Echipa totaltop.ro va recomanda o carte interesanta, mereu actuala, semnata – Jose Ortega y Gasset. In urmatoarele randuri va aducem in atentie unele dintre cele mai relevante aspecte din acest volum… Cititi si luati aminte!

10. Autorul

Ganditor profund si scriitor original, Jose Ortega y Gasset este cunoscut in special pentru lucrarile sale de filosofie, dar asa cum afirma Juan Chabas in Istoria literaturii spaniole, problema Spaniei il preocupa cu aceeasi persistenta seductie, ca si pe scriitorii generatiei de la 98, dar Ortega are asupra acelora avantajul unui simt mai sigur al universalitatii, al unei atitudini mai analitice si mai putin axasperate, ca si nazuinta de a gasi, dincolo de dureroasa introspectie critica, solutiile politice aplicabile ca formule terapeutice.

9. Relevanta cartii

Revolta maselor de Jose Ortega y Gasset  se numara printre cartile care au rezistat trecerii timpului datorita veridicitatii faptelor despre care se relateaza obiectiv. Asa cum autorul insusi afirma in prefata volumui Istoria este realitatea omului. Omul nici nu are alta. Prin ea a ajuns sa devin ceea ce este. A nega trecutul este absurd si iluzoriu, pentru ca trecutul este firescul din om, care revine in galop. Daca trecutul este acolo, daca si-a dat osteneala sa treaca, nu a facut-o pentru ca noi sa-l renegam, ci pentru ca sa ni-l integram, nucleul de la care porneste tema cartii este perioada tumultoasa dintre cele doua razboaie mondiale.

8. Background-ul

Scris in momentul sensibil al interbelicului cand, asa cum stim, democratia, in sensul ei clasic, incepea sa apuna, Revolta maselor, releva cu un patos hispanic, in care anxietatea se amesteca, paradoxal, cu aparitia unui nou tip de om: omul fara istorie si trecut, omul fara valori morale si necreator de cultura, omul lipsit de interioritate, asa numitul om carcasa, omul masa. Prezinta o epoca a metamorfozelor, in care omul cauta modele noi, incearca sa iasa din anonimat, insa atinge o alta extrema a ignorantei, devenind un diletant, un amator din punct de vedere cutural.

7. Menirea cartii

Datoria cartii si a autorului este de a se apleca asupra problemelor timpului, dar fara sa se apropie de domeniul politicii pentru ca asa cum subliniaza si Ortega y Gasset subiectul despre care se vorbeste aici este anterior politicii si tine de subsolul acesteea. Munca mea este o munca obscura si subterana de mineri, traducand misiunea dificila a artistului de a prezenta obiectiv si transant realitatea si, implicit, societatea.

6. Structura cartii

Volumul este structurat in doua parti: Revolta maselor si Cine comanda in lume? si 15 capitole cu titluri sugestive.

5. „Fenomenul aglomeratiilor”

In primul capitol, Fenomenul aglomeratiilor, Ortega y Gasset defineste revolta maselor ca un fenomen pentru a carei intelegere este necesara referirea la o experienta vizuala, subliniind o trasatura a epocii contemporane, care este cat se poate de evidenta. Societatea este intotdeauna unitatea dinamica a doi factori: minoritatile si masele. Minoritatile sunt indivizi sau grupuri de indivizi calificati in mod special. Masa este ansamblul de persoane nu neaparat calificate. Asadar, trebuie evitat a intelege prin masa numai sau in primul rand masele muncitoresti. Masa este omul mediu. Si astfel ceea ce era o simpla cantitate – multimea – se converteste intr-o valoare calitativa: este calitatea comuna, ceea ce apartine tuturor si nimanui, este omul ca om nediferentiat de ceilalti semeni si care repeta un tip generic.

4. Fenomenul „maselor”

Astfel masa – este un fenomen deosebit al momentului, a carui caracteristica este ca sufletul mediocru, stiindu-se astfel, are cutezanta de a afirma drepturile mediocritatii si le impune pretutindeni. Evolutia maselor si spectaculoasa lor crestere a nivelului de viata a fost facilitata de ratiunile interne, dupa doua secole de educatie progresista si de imbogatire economica a societatii. Autorul apreciaza ca traieste intr-o epoca in care se niveleaza averile, cultura diferitelor clase sociale se omogenizeaza, iar sexele devin egale in drepturi.

3. Cresterea vietii

Cresterea vietii surprinde faptul ca lumea a evoluat brusc, iar mass-media, prin intermediul ziarelor, dar si a filmelor, a permis accesul la informatie si al omului de rand. In al cincilea capitol, dupa ce autorul face o paralela intre prezentul si trecutul popoarelor europene, surprinde urmatoarele concluzii: Prima, ca democratia liberala bazata pe creatia tehnica este tipul superior de viata publica ce se cunoaste pana astazi. A doua, ca acest tip de viata nu va fi probabil cel mai bun dintre cele care ar putea fi imaginate, dar cel pe care l-am imagina mai bun va trebui sa pastreze esentialul acestor principii; A treia, ca orice intoarcere la forme de viata inferioare celor din secolul al XIX-lea este o sinucidere.

2. Primitivism si tehnica

Sociologul apreciaza ca nu exista niciun progres sigur, nicio evolutie, fara amenintari de involutie si de regresiune, pentru ca in istorie totul este posibil: atat progresul triumfal si nedefinit, cat si regresiunea periodica, iar viata este facuta din peripetii. Omul-masa actual este, intr-adevar, un primitiv, care s-a strecurat prin culise, pe stravechea scena a civilizatiei. Europeanul care incepe sa domine – aceasta este ipoteza mea – ar fi, in raport cu civilizatia complexa in care s-a nascut, un om primitiv, un barbar care isi face aparitia printr-o trapa, un invadator vertical.

 1. „Cine comanda in lume?”

Partea a doua, Cine comanda in lume?, cerceteaza din mai multe unghiuri revolta maselor si are in prim-plan, bineinteles, societatea europeana. O societate al carei stat, a carei comanda sau putere sant constituite fraudulos nu poate avea o vigoare elastica pentru dificila intreprindere de a se sprijini onorabil pe istorie. Nu este deci nimic ciudat in faptul ca este de ajuns o mica indoiala, o simpla sovaiala in legatura cu cei care comanda in lume, ca astfel intreaga lume – atat in viata publica, cat si in viata privata – sa inceapa sa se demoralizeze.