Stiu ca visezi inca de cand erai copil la permisul de sofer si atunci cand vine momentu parca nu mai ai rabdare si vrei sa il obtii cat mai repede. Am adunat aici cateva informatii utile ca sa intri in posesia permisului in cel mai scurt timp.Ca sa puteti incepe formalitatile pentru obtinerea unui permis de conducere trebuie sa indepliniti mai intai cateva conditii simple.
Pentru subcategoriile A1 si B1 trebuie sa aveti varsta minima de cel putin 16 ani impliniti.Pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr, varsta minima este de 18 ani impliniti.Pentru categoriile D, DE, Tb, Tv si subcategoriile D1 si D1E, trebuie sa aveti 21 de ani impliniti.
Primul pas este alegera unui instructor auto. Cel mai bine este sa alegeti unul dupa recomandarile cunoscutilor.
In momentul in care va inscrieti la scoala de soferi trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:
- trebuie sa aveti pregatiti banii pentru prima rata.
- sa aveti la voi actul de identitate in original si o copie a acestuia care va ramane la dosar.
Daca toate aceste lucruri sunt puse la punct urmatorul pas este alegerea masinii pe care vreti sa faceti cursurile practice. Dupa asta, veti completa un formular de inscriere, veti achita prima rata si veti lasa copia de pe actul de identitate.
In continuare, scoala de soferi la care v-ati inscris este obligata sa:
- va ofere carnetul de elev- va programeze primele ore de condus- va informeze unde va puteti da testul psihologic
- va informeze unde si cand puteti asista la orele de legislatie- va informeze unde puteti sustine simulari de teste auto pe calculator- va informeze cu privire la actele pe care trebuie sa le aduceti pe parcursul scolii pentru completarea dosarului.
Testul psihologic:
Trebuie sa dati testul psihologic inainte de inceperea orelor de condus.Acest test consta intr-un test scris si o proba practica. Proba scrisa presupune completarea unui formular in care trebuie sa gasiti anumite semne sau anumite cifre. Proba practica va testeaza reflexele si atentia distributiva.
Testul auto preliminar ( legislatia ):
Inainte de a incepe efectiv orele de condus cu ajutorul instructorului ales, trebuie sa parcurgeti un curs de legislatie si sa promovati un examen ce consta in 26 de intrebari asemanatoare celor de la examenul final.
Pentru a promova acest test, este nevoie sa aveti 15 raspunsuri corecte. Dovada ca ati trecut de acest test se depune la dosarul auto.
Orele de condus:
Aceasta parte este poate cea mai interesanta si cea mai mult asteptata de catre toti cursantii.Totodata este si cea mai importanta parte a pregatirii unui viitor sofer.Cursurile de pregatire practica au o durata de 30 de ore pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C si 14 ore pentru categoria CE.Pe parcursul a celor 30 de ore de conducere, instructorul auto va va invata functiile masinii, sa controlati masina, sa mergeti in conditii de siguranta, sa faceti viraje, parcari, garari, intoarceri, plecare din rampa si multe alte lucruri utile.Dupa ce aceste ore au fost parcurse iar elevul este pregatit pentru sustinerea examenului auto, mai sunt doar cativa pasi pana la momentul respectiv.
Un alt pas important este intocmirea si depunerea dosarului.
Acte necesare:
Cererea tip de inscriere la scoala de soferi si fisa de scolarizare ( se elibereaza de catre scoala de soferi )- Carnetul de elev al scolii- Avizul psihologic obtinut in urma testarii- Fisa medicala ( de obicei instructorul se ocupa de aceasta parte )- Cazierul judiciar ( se elibereaza la sectia de politie de pe raza sectorului unde domiciliati ). Pentru obtinerea cazierului, aveti nevoie de un timbru fiscal de 1 leu si de actul de identitate. Pentru cazurile in care doriti eliberarea cazierului in regim de urgenta ( 3 zile lucratoare ) trebuie sa achitati o taxa de 5 lei la trezoreria orasului.- O copie a actului de identitate- 2 fotografii tip buletin- Chitanta de la CEC care dovedeste ca ati achitat taxa pentru examenul auto ( 5 lei )
Costul total al scolii de soferi plus dosarul auto se ridica la suma de 1 200 de lei.
Examenul auto:
Examenul auto este compus din doua parti: o parte teoretica si o parte practica.Partea teoretica consta intr-un test grila de 26 de intrebari. Pentru a promova testul este nevoie sa raspundeti corect la minimum 22 de intrebari. Pentru a nu intampina probleme la testul teoretic este necesar sa cititi Codul rutier ( Ordonanta de urgenta ) si Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta, rezolvarea chestionarelor auto si participarea la cursurile de pregatire practica ale scolii la care asi fost inscris.
Proba practica a examenului auto este de multe ori cea mai grea pentru elevi pentru ca in momentul examinarii intervin emotiile si pot aparea greseli. Acest examen consta in parcurgerea unui traseu si efectuarea unor manevre la cererea examinatorului.
Tips&Tricks pentru promovarea examenului auto:
- nu lipsiti de la cursurile de pregatire practica
- daca va simtiti nesiguri pe abilitatile voastre de condus luatati cateva ore suplimentare de condus
- inainte de examen dormiti bine- pe parcursul examenului pastrativa calmul si fiti foarte atent la ce va spune politistul examinator
- chiar de ati facut o mica grseala in trafic continuati cu fruntea sus.
Odata ce ati fost declarat admis la examenul auto puteti merge sa va faceti permisul de conducere.
Pentru obtinerea permisului de conducere aveti nevoie de urmatoarele documente:
- Actul de identitate;
- Chitanta CEC taxa de permis
Cu acestea va prezentati la Directia Permise de pe raza orasului in care ati sustinut examenul auto. Acolo vi se va face poza electronica de catre angajatii politisti si vi se va emite permisul in maxim 24 de ore.Succes!