Unele legume si fructe arata mult mai tari decat sunt de fapt. De exemplu, ananasul arata de parca ar avea o coaja tare, dar este de fapt, foarte vulnerabil la zgarieturi. Deteriorarea cojii legumelor si fuctelor favorizeaza ofilirea, care uneori, se raspandeste foarte rapid in toata pulpa. Asadar, tratati alimentele cu blandete si manuiti-le cu grija.

Pastrati legumele reci

Substantele chimice denumite enzime cauzeaza pierderea substantelor nutritive si modificarea compozitiei legumelor, provocand putrezirea. Aceste fenomene transforma zaharul in amidon si, pe masura ce timpul trece, legumele isi pierd aroma si prospetimea. Ati gustat vreodata un bob de mazare cules proaspat din gradina?

De fapt, este dulce? Mazarea mai veche este fada, fara gust si contine numai amidon. Enzimele au tranformat aproape tot zaharul din ele in amidon. Temperaturile mai reci incetinesc activitatea enzimelor.

Depozitati cea mai mare parte a legumelor la umiditatea inalta

Aerul care circula prin frigider este foarte uscat. Protejati legumele de acest aer uscat depozitandu-le in pungi de plastic sau in sertarul de legume din frigider. Legumele contin, de fapt,  multa apa si, daca aceasta apa se evapora, substantele nutritive sunt distruse, iar gustul lor este serios efectat. Asadar, impiedicati deshidratarea morcovilor depozitandu-i intr-o punga de plastic.

Unele legume necesita depozitarea intr-un loc uscat, racoros si ferit de lumina

Unele legume, cum ar fi dovleceii si cartofii, pot fi depozitati foarte bine luni intregi intr-un loc uscat, racoros si ferit de lumina. Acest loc poate fi o mansarda, un colt intunecat al garajului, sau chiar subsolul.

Congelarea este cea mai buna metoda de depozitare pentru legumele gatite.

Legumele pentru bebelusi sunt mai hranitoare atunci cand sunt gatite corespunzator si consumate imediat. Daca nu este posibil acest lucru, legumele trebuie depozitate intr-un mod care sa mentina cea mai mare parte a aromelor si substantelor hranitoare.

Congelarea este cea mai buna metoda de depozitare si, de asemenea este metoda cea mai scumpa.

Cum se curata legumele si fructele

Curatarea legumelor si fructelor ma pune mereu in incurcatura. Pe de o parte, vreau sa le clatesc si sa le frec foarte bine pentru a indeparta cat mai multe substante chimice posibil inainte de a intra in gura bebelusului.

Sa le curatam sau nu?

Depinde de legumele sau fructele respective daca trebuie sa le curatam sau nu coaja. Trebuie sa tineti cont ca o mare parte a substantelor hranitoare se afla in coaja, iar curatarea legumelor va determina pierderea acestora in mare masura.

Curatati toate alimentele cu coaja lucioasa (merele, castravetii), nu doar pentru a indeparta stratul ceros, dar si pentru a indeparta posibilele fungicide care sunt folosite adesea in combinatie cu ceara.Indepartati frunzele exterioare ale legumelor cu frunze pentru bebelusi. Apoi spalati cu atentie frunzele interioare, verificand cu atentie sa nu existe puncte negre sau insecte.

Folositi apa si sapun

Majoritatea expertilor s-au obisnuit sa recomanda curatarea legumelor si fructelor cu apa rece, deoarece apa calda le poate inmuia. De asemenea, apa calda poate cauza pierderea semnificativa a substantelor hranitoare si chiar a unei parti din suc. Totusi, cel mai bine ar fi sa folositi apa calda pentru a spala alimentele, caci puteti indeparta mai bine pesticidele.

Sapunurile pentru fructe si legume

Eu recomand sa folositi unul dintre sapunurile confectionate specific pentru a curata legumele si fructele. Pe langa pesticidele folosite in culturile neorganice, se adauga alte substante chimice care protejeaza pesticidele de ploaie. Sapunurile pentru legume si fructe contribuie la indepartarea acestor substante chimice si a pesticidelor de la suprafata.

Daca aveti sapun de legume/fructe: pulverizati fiecare fruct/leguma pe toata suprafata. Apoi lasati alimentul sa stea cel putin 30 de secunde. Clatiti bine si aveti grija sa indepartati tot sapunul.