Se spune ca artistii sunt niste ciudati in general si ca de multe ori ajung sa innebuneasca de la prea multe idei.

In ceea ce priveste lumea modei, designerii se inspira din cele mai ciudate lucruri: de la bureti de vase pana  la flori, animale, lumea urbana,etc.

In ultima perioada, inspiratia creatorilor de moda a constat in tendintele anilor trecuti, de la anii ’50 pana la anii ’80.

Credeti ca doar lucrurile de ultima generatie sunt in trend? Nici vorba de asa ceva. Se pare ca mai nou, marii designeri se inspira din culturile celor mai sarace tari din lume.

Un exemplu il constituie designerul canadian Pippa Small care s-a inspirat din traditiile Afganistanului pentru a crea bijuterii scumpe.

Orice femeie isi doreste cel putin o bijuterie scumpa, pretioasa si cu traditie, asa ca Pippa reuseste de ani de zile sa satisfaca pana si cele mai pretentioase cliente.

Artista lucreaza in industria bijuteriilor din anul 1997 si inca de atunci traditiile Afganistanului constituie o sursa de inspiratie inepuizabila.

Pippa Small a studiat antropologia iar primul ei job a fost ca profesoara la o scoala de fabricat bijuterii si de taiat pietre pretioase. S-a indragostit imediat de ceea ce facea asa ca in cel mai scurt timp, a inceput sa creeze propriile colectii de bijuterii.

Colectiile ei se bucura de un succes enorm iar preturile unei bijuterii variaza intre 95 si 1.100 de lire sterline. Creatiile se gasesc in magazinele Net-a-porter si Barneys.

Un alt designer care s-a inspirat din traditiile unor tari sarace este Be Inthavong originar din Laos. Inhavong a infiintat compania Be&D cunoscuta pentru gentile pe care le producea. In 2009, Be paraseste aceasta companie si se retrage in tara natala pentru o vacanta prelungita. Acolo, familia lui se ocupa cu tesutul matasii, una dintre cele mai vechi traditii din Laos. Daca aceasta matase este in general folosita pentru confectionarea salurilor si a hainelor traditionale, designerul s-a gandit sa faca genti din matase.

Zis si facut. Toata treaba a inceput ca un experiment in care erau combinate fasii subtiri de piele aduse din New York cu fasii de matase produse de propria familie.

Testele au durat un an si jumatate, in urma carora a rezultat un material rezistent dar fin ca matasea.

Colectia de genti va purta denumirea de Heritage Weave, va fi disponibila in magazinele Saks Fifth Avenue, Harvez Nichols si altele de specialitate, iar preturile unei genti variaza intre 600 si 3.000 de dolari.

Daca am vorbit de genti, este timpul sa ne indreptam atentia spre incaltaminte si sa ne gandim cum o putem asorta cu gentile scumpe despre care am vorbit mai devreme.

La asta s-a gandit designerul Mark McNairy care a adus la New York ghetele “Burro” din El Salvador. Burro inseamna “magar” in spaniola iar cizmele care poarta aceasta denumire au fost create pentru prima data in anul 1953. Cizmele au fost special create pentru a fi folosite la munca datorita rezistentei lor, dar se pare ca daca sunt putin lustruite, pot fi folosite si la o tinuta eleganta.

McNairy a fost placut surprins de designul acestor cizme si de povestea lor, incat a decis sa creeze o linie de 600 de perechi ce au fost vandute in New York si in America Centrala prin intermediul magazinelor Adoc. Pretul unei singure perechi a fost de 125 de dolari, iar modelul a fost adresat in special barbatilor. Acest lucru nu le-a impiedicat pe doamne sa achizitioneze si ele o parte din marimile mici.

Designerul lucreaza la o noua colectie de cizme “burro”. Speram ca de data aceasta sa propuna cateva modele si pentru doamne.

Se pare ca se demonstreaza faptul ca artistii se inspira din cele mai nebanuite lucruri. Poate prin creatiile lor, vor reusi sa ajute la dezvoltarea tarilor aflate in pragul cruntei saracii.