Obiceiurile alimentare nesanatoase sunt un factor de risc pentru mai multe boli. Prin urmare, pe langa recunoasterea lor, este important sa le corectam. Descopera-le!

Obiceiurile alimentare nesanatoase ne afecteaza nu numai sanatatea , ci si aspectul nostru fizic si starea de spirit. Dupa cum releva un studiu publicat in revista Nutrients, un aport ridicat de zaharuri si grasimi poate creste riscul aparitiei diferitelor boli grupate in sindromul metabolic.

Este foarte important  sa stim cum sa alegem ce tip de mancare incorporam in dieta noastra si, la randul sau, ce alimente aruncam. Ai obiceiuri alimentare nesanatoase? Iata cateva pentru a incepe sa le evitati.

Obiceiuri alimentare nesanatoase de evitat

Obiceiurile alimentare nesanatoase afecteaza atat adultii, cat si copiii. De fapt, cercetarile publicate au concluzionat ca obiceiurile alimentare necorespunzatoare sunt cauza principala a obezitatii infantile.

Prin urmare, este esential sa incepem imbunatatirea dietei, evitand acele produse sau preparate care pot fi daunatoare. La fel, este esential sa vizitam medicul nutritionist pentru a stabili cea mai potrivita dieta in functie de nevoile noastre. 

Alimente ultraprocesate si congelate

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate si congelate este un factor de risc pentru tulburari precum obezitatea. De fapt, dupa cum arata un studiu, ar putea fi asociat si cu prevalenta sindromului metabolic, cresterea colesterolului total si LDL si riscul de hipertensiune arteriala.

Desi cercetatorii continua sa sugereze mai multe studii in acest sens, dupa aceste constatari recomandarea este de a evita pe cat posibil acest tip de alimente. In schimb, sunt recomandate alimente proaspete precum fructele, legumele si cerealele integrale. 

Excesul de amidon

Amidonul este un carbohidrat complex care este prezent in alimentele vegetale. Potrivit datelor de la Serviciul National de Sanatate (NHS), Marea Britanie, amidonul este necesar deoarece este o sursa principala de energie si, in plus, alimentele care il contin au si alti nutrienti precum fibrele, calciul, fierul si vitaminele B.

Cu toate acestea, un consum excesiv de amidon se clasifica drept unul dintre obiceiurile alimentare nesanatoase, mai ales daca provine din alimente precum paine, produse de patiserie, pizza sau cereale pentru micul dejun. Pentru ce motiv? Aceste amidonuri rafinate sunt legate de un risc crescut de diabet de tip 2, boli de inima si crestere in greutate.

Dieta putin variata

O publicatie recenta in SA Health aminteste ca o alimentatie deficitara poate duce la probleme precum excesul de greutate, obezitatea, colesterolul crescut, bolile de inima si tulburarile de alimentatie. In acest sens, este necesar sa stim ca o dieta putin variata ingreuneaza alimentatia.

De aceea, este esential sa mentinem o alimentatie care sa includa toate grupele de nutrienti, in proportiile potrivite. Pentru stabilirea acestuia din urma, trebuie consultat un nutritionist. Nevoile pot varia in functie de varsta, greutate, starea de sanatate, printre alti factori.

Abuz de zahar

Desi este un subiect care genereaza controverse, asa cum se subliniaza intr-o publicatie din revista medicala, consumul excesiv de zahar este legat de un risc crescut de boli cronice. 

In detaliu, asa cum sunt compilate de acest mediu, exista studii care concluzioneaza ca poate provoca excesul de greutate si obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, dislipidemie, scaderea sensibilitatii la insulina si ficatul gras. Cel mai ingrijorator este ca este inca un ingredient comun in dieta.

De aceea, pe langa evitarea zaharului adaugat, este esential sa verificati etichetele produselor si sa le evitati pe cele care il contin in cantitati mari. 

In concluzie…

Este obisnuit sa aveti obiceiuri alimentare nesanatoase care afecteaza negativ sanatatea fizica si psihica. Unele provin din obiceiuri alimentare nesanatoase, in timp ce altele sunt produsul unor convingeri false despre alimentatia sanatoasa.

Este foarte important sa evitati aceasta forma de hrana, deoarece pe termen mediu si lung poate provoca consecinte directe asupra sanatatii. De exemplu, dupa cum arata un studiu publicat in Healthcare , o dieta proasta poate creste riscul de boli cardiovasculare. Tine cont de asta!