Guvernul britanic a imprumutat sume record pentru a plati masurile menite sa limiteze impactul coronavirusului.

Initiativele, cum ar fi schema furlough, sunt scumpe, iar veniturile guvernamentale sunt in scadere, deoarece salariile si cheltuielile mai mici inseamna ca oamenii platesc mai putine impozite.

Cat a imprumutat guvernul?

Cele mai recente date arata ca guvernul britanic a imprumutat 31.7 miliarde de lire sterline in aprilie . Desi acest lucru a fost cu 15,6 miliarde de lire sterline mai putin decat in   aceeasi luna a anului trecut, a fost in continuare al doilea cel mai mare imprumut din aprilie de cand au inceput inregistrarile lunare in 1993.

Imprumut in functie de luna grafica

In exercitiul financiar anterior, guvernul imprumutase 300,3 miliarde de lire sterline, cel mai inalt nivel din orice exercitiu financiar de cand au inceput inregistrarile in 1947.

Suma pe care guvernul o imprumuta pentru a face diferenta dintre ceea ce cheltuieste si ceea ce incaseaza este cunoscuta sub numele de ,,imprumuturi nete din sectorul public”.

De ce guvernul imprumuta bani?

Guvernul imprumuta pentru ca cheltuieste mai mult decat obtine venituri. Majoritatea veniturilor sale provin din impozite – de exemplu, impozitul pe venit din cecul dvs. de plata sau TVA-ul pe care il platiti pentru anumite bunuri.

In teorie, ar putea acoperi toate cheltuielile sale din impozite – si in cativa ani acest lucru sa intamplat.

Dar guvernele nu au fost intotdeauna dispuse sa creasca impozitele suficient pentru a-si acoperi cheltuielile. Acest lucru este partial din motive politice – ar fi nepopular pentru alegatori.

Exista si alte motive pentru care nu se ridica impozitele. Daca impozitele mai mari lasa oamenii cu mai putini bani de cheltuit, poate fi rau pentru cresterea economica si pentru locuri de munca.

Cum imprumuta guvernul bani?

Guvernul imprumuta bani prin vanzarea de obligatiuni. O obligatiune este o promisiune de a efectua plati catre oricine o detine la anumite date. Exista o plata mare la data finala – efectiv, rambursarea.

Intre timp, se plateste dobanda oricui detine obligatiunea. Deci este practic un ,,IOU” platitor de dobanzi.

Cumparatorii acestor obligatiuni, sau ,,sume”, sunt in principal institutii financiare, precum fonduri de pensii, fonduri de investitii, banci si companii de asigurari.

Unii ajung, de asemenea, sa fie cumparati de Banca Angliei ca parte a incercarilor sale actuale de a spori cheltuielile si investitiile in economie.

Conform acestei politici – cunoscuta sub numele de ,,relaxare cantitativa” – Banca a cumparat pana acum 875 miliarde de lire sterline de obligatiuni de stat.

Obligatiunile guvernamentale fac apel la investitori, deoarece acestia sunt vazuti ca fiind in esenta siguri – cu putin risc ca banii sa nu fie platiti.

Care este diferenta dintre deficitul public si datoria?

Deficitul este suma cu care veniturile guvernului sunt mai mici decat cheltuiesc in fiecare an. Acopera cea mai mare parte a acestui decalaj prin imprumuturi sau, uneori, prin vanzarea de active precum proprietati. In anii in care un guvern cheltuie mai putin decat venitul sau, este cunoscut ca un surplus.

Deficitul nu trebuie confundat cu datoria, desi ambele sunt legate.Datoria este suma totala de bani datorata de guvern care s-a acumulat de-a lungul anilor. Deci este o suma mult mai mare.

Datoria creste atunci cand exista un deficit si scade in acei ani cand exista un surplus.