Buna ziua! Sunt riscuri daca folosim premergatorul la copil dupa 10 luni ca sa ii deformeze coloana vertebrala? Pana la ce varsta ar trebui acesta utilizat si in ce conditii?

Dr. Anca Dorila: Exista numeroase controverse legate de folosirea premergatorului. In general, copii care au folosit premergator s-a observat o intarziere a mersului si de aceea recomandarile actuale sunt ca folosirea premergatorului sa fie cat mai putina.

El nu determina deformari ale coloanei daca este folosit dupa varsta de 10 luni, iar varsta pana la care poate fi folosit este 1 an si 6 luni. Daca in prezent aveti un astfel de dispozitiv va recomand sa limitati folosirea lui la maxim 30-60 minute, urmate de pauze in care copilul sa fie asezat in patut pentru a-si relaxa musculatura spatelui.

Pacient: Sotia mea doreste sa alapteze copilul pana la varsta de 2 ani, insa eu nu sunt de acord fiindca consuma cafea si dulcuri si uneori e prea stresata. E posibil sa ii transmita si copilului toxinele din cafea si dulciuri odata cu laptele matern?

Dr. Anca Dorila: Alaptarea pana la 2 ani este recomandata de catre pediatri, in cazul in care mama este dispusa, de aceea dorinta mamei este de admirat. Legat de consumul de dulciuri mamica trebuie sa stie ca atat cafeaua, cat si ciocolata sunt substante energizante care trec in laptele matern. Aceste substante nu ii determina vreo afectiune copilului, ci doar il agita si ii creeaza senzatie de nervozitate.

Pacient: Ce imbracaminte ar trebui sa poarte copilul mic? Am observat ca in general li se inroseste pielea foarte repede si daca bluzitele mai au si nasturasi se imprima pe piele forma nasturelui. Cred ca este mai greu sa gasesti pe piata imbracaminte din bumbac 100%. Ce sa fac sa nu mai fie atat de iritat? Este posibil sa dezvolte o alergie?

Dr. Anca Dorila: La varste foarte mici tegumentul copilului nu are capacitate de adaptare asemenea adultului si de aceia de multe ori pot aparea urme de la nasturi, asociate cu inrosirea tegumentului. In general, pentru copii este recomandata folosirea hainutelor confectionate din bumbac pentru ca acesta este hipoalergenic. Dumneavoastra puteti sa cautati haine pe care sa scrie la eticheta ca sunt hipoalergenice si astfel veti fi sigura ca nu materialul este cauza alergiei copilului. Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenta este ca detergentul pe care il folositi sa nu fie agentul alergizant. La ultima intrebare raspunsul ar fi ca inca de la varsta de sugar, copii pot face alergii. Daca masurile luate nu vor da rezultate va recomand sa apelati la un medic specialist alergolog.

Pacient: Este recomandata imbaierea copilului inca din prima zi de externare din spital? Cam la cate zile ar fi normal sa se usuce si sa ii cada ombilicul? In afara de spirtul alb medicinal se mai recomanda si alte masuri de igiena in zona ombilicala? As vrea sa mai stiu ce temperatura este optima pt.bebe in interior si la baie?

Dr. Anca Dorila: O vom lua pe rand. Este adevarat ca imbaierea bebelusului pe tot corpul se face din prima zi de cand se ajunge acasa. Se spala cu apa si sapun (sau alt produs de imbaiere pentru copii) si se sterge prin tamponare cu prosopul. Temperatura camerei va fi de 24 C, iar a apei 37-38 C. Dupa aceasta toaleta ombilicului se realizeaza cu betadina din belsug, de jur imprejur si apoi acoperiti cu un pansament steril. In mod normal, caderea ombilicului se realizeaza in 10 zile. Daca dupa ce cade ombilicul in regiune mai exista secretii puteti sa folositi Baneocin pudra pentru a se usca mai bine. Mai subliniez inca o data ca aceasta veti face doar dupa ce cade buricul si nu cand este inca atasat.

Pacient: Am o fetita de 5 ani. In ultima vreme este foarte agitata si nervoasa. Nu reusesc sa ma mai inteleg deloc cu ea desi ambii parinti ne purtam frumos si incercam sa rezolvam problemele cu blandete. Ma ingrijorez ca nu cumva sa aiba semnele unui ADHD. Dumneavoastra ce parere aveti?

Dr. Anca Dorila: Pentru a diagnoastica o astfel de tulburare simptomele afectiunii trebuie sa persiste timp de 6 luni. Agitatia si nervozitatea cel mai frecvent nu se asociaza cu ADHD, mai curand faptul ca este hiperactiva, impulsiva sau nu isi poate mentine atentia pe o actiune sunt simptome ce va pot ingrijora. In cazul dumneavoastra ati putea sa incercati in timpul unor astfel de accese de furie sa ii explicati cu mult calm ca acest comportament nu este permis si sa ii comunicati copilului ca va supara.

Pacient: Ce sa fac ca sa evit rahitismul? Mi se pare ca uneori ii trosnesc oasele copilului cand se ridica de pe scaun sau cand se imbraca? Ar trebui sa merg cu el la un control? Are 7 ani si este deja scolar. Nu i-am mai dat de mult suplimente vitaminice.

Dr. Anca Dorila: Pocnetele pe care le auziti se datoreaza lipsei de lubrifierea articulatiei in timpul repausului. Aceast fenomen se poate remite prin activitate fizica sustinuta de cel putin 3 ori pe saptamana. In plus puteti sa suplimentati alimentatia lunar cu Calciu+vitamina D 1-2 comprimate efervescente /zi timp de 10 zile lunar. Suplimentarea cu calciu si vitamina D trebuie realizata in principal in lunile de iarna si in perioadele de crestere a copilului. Aceste suplimente nu trebuie sa inlocuiasca regimul alimentar variat.

Pacient: Copilul meu de 10 ani este tare pofticios si e si putin mai plinut. Mi-este teama sa nu devina in timp obez. Uneori cere chiar si doua portii de mancare cand ii place. Desi ii spun ca n-are voie sa manance mai mult, totusi l-am gasit de cateva ori mancand pe ascuns. As vrea sa il ponderez. Exista pastile care taie pofta excesiva de mancare? Noi, ca parinti am incercat sa avem mese organizate, insa bunica il cam rasfata. Cum sa-l ajut?

Dr. Anca Dorila: Obezitatea la copii este un fapt actual in ziua de azi. De cele mai multe ori copii au un comportament alimentar dezorganizat datorita familiei sau anturajului. Faptul ca dumneavoastra constientizati problema este un prim pas in rezolvarea problemei. Copii, in general, sunt pofticiosi si nu trebuie invinovatiti pentru aceasta. Masurile pe care le puteti lua trebuie sa fie sustinute de intreaga familie, din pacate. De aceea, explicarea situatiei si bunicii este un alt pas. Apoi trebuie sa limitati pe cat posibil tentatiile din casa: dulciurile concentrate si sa ii permiteti accesul la alimente hipocalorice (fructe, inghetata). De asemenea, un program sustinut de activitate fizica il poate ajuta foarte mult, scazandu-i pofta de mancare si regularizand mesele. Referitor la pastile care il pot ajuta: pentru copii sunt interzise administrarea de astfel de medicamente. Un supliment care are un efect acceptabil la copii cu astfel de probleme este Spirulina, 1 comprimat /zi. Daca masurile luate nu au un rezultat in circa 3 luni de zile, va recomand sa mergeti cu copilul la un medic pediatru care va poate realiza un regim alimentar detaliat.

Pacient: Pentru ca eu sunt la servici de multe ori am observat ca bona il lasa pe cel mic sa se uite prea mult la televizor. Copilul are doar 3 ani si n-as vrea sa ma trezesc la gradinita ca va fi nevoit sa poarte ochelari. Am impus un program de maxim 1 ora si cu vizualizare la cat mai mare distanta de tv si impartite in 3 reprize orare, dar si copilului ii plac anumite desene. Este posibil sa sufere de tulburari de vedere si emotionale mai tarziu?

Dr. Anca Dorila: Faptul ca ati impus un program este un lucru extrem de folositor pentru copil. Societatea americana de pediatrie recomanda ca pana la doi ani copii sa nu fie lasati sa se uite la televizor, iar dupa aceasta varsta, pe toata varsta scolara, sa se limiteze vizionarea la televizor la 2 ore pe zi. Din cele relatate de dumneavoastra sunteti un parinte informat, care stie cum sa faca fata acestei probleme. Vizionarea ore intregi a televizorului determina in timp comportamente agresive, nervozitate si slabe rezultate la invatatura prin incapacitate de concentrare. Este adevarat de asemenea ca privitul aproape de ecran, timp indelungat, poate provoca leziuni la nivelul ochilor si poate determina in timp purtarea de ochelari.