Situatie extrem de controver­sata avandu-l in centru pe deputatul Mircea Draghici, tanarul reprezentant al social-democratilor locali la nivelul Colegiului Curtea de Arges.

Recent, in urma verificarilor demarate de structuri abilitate in cadrul mai multor primarii din judet pe tema banilor platiti pentru consultanta in proiecte europene, dar si ca urmare a presiunii puse de adversarii politici pe umerii pesedistilor aflati in opozitie, Mircea Draghici declara ca nu ar fi surprins sa primeasca invitatia oficiala la DNA pentru a explica implicarea domniei sale, ca demnitar, in afacerile cu administratii locale, cu bani publici si consultanta europeana.

Eu nu stiu! Nu stiu, nu stiu d-astea!

Astfel, de-a lungul ultimilor ani, deputatul Draghici si-a legat numele de proiectele europene si in special de cele accesate de catre primariile din judet. Nu s-a putut insa puncta, oficial, ideea obtinerii de catre domnia sa a altor beneficii decat cele legate de ca­pi­talul de imagine. Dupa izbucnirea scandalului de la Maracineni, surse juridice au acreditat tot mai pregnant ideea ce numeroase primarii din Arges (cele mai multe pesediste si din colegiul coordonat ca deputat de Mircea Draghici) au contribuit la bunastarea acestuia cu sume sem­ni­ficative de bani platite in contul consultantei pentru fonduri europene. Mai mult, cativa primari, inclusiv din PSD, au comentat pe la colturi faptul ca s-au bazat pe consultanta lui Mircea Draghici si au ramas cu buza umflata, proiectele inaintate de administratiile lor pe masura 3.2.2. soldandu-se cu esecuri lamentabile.

Deputatul PSD s-a dezis de orice implicare in afacerile de consultanta, sustinand ca firma dom­niei sale numita European Project Consulting Management (Pitesti) nu are nimic de-a face cu firma care a primit banii primariilor din Arges, si anume European Project Consulting (Bucuresti). Subiectul a devenit extrem de tensionat acum doua saptamani, cand aceeasi firma din Capitala a obtinut contractul de consultanta pentru proiectul numit „Cresterea calitatii infrastructurii rutiere in municipiul Curtea de Arges”, un proiect de 9 mili­oane de euro, parte a celebrului Plan Integrat de Dezvoltare Urbana pentru care municipiul condus de Nini Diaconu a primit in septembrie o finantare totala de 14 milioane de euro.

Banii care urmeaza sa intre in conturile SC European Project Consulting din Bucuresti depasesc suma de 4 miliarde lei vechi. Intrucat societatea din Capitala este asociata permanant cu numele deputatului Draghici, este evident ca obtinerea contractului la Curtea de Arges in fieful acestuia a starnit noi si noi controverse. „Eu nu am nimic de-a face cu firma din Capitala care a castigat lucrarea de consultanta pentru Curtea de Arges si pentru numeroase alte primarii. Mi-as dori sa fie a mea, dar nu este. Avem de-a face cu o coincidenta de nume.”, declara Mircea Draghici despre European Project Consulting SRL.

Daca lucrurile s-ar limita la o nefericita coincidenta, asa cum o descrie parlamentarul argesean, situatia ar fi extrem de usor de clarificat atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere al im­pli­catiilor juridice. Din nefericire pentru tanarul parlamentar – acuzat ca sustine interesele acestei firme pe unde apuca – lovitura de gratie i-a venit de unde se astepta mai putin, si anume de la colegul de partid si prietenul sau, deputatul Radu Vasilica.

Saptamana trecuta, acesta l-a legat iremediabil pe Draghici de societatea bucuresteana cu pricina, declarand intr-un interviu acordat saptamanalului „Obiectiv argesean” urmatoarele: „Intr-o seara, am plecat de la Parlament cu Mircea Draghici, pe la 12 noaptea. Am mers pana la firma sa de consultanta, iar primarul de la Curtea de Arges era acolo si semna documente pentru proiecte. La ora aia, intr-un sediu de firma din Bucuresti, primarul muncea pentru Curtea de Arges!”Intr-un sediu de firma al lui Mircea Draghici, din Bucuresti, se semna un contract pentru Curtea de Arges.

Intr-un sediu de firma cu care Mircea Draghici sustine ca nu are nimic de-a face. Legat de afirmatiile colegului Vasilica, deputatul PSD sustine ca saptamanalul „Obiectiv”, din rationamente politice, i-ar fi rastalmacit acestuia declaratiile facute. Daca si de aceasta data explicatiile ar fi asimilate natural, fara indoiala, o studiere mai aprofundata a relatiei dintre European Project Consulting Management – firma lui Mircea Draghici si European Project Consulting – firma din Bucuresti nu mai lasa loc pentru prea multe in­ter­pretari legate de statutul de strain de toate al parlamentarului argesean.

Strania poveste a firmelor omonime…

Astfel, trei dintre reprezentantii firmei din Bucuresti care castiga intr-o veselie bani de la primariile argesene au fost asociatii lui Mircea Draghici in firma sa din Pitesti. La momentul infiintarii, in august 2007, societatea argeseana European Project Consulting Management ii avea ca parteneri de afaceri pe Mircea Draghici, Ilie Dragan, Aida Catana si Oana Onela Carmen. In plina campanie electorala, in 22.09.2008, ceilalti trei cesioneaza toate actiunile catre Mircea Draghici, cesiunea fiind comunicata conform M.O. 6568/ 20.11.2008. Din acel moment, firma din Pitesti, avandu-l ca unic asociat si adminis­tra­tor pe Mircea Draghici, intra intr-un con de umbra.

Mai nou, in luna oc­tombrie a acestui an, dupa de­ma­ra­rea anchetelor, Mircea Draghici avea sa cesioneze mai departe actiunile de aici catre doamna Catalina, nimeni alta decat sora sa.Revenind insa la momentul fru­moa­selor si marilor afaceri, dupa ce fostii asociati ii dau lui Draghici actiunile din Pitesti, pe tapet si pe listele de plata ale primariilor apare din ce in ce mai des o alta firma: SC European Project Consulting SRL, din Bucuresti. Reprezentantii de seama ai societatii din Capitala, care avea sa-si deschida punct de lucru si in Pitesti, sunt… surprize, surprize!… Ilie Dragan, Aida Catana si Oana Onela Carmen! Cei care ii cesionasera asociatului lor Mircea Draghici actiunile societatii aproape omonime inregistrate in Arges. Primariile in care respectiva firma castiga bani pentru consultanta?

Conform propriului CV profesional, postat pe site, printre clienti se numara: Nucsoara, Arefu, Bradulet, Curtea de Arges, Corbi, Malureni, Musatesti, Tigveni, Valea Danului (comune din colegiul lui Mircea Draghici), Budeasa, Bughea de Sus, Cosesti, Dambovicioara, Corbeni, Dragosla­vele, Godeni, Leordeni, Merisani, Maracineni, Micesti, Mihaesti, Mioarele, Mioveni, Mosoaia, Negrasi, Priboieni, Rociu, Salatrucu, Stalpeni, Stoenesti, Stolnici, Suici, Titesti, Uda, Cicanesti, Cocu, Cotmeana, Cuca, Moraresti, Mozaceni (comune cu primari PSD), plus Domnesti, Lunca Corbului, Babana, Vedea.Asadar, fostii asociati ai lui Mircea Draghici, avand o firma in Capitala la care – conform lui Radu Vasilica – Draghici obisnuieste sa ajunga pe la 12 noaptea pentru a vedea cum merg contractele cu orasul Curtea de Arges – sunt principalii beneficiari ai banilor publici din administratia argeseana.

Daca mai punem in calcul si faptul ca deputatul este deseori vazut frecventand punctul de lucru din Pitesti, Blocul Mobilux, al societatii bucurestene si succesele acesteia in cadrul primariilor din colegiul sau ori din sfera politica a PSD-ului sau, tabloul complet al neimplicarii domniei sale in aceasta controversata afacere este complet si invaluit intr-o lumina cat se poate de rosie. Rosu de la semnalele de alarma, nu de la altceva…(Catalin Andrei, Adi Ilinca)…