Daca ai petrecut vreodata o noapte rasturnandu-te si intorcandu-te, stii deja cum te vei simti a doua zi – obosit, nervos si in stare de rau. Dar sa ratezi cele 7 pana la 9 ore recomandate de inchidere a ochilor seara face mai mult decat sa te simti ametit si morocanos.

Efectele pe termen lung ale privarii de somn sunt reale.

  Va afecteaza abilitatile mentale si va pune sanatatea fizica in pericol real. Stiinta a asociat somnul slab cu o serie de probleme de sanatate, de la cresterea in greutate la un sistem imunitar slabit.

Cauzele privarii de somn

  Pe scurt, privarea de somn este cauzata de lipsa constanta a somnului sau de calitatea redusa a somnului. A dormi mai putin de 7 ore in mod regulat poate duce in cele din urma la consecinte asupra sanatatii care va afecteaza intregul corp. Acest lucru poate fi cauzat si de o tulburare de somn subiacenta.

  Corpul tau are nevoie de somn, asa cum are nevoie de aer si hrana pentru a functiona cel mai bine. In timpul somnului, corpul tau se vindeca singur si isi restabileste echilibrul chimic. Creierul tau creeaza noi conexiuni de gandire si ajuta la pastrarea memoriei.

  Fara somn suficient, creierul si sistemele corpului nu vor functiona normal. De asemenea, va poate reduce dramatic calitatea vietii.

Semnele vizibile ale lipsei de somn includ:

•somnolenta excesiva

•cascat frecvent

•iritabilitate

•oboseala de zi

  Stimulantele, cum ar fi cofeina, nu sunt suficiente pentru a trece peste nevoia profunda de somn a corpului tau. De fapt, acestea pot inrautati lipsa de somn, ingreunand adormirea noaptea.

  Acest lucru, la randul sau, poate duce la un ciclu de insomnie pe timp de noapte, urmat de consumul de cofeina in timpul zilei pentru a combate oboseala cauzata de orele pierdute de inchidere a ochilor.

Sistem nervos central

  Sistemul tau nervos central este principala autostrada a informatiei a corpului tau. Somnul este necesar pentru ca acesta sa functioneze corect, dar insomnia cronica poate perturba modul in care corpul tau trimite si proceseaza de obicei informatiile.

  In timpul somnului, se formeaza cai intre celulele nervoase (neuroni) din creier care va ajuta sa va amintiti noile informatii pe care le-ati invatat. Privarea de somn iti lasa creierul epuizat, asa ca nu isi poate indeplini si sarcinile.

  De asemenea, s-ar putea sa va fie mai dificil sa va concentrati sau sa invatati lucruri noi. Semnalele pe care le trimite corpul dumneavoastra pot fi, de asemenea, intarziate, scazandu-va coordonarea si crescand riscul de accidente.

  Privarea de somn va afecteaza negativ, de asemenea, abilitatile mentale si starea emotionala. S-ar putea sa va simtiti mai nerabdator sau mai predispus la schimbari de dispozitie. De asemenea, poate compromite procesele de luare a deciziilor si creativitatea.

  Daca privarea de somn continua suficient de mult, ai putea incepe sa ai halucinatii – sa vezi sau sa auzi lucruri care nu exista cu adevarat. Lipsa somnului poate declansa, de asemenea, manie la persoanele care au tulburare de dispozitie bipolara. Alte riscuri psihologice includ:

•comportament impulsiv

•anxietate

•depresie

•paranoia

•gandurile de sinucidere

  De asemenea, puteti ajunge sa experimentati microsomn in timpul zilei. In timpul acestor episoade, veti adormi pentru cateva pana la cateva secunde fara sa va dati seama.

Sistem imunitar

  In timp ce dormi, sistemul tau imunitar produce substante protectoare, care lupta impotriva infectiilor, cum ar fi anticorpi si citokine. Foloseste aceste substante pentru a combate invadatorii straini, cum ar fi bacteriile si virusii.

  Anumite citokine va ajuta, de asemenea, sa dormiti, oferind sistemului imunitar mai multa eficienta pentru a va apara organismul impotriva bolilor.

  Privarea de somn impiedica sistemul imunitar sa-si construiasca fortele. Daca nu dormi suficient, corpul tau s-ar putea sa nu poata alunga invadatorii si, de asemenea, iti poate dura mai mult pana sa te recuperezi dupa boala.

  Privarea de somn pe termen lung creste, de asemenea, riscul de aparitie a unor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat si bolile de inima.

Prevenirea

  Cel mai bun mod de a preveni privarea de somn este sa va asigurati ca dormiti suficient. Urmati instructiunile recomandate pentru grupa dvs. de varsta, care este de 7 pana la 9 ore pentru majoritatea adultilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

  Alte modalitati prin care puteti reveni pe drumul cel bun cu un program de somn sanatos includ:

•limitarea somnului in timpul zilei (sau evitarea lor cu totul)

•abtinerea de la cofeina dupa pranz sau cu cel putin cateva ore inainte de culcare

•mergand la culcare in fiecare noapte la aceeasi ora

•trezindu-se la aceeasi ora in fiecare dimineata

•respectandu-ti programul de culcare in weekend si sarbatori

•petrecand o ora inainte de culcare facand activitati relaxante, cum ar fi lectura, meditatia sau o baie

•evitarea meselor grele cu cateva ore inainte de culcare

•abtinerea de la utilizarea dispozitivelor electronice chiar inainte de culcare

•fa sport in mod regulat, dar nu seara, aproape de ora de culcare

•reducerea consumului de alcool

  Daca continuati sa aveti probleme cu somnul noaptea si va luptati cu oboseala din timpul zilei, discutati cu medicul dumneavoastra. Acestia pot testa conditiile de sanatate subiacente care ar putea impiedica programul tau de somn.