Un rucsac de calatorie bun este cheia succesului oricarei calatorii, asa ca alegerea trebuie abordata cu responsabilitate. Un rucsac barbati inconfortabil apasa puternic, freaca dureros zona umerilor si spatele, in timp ce unul confortabil iit permite sa distribuiesti uniform sarcina pe intregul spate.

Deci, cum alegi rucsacul de calatorie potrivit?

Pentru inceput sa ne clarificam cu tipurile de rucsace barbati dupa duritate:

  • Rucsacul rigid, care are la baza un cadru metalic rigid, pe care se fixeaza curelele si rucsacul propriu-zis. Principalul avantaj este ca greutatea incarcaturii este distribuita uniform, iar persoana merge cu spatele drept;
  • Rucsac semirigid, care este anatomic si are insertii verticale din benzi metalice sau plastic in spate. Acesta este cel mai modern si mai confortabil rucsac. Are aceleasi avantaje ca si primul, dar este mult mai convenabil;
  • Rucsac moale – fara dungi si rama. Astfel de rucsacuri barbati sunt cele mai ieftine si mai usoare, avantajul lor este compactitatea. Dezavantaj: este foarte dificil sa pui lucrurile intr-un rucsac moale corect si este incomod sa faci o drumetie lunga cu el – greutatea pune multa presiune asupra umerilor.

Volumul rucsacului

Pentru drumetiile cu durata de la 5 zile, femeile trebuie sa aiba un rucsac de 60-80 litri, barbatii 80-120 litri. Cu cat calatoria este mai serioasa si autonoma, cu atat rucsacul ar trebui sa fie mai mare. Precizeaza daca exista coborari pe traseu (capacitatea de a nu transporta toata mancarea si echipamentul pe sine), daca este nevoie de echipament special sau voluminos (imbracaminte de iarna si echipament de alpinism) – toate acestea afecteaza alegerea marimii rucsacului. Pentru drumetiile de weekend, un rucsac cu un volum de 40-60 de litri este potrivit atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Greutate si functionalitate

Acesti doi parametri merg unul langa altul si trebuie gasit un echilibru intre ei. Functionalitatea este comoditatea si atentia, numarul de buzunare, fermoare, chingi, elemente de fixare etc. Un rucsac de drumetie ar trebui sa fie suficient de functional, dar in acelasi timp sa aiba o greutate goala acceptabila. In plus, chiar si jumatate de kilogram de greutate va fi foarte vizibil in timpul calatoriilor lungi. Este mai bine sa alegi un rucsac cu o greutate de pana la 2,5 kg pentru astfel de ocazii.

O caracteristica foarte importanta este calitatea rucsacului. Daca rucsacul se intinde pe spate, curelele si accesoriile se vor desprinde, iar in fiecare seara in parcare, in loc sa te odihnesti, vei coase tot ce s-a desprins in timpul zilei de plimbare.

Prin urmare, alege rucsacuri calitative care sa iti slujeasca mult timp.