Te simti mereu obosit, stresat si suparat? Esti impulsiv si nu poti parea ca nu mai opresti din oameni din motive gresite? Daca spui Da, atunci trebuie sa meditezi mai des.

De ce trebuie sa meditezi

Meditatia este una dintre cele mai bune activitati fizice si spirituale pe care ti le poti oferi. Timp de doar 10 minute in fiecare zi, va puteti imbunatati starea de spirit, creste energia si creste linistea. Dar nu este vorba doar despre asta. Cercetatorii au gasit multe raspunsuri la motivele pentru care ar trebui sa meditati, dintre care unele sunt enumerate aici in aceasta postare.

Va poate proteja de Alzheimer

Multe studii considera ca meditatia are efecte pozitive asupra cunoasterii, in special la adulti. Un studiu din 2015 a constatat ca 12 minute de meditatie zilnica Kirtan Kriya au redus riscul de Alzheimer la adultii cu probleme de memorie, cum ar fi Insuficienta Cognitiva usoara (MCI).

Studiul a constatat ca KK a scazut simptomele atat de anxietate, cat si de depresie la participanti si le-a imbunatatit calitatea somnului. De asemenea, au vazut o crestere de 43% a unei proteine   numite Telomeraza, care protejeaza corpul impotriva deteriorarii ADN-ului si creste longevitatea .

Poate usura reumatoidele si astmul

Daca aveti astm sau artrita reumatoida, atunci ar trebui sa meditati. Un studiu din 2013 realizat de Universitatea din Wisconsin-Madison a constatat ca creste toleranta la astm, artrita reumatoida, boli intestinale si alte afectiuni inflamatorii.

Pentru a face fata durerii cronice, participantii au fost rugati sa se inscrie la unul dintre cele doua programe de ameliorare a stresului. Ambele programe erau destul de similare. Cu toate acestea, al doilea a fost un amestec de miscari fizice si meditatie atenta. Si ghici ce s-a dovedit a fi mai eficient? Al doilea.

Un alt studiu a confirmat ulterior aceste descoperiri si a constatat ca meditatia regulata imita efectul medicamentelor antiinflamatorii reduce productia de gene pro-inflamatorii ale organismului.

Te ajuta sa dormi mai bine

Meditatia este un tratament fantastic pentru insomnie. Cand au dificultati de somn, multi oameni, inclusiv eu, mediteaza in pat. Intr-un studiu , doua grupuri de participanti care sufera de insomnie cronica au fost rugati fie sa mediteze, fie sa opteze pentru un curs de imbunatatire a calitatii somnului. Cei care au meditat au vazut o imbunatatire notabila atat a latentei somnului, cat si a duratei, in comparatie cu celalalt grup.

Imbunatateste sistemul imunitar

Meditatia este esentiala pentru sistemul imunitar, in special pentru pacientii diagnosticati cu HIV. Studiile sugereaza ca face corpul sa secrete hormoni specifici anti-imbatranire care scad rata de descompunere a unui anumit tip de celule numite CD4 T, care sunt celulele cele mai critice din sistemul imunitar. Aceste celule sunt de obicei atacate ori de cate ori cineva este infectat cu HIV, ceea ce il face destul de periculos ori de cate ori un pacient se confrunta cu anxietate sau stres prelungit.

Acesta este motivul pentru care pacientii cu HIV sunt instruiti sa mediteze. Potrivit unui studiu al Universitatii din California, meditatia atenta depaseste efectul unor proteine   specifice numite citokine , care sunt eliberate atunci cand va simtiti stresati.

Imbunatateste stima de sine

Majoritatea comportamentelor umane sunt impulsive. Ganditi-va la ingrijorare, bautura excesiva sau prindere la oameni fara niciun motiv, toate se intampla atunci cand lasam emotiile sa domneasca asupra logicii, ceea ce este cazul pentru majoritatea oamenilor. Si ghici ce? Cu cat esti mai impulsiv, cu atat te simti mai putin disciplinat si mai putin intemeiat. Din fericire, puteti reduce impulsivitatea cu meditatia.

O echipa de la Universitatea de Stat din Michigan le-a spus unui singur grup de participanti sa mediteze inainte de a le cere sa priveasca o gramada de poze deranjante in timp ce isi masoara activitatea creierului. Rezultatul ? Grupul care medita a reusit sa-si imblanzeasca emotiile negative mult mai bine decat colegii lor care nu mediteaza.

Meditatia va poate ajuta, de asemenea, sa va intelegeti pe voi insiva si ce motiveaza sa faceti anumite lucruri.

Un studiu recent realizat de Universitatea Washington sugereaza ca acordarea atentiei experientei dvs. actuale intr-un mod fara judecata – adica meditatie atenta – va poate ajuta sa identificati punctele oarbe din autocunoastere care cauzeaza luarea deciziilor slabe, performante academice slabe, scazute stima de sine si satisfactie mai scazuta a vietii.

Creste concentrarea

Daca te simti distras de cele mai multe ori, atunci ar trebui sa incepi sa meditezi. Un nou studiu realizat de Universitatea din Waterloo din Canada a constatat ca puteti imbunatati concentrarea facand doar 10 minute de meditatie atenta zilnica.

Aceste 10 minute, conform studiului, i-au invatat pe ingrijoratii cronici si pe studentii foarte anxiosi cum sa transfere atentia de la grijile lor la momentul prezent si, astfel, sa isi mareasca capacitatea de a indeplini o sarcina nedistrictionata.

Va poate ajuta sa slabiti

Desi nu arde multe calorii, studiile sugereaza ca meditatia – facuta solo sau in grup – poate fi foarte eficienta impotriva supraalimentarii, care este radacina oricarui rau al stomacului.

Un studiu recent realizat de Universitatea de Stat din Carolina de Nord a constatat ca meditatia a ajutat participantii sa piarda de sapte ori mai mult in greutate decat colegii lor care nu mediteaza.

Dupa ce a studiat 80 de participanti si si-a testat nivelul de atentie, echipa a constatat ca meditatia a crescut alimentatia atenta, ceea ce a ajutat grupul care medita sa piarda in medie 4,2 kilograme in timpul studiului, comparativ cu doar 0,6 kilograme pierdute de un alt grup care nu medita.