Cei mai importanti negociatori comerciali din SUA si China au purtat discutii ,,sincere, pragmatice”, in prima lor sedinta sub presedintia Biden. Reprezentanta Comertului SUA Katherine Tai si vicepremierul chinez Liu a tinut o intalnire virtuala pentru a discuta probleme.

Ambele parti au declarat ca au discutat despre importanta relatiei comerciale dintre cele doua tari.

Discutiile urmeaza pozitia combativa a administratiei Trump fata de China si razboiul comercial rezultat.

Biroul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite a spus ca dna Tai si domnul Liu ,,au discutat principiile directoare ale politicii comerciale centrate pe lucratori ale Administratiei Biden-Harris si revizuirea ei continua a relatiei comerciale SUA-China, ridicand totodata probleme de ingrijorare. “

Ambele parti au declarat ca au fost de acord sa isi continue negocierile.

Ministerul chinez al comertului a declarat intr-o declaratie ca ambele parti au avut ,,schimburi sincere, pragmatice si constructive, cu o atitudine de egalitate si respect reciproc”, potrivit unui raport al presei de stat Global Times.

Acesta a adaugat ca ambele parti considera ,,dezvoltarea comertului bilateral [ca] foarte importanta”.

Inaintea discutiilor, doamna Tai a declarat agentiei de stiri Reuters ca SUA se confrunta inca cu ,,provocari foarte mari” in relatiile sale comerciale cu China.

Un razboi comercial dur in timpul fostului presedinte Donald Trump a vazut tarife plasate pe o serie de marfuri tranzactionate intre SUA si China.

Cele mai mari doua economii din lume au semnat un asa-numit acord de ,,faza 1″ in ianuarie anul trecut.

In acest pact, Beijingul a promis sa isi mareasca achizitiile de produse si servicii din SUA cu cel putin 200 miliarde USD (142 miliarde GBP) in 2020 si 2021.

Presedintele Donald J. Trump semneaza un acord comercial cu vicepremierul chinez al Republicii Populare Chineze, Liu He, in Camera de Est de la Casa Alba, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Washington, DC.

Doamna Tai a spus ca se uita acum daca termenii acordului au fost indepliniti de Beijing, deoarece unii experti au sugerat ca China a scazut cu pana la 40% din acordul sau de cumparare de bunuri americane.

Pana in prezent, presedintele SUA Joe Biden nu a renuntat la mesajele comerciale dure catre Beijing ale predecesorului sau.

Presedintele Biden a insistat asupra faptului ca tarifele existente vor fi mentinute in acest moment pentru ca el doreste sa stimuleze economia SUA, care a fost lovita puternic la inceputul pandemiei coronavirusului, dar acum se recupereaza.

China a fost singura economie majora care si-a vazut cresterea comertului global anul trecut, deoarece a devenit prima tara mare care a iesit din pandemie.

Vanzarile de bunuri fabricate in China au crescut in intreaga lume, pe masura ce cererea din SUA a crescut si criza Covid-19 din India si-a oprit o mare parte din productia din fabrica.