Cand se vorbeste despre un festival cinematografic, toata lumea crede ca stie despre ce e vorba. Si totusi, termenul ramane pentru multi o notiune destul de vaga, un cuvant magic cu o rezonanta sarbatoreasca, sugerand o ploaie de „stele” (terestre), de focuri de artificii si un concurs de filme pasionant ca un meci. Festivalurile cinematografice au devenit de decenii evenimente periodice care starnesc neincetat interesul publicului de pretutindeni. Am realizat un top zece al festivalurilor cunoscute de noi toti si al vedetelor care au atras atentia tuturor ziaristilor si cameramanilor sositi din toata lumea.

1.Venetia, 1971

In 971 Charles Chaplin si-a facut o senzationala aparitie pe un motoscaf, sosind dupa lungi tratative cu organizatorii festivalului. Nu pentru ca ar fi detestat un atat de ispititor prilej de contact cu cercurile cinematografice si marele public, ci pentru ca, intamplator povara anilor isi spunea cuvantul mai greu ca niciodata.

2.Cannes, 1963

Bette Davis isi facea atunci aparitia eclatanta alaturi de fiica ei, Barbara, primind furtunoase ovatii pentru extraordinara ei creatie din filmul „Ce s-a intamplat cu Baby Jane?”. In ciuda primirii mai reci a criticilor, care au subliniat insa cum se cuvine aportul sau, Bette, a declarat nepasatoare ziaristilor ca a venit de fapt sa o introduca pe fiica sa in cercurile cinematografice si sa-i arate ce inseamna un festival.

3.Cannes, 1967

Michelangelo Antonioni, marele castigator al mult ravnitei „Palme d’Or” apare pe Croisette in compania vedetei feminine a filmului sau „Blow Up”, Vanessa Redgrave si a actritei sale favorite Monica Vitti. Marele cineast italian era la al saselea premiu international si privea viitorul cu un optimism perfect explicabil.

4.Moscova, 1965

Asaltat de reporteri si de ziaristi, Serghei Bondarciuk prezinta cu legitima mandrie la festivalul de la Moscova din 1965, capodopera sa „Razboi si pace”, distinsa cu marele premiu . El imparte emotia momentului cu sotia sa, Irina Skobteva, una dintre interpretele principale ale filmului.

5.Venetia, 1957

Aparitie rara in salile Festivalului, regretatul Henry Fonda, fotografiat impreuna cu sotia sa Afdera Franchetti, in seara prezentarii la  Palazzo del cinema de la Lido-Venetia, a filmului sau „12 Oameni Furiosi”, salutat ca unul din momentele de varf ale marii competitii internationale.

6.Taormina, 1959

Un trio de buni prieteni: Gary Grant, Sophia Loren si sotul ei Carlo Ponti participa la serata decernarii premiilor italiene „David di Donatello”. Atat Gary Grant cat si colega si partenera sa in cateva filme, Sophia Loren, au primit trofee valoroase.

7.Hollywood, 1956

Moment de entuziasm pentru Anthony Quinn si Giulietta Massina, cei doi protagonisti  ai filmului „La Strada  de Fellini”, la aflarea stirii ca el a obtinut „Oscarul pentru cel mai bun film strain al anului”. Bucuria lor avea sa fie amplificata si de alte doua importante premii dobandite in acelasi an.

8.Venetia, 1960

Un vechi conflict intre Walter Chiari si Renato Rascel crease intre cei doi crease o animozitate ce avea sa le dauneze mult in domeniul popularitatii. Intaldindu-se candva la un festival la Venetia, celebrii comici s-au gandit sa sparga zidul  ostilitatii. Insa graba lor de a-si atribui fiecare initiativa reconcilierii prin gesturi demonstrative a starnit ilaritate printre spectatorii unui asemenea numar comic neanuntat.

9.Roma,  1960

Doua dive ale ecranului mondial, Anna Magnani si Ava Gardner primesc la Palazzo Quirnale din partea presedintelui Gronchi, premiile David di Donatello, premii importante atat pe plan artistic cat si pe cel al popularitatii.

10.Moscova, 1969

Irina Petrescu isi aminteste cu gratitudine de premiul pentru „cea mai buna interpretare feminina” a anului, obtinut aici. Sensibilitatea si inteligenta cu care actrita romanca si-a compus personajul din filmul „Rautaciosul adolescent” au fost apreciate cum se cuvinte intr-o competitie in care n au lipsit marile creatii.