Turismul balnear pare in cel mai mare declin din ultimul sfert de veac, desi reprezinta o alternativa pentru sanatate. El se adreseaza nu numai celor cu probleme de sanatate, ci, tot mai mult, celor activi, prinsi in vartejul agitat al vietii.

Stresul si activitatile cotidiene epuizeaza organismul. Pentru refacerea acestuia, combaterea stresului si mentinerea unui tonus pozitiv, practicarea unui turism de prevenire a bolilor si de refacere a organismului in statiuni balneoclimaterice este nu doar o ecomandare, ci si o necesitate.    Romania dispune de un bogat potential balneoturistic, localizat pe intreg teritoriul tarii, 40 la suta din resursele balneare ale Europei, din apele minerale ale batranului continent, se gasesc la noi in tara.      

Statiune imperiala      

Apele termominerale au fost cunoscute aici inca de pe vremea romanilor, care posibil sa fi avut in zona terme. Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata statiunea Moneasa a fost locuita din cele mai vechi timpuri. In secolul XVII-lea, Moneasa si zona inconjuratoare au intrat sub stapanirea otomanilor, dar care, dupa infrangerea de la Viena, au parasit regiunea si punctele fortificate, printre care si cetatea Dezna, aflata la 10 km de Moneasa.

In 1835, in „Descrierea geografica a comitatului Arad”, apare prima mentiune despre folosirea apelor termominerale din statiune. In 1854, intr-un raport intocmit cu ocazia inchiderii sezonului la Baile Moneasa, rezulta ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti , toti fiind „indigeni apartinand burgheziei…

Atitudinea lor a fost pasnica si ordonata.”    In 1865, izvoarele de ape termominerale sunt analizate, sub aspectul compozitiei lor chimice, apele curative continand sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu, oxid de aluminiu, temperatura apei fiind de 32,5 grade la izvorul 1, 31,8 grade la izvorul 2 si 25,2 grade la izvorul 3.

La 13 mai 1886, Moneasa obtine de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena denumirea de statiune balneara. Cinci ani mai tarziu intra in proprietatea contelui Wenenhelm, care initiaza constructia caii ferate cu ecartament ingust, Sebes-Moneasa, pentru a facilita transportul turistilor in statiune. In acelasi timp au fost intreprinse transformari edilitare prin ridicarea unor edificii noi, dupa tipicul si amprenta vremii. De asemenea, orchestra din Ineu concerteaza aici zilnic.      

Refacuta, in 1920      

In 1895 numarul turistilor a crescut la circa 2000 de persoane. In 1898 se face o noua analiza a apelor, reconfirmandu-se compozitia chimica anterioara si faptul ca datorita calitatii acestora, Moneasa face parte din categoria statiunilor renumite din Europa, precum Romerbad, Tobebald si altele. Distrusa in timpul primului razboi mondial, statiunea a fost refacuta in 1920 dupa Marea Unire. Au fost construite si alte vile, au fost modernizate cele existente, toate racordate la reteaua de apa si canalizare.       Factori terapeutici      

Izvoarele de ape bicarbonatate, slab radioactive, continand calciu, magneziu, sodiu, cele oligominerale (0,19-0,27 g/l), mezotermale (24-32oC) sunt recomandate pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative (forme simple de spondiloza cervicala, lombara si dorsala), diartroze, al bolilor sistemului nervos periferic si central (pareza usoara recenta, in curs de recuperare dupa un tratament specific, sechele ale poliomielitei, anumite forme de semipareza si parapareza, urmand sfatul medicului), al unor boli ginecologice, metabolice si de nutritie (diabet mellitus, obezitate).

Mai sunt aici instalatii pentru bai calde in cada cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie si kinetoterapie, bazine in aer liber pentru bai reci cu ape minerale, impachetari cu parafina, masaj, gimnastica medicala. Climatul statiunii reprezinta un factor de prim ordin in terapeutica balneara. El are un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman.

Aerul incarcat de ioni negativi, furnizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata. O primire calda, specific romaneasca, gasesti la hotelul Moneasa de doua stele si o capacitate de 912 locuri. Statiunea situata in vestul Romaniei, la poalele muntilor Codru-Moma, la 110 km de Arad, nu este exclusiv una de tratament, aici existand si posibilitati de petrecere a timpului liber datorita salilor de teatru si cinema, bazinelor cu ape minerale, popice, plimbarilor cu barca pe lacul de agrement din vecinatatea hotelului Moneasa, terenurilor de sport. In jurul statiunii se etaleaza un peisaj de basm, culmi impadurite, fenomene carstice, suprafete intinse de marmura rosie si paraie limpezi.     

  Imprejurimi, obiective turistice    

Dintre atractiile turistice amintim ruinele cetatii Dezna ce dateaza din secolul al XIII-lea, cascada Boroaia, hanul Dezna, plus ca zona ofera posibilitati de vanatoare la mistret si de pescuit la pastrav. Sportul se poate practica pe traseele montane marcate, peste 10 ca numar, zona oferind iubitorilor de alpinism locatii pentru exercitii sau concursuri de gen cu un grad redus, pana la mediu, ca dificultate. In statiune exista amenajata o pista de schi in lungime de 250 m, dotata cu baby-ski. Avand in vedere cele peste 100 de pesteri din imprejurimi, statiunea are un potential crescut de explorare, atragand numerosi speologi.

Aici amintim doar Grota Ursilor, pestera Liliecilor, Alba, Cristalelor, toate usor accesibile. Se organizeaza zilnic excursii la Arad pentru a vizita Cetatea Aradului ridicata in sec. XVI, Biserica Sarbeasca datand din 1698, construita in stil baroc, Muzeul de Istorie, strandul Neptun, dar si la Lipova, unde esti atras de biserica ortodoxa construita in sec. XVII, la cetatea medievala Soimus, ridicata in sec.XIII, in fata careia in 1784 s-a desfasurat una dintre cele mai importante lupte ale rasculatilor lui Horea, Closca si Crisan.

Un punct deosebit il constituie platoul carstic Vascau, dar si manastirea Hodos-Bodrog, construita in 1177 si care reprezinta unul dintre cele mai vechi monumente ecleziastice din tara, continand o valoroasa colectie de picturi, manuscrise, piese muzeistice religioase. Se organizeaza si numeroase sarbatori folclorice, de la Nunta de la Bichis, Nedeia de la Tacasele, Sanzienele de la Barzava, pana la Targul Satului de la Halmagiu. Avem in zona si patru cunoscute locatii de artizanat: Barsa pentru port popular si ceramica, Barzava – reputat centru de ceramica, Bichis-Capalnas – ceramica rosie si laibare, Buteni – port popular, costume in care predomina rosu si negru, dar si cu sube sau cojoace.      

Bucatarie si cai de acces      

Dintre specialitatile gastronomice se remarca preparatele specifice bucatariei zonei Apusenilor: sarmale, bulz, budinca din taitei, ciorba de vitel, gulas, papricas. Daca veniti cu trenul coborati la gara Sebis de pe linia Arad-Brad, iar daca folositi masina, cautati fie DN 709 si DJ 762 Arad-Moneasa, fie DN 76 si DJ 762 Brad-Moneasa.