe timpul verii, copilul poate sa aiba varsaturi sau sa faca diaree, iar iarna poate face mult mai usor otita, bronhopneumonie sau sa ia o viroza de la vreunul dintre calatori. Cea mai indicata este masina personala, echipata cu tot ce este necesar pentru bebelus (scaunel si centura de siguranta).

Lucruri indispensabile

Fiecare parinte cunoaste necesitatile zilnice ale copilului sau. Atunci cand pleci la drum cu el, trebuie sa te asiguri ca ai tot ce trebuie, ca esti pregatit chiar si pentru situatii mai putin obisnuite. Calculeaza nevoile copilului, in functie de durata calatoriei, tinand cont si de anotimpul in care se petrece.

Nu trebuie sa-ti lipseasca hainutele (mai multe schimburi, in special vara, deoarece poate transpira mai mult), biberoanele, pampers-ul (mai multe decat de obicei, deoarece stresul cauzat de calatorie provoaca la unii copii mai multe urinari decat de obicei). Nu uita sa pregatesti din timp mancarea adecvata calatoriei si sa-i iei jucariile preferate. Acestea il ajuta pe copil sa aiba tot timpul cu el lucruri cu care este obisnuit.

In afara acestora, este bine sa nu lipseasca din bagaje un sirop contra varsaturilor (copilul poate avea “rau de masinai) si supozitoare contra temperaturii. De asemenea, cere sfatul medicului pediatru in cazul in care copilului ii apar eruptii cutanate neprevazute. Multi copii pot avea asemenea reactii din diferite motive: schimbarea aerului, intepaturi de insecte sau anumite tipuri de alergii declansate de modificarea mediului.

Cele mai frecvente erori

Multi parinti se asteapta ca bebelusul lor sa se comporte in timpul calatoriei la fel ca acasa. De cele mai multe ori, nu se intampla asa. Copilul isi modifica orarul de somn, dar si nevoile alimentare. De aceea micutul nu trebuuie silit sa manance asa cum facea acasa. Mai bine ii dai mai multe mese usoare pe zi. Acestea trebuie sa se bazeze pe alimentele pe care le prefera cel mai mult sau cele pe care le digera cel mai usor.

Nu sunt recomandate alimente solide (pireuri sau carne, de exemplu) si in niciun caz nu incerca sa-i oferiti un aliment nou, cu care nu este obisnuit. In afara meselor, parintii care nu si-au pregatit cum trebuie calatoria cu copilul lor, pot sa mai faca si alte erori, care sa influenteze negativ sanatatea si starea de spirit a acestuia.

Recomandari:

1.Asigura-te ca ai o cantitate suficienta de lichide (apa plata, sucuri, lapte).

2. Nu-i da micutului apa de la fantanile din gari sau sucuri cumparate de la magazinele pe care le intalnesti pe drum.

3. In niciun caz nu folosi pahare, cani sau tacamuri de la alti calatori, pentru ca nu poti avea siguranta ca acestea sunt dezinfectate corespunzator.

4. Daca ai la tine numai o singura suzeta, ai grija ca dupa fiecare folosire sa o speli si apoi sa o pastrezi intr-un mediu steril.

5. Nu-i oferi copilului fructe cumparate in cursul calatoriei, pe care nu le-ai spalat, ci doar le-ai “stersi de praf.