Pentru persoanele care se lupta cu bolile mintale, mancarea poate avea tot felul de semnificatii pozitive si negative. Anumite alimente pot ajuta sau impiedica mentinerea unei stari emotionale sanatoase, altele pot declansa spirale nesanatoase: pot contribui la probleme specifice de sanatate mintala care pot provoca schimbari dramatice in obiceiurile alimentare – care pot exacerba si mai mult acele probleme psihologice.

Este important sa mentionam ca mancarea singura nu rezolva problemele de sanatate mintala si ca oricine va spune altceva incearca probabil sa va vanda ceva. Cu toate acestea, este o parte extrem de importanta a vietii noastre de zi cu zi care afecteaza starea de spirit, energia si chimia intestinelor si este adesea implicata in declansatoare sau simptome legate de boli mintale. Deci, ca metoda puternica de auto-ingrijire, intretinere a sanatatii mintale si vindecare in timp, mancarea este foarte impactanta.

Alimentatie nesanatoasa

,,Nesanatos” are multe semnificatii cand vine vorba de mancare. Poate insemna prea mult, prea putin, tipuri gresite de alimente sau poate insemna pur si simplu o relatie emotionala cu mancarea.

Exista o multime de documentatie despre legaturile dintre alimentatie si psihologie . Mancarea este fundamentala pentru supravietuirea noastra, dar, ca fiinte constiente de sine, ganditoare, relatia noastra cu aceasta este mult mai complicata decat necesitatea biologica. Poate deveni un aspect influent al amintirilor noastre si al dezvoltarii copilariei, precum si poate ajuta la dezvoltarea relatiilor cu stima de sine, confortul si anxietatea. Mancarea este prezenta in fiecare zi a vietii noastre; chiar daca nu o consumam activ, mancarea devine evidenta in absenta ei. Cand ne gandim la ceva atat de mult – cand devine parte din atatea experiente – suntem obligati sa dezvoltam asociatii complexe cu acesta.

Pentru multi oameni care sufera de boli mintale, mancarea poate fi atat o sursa de ajutor, cat si o piedica. A manca prost poate incepe o spirala descendenta de stari negative care, la randul sau, scad motivatia de a manca bine. Mai ales in cazul depresiei si anxietatii, energia suplimentara necesara pentru a incepe corectarea unui obicei nesanatos nu este posibila doar in timp ce se afla intr-un schimb de dispozitie sau un episod depresiv.

Aceasta relatie daunatoare nu trebuie sa ia forma bulimiei sau a altor tulburari evidente. Uneori, chiar asociatiile pozitive cu mancarea, cum ar fi nostalgia, ne provoaca probleme daca nu am fi crescuti sa mancam sanatos.

Pentru multi oameni, problemele de sanatate fizica care apar impreuna cu alimentatia slaba adauga dificultati la recuperarea si / sau invatarea de a trai cu boli mintale, ceea ce face ca ciclul sa fie si mai rau.

Mancarea ca influenta pozitiva

Pe de alta parte, mancarea poate fi un ajutor enorm pentru oameni, fie ca se lupta cu boli mintale sau doar incearca sa duca o viata mai sanatoasa si mai energica.

Mancarea are un impact asupra creierului, asupra cunoasterii si starii noastre emotionale. Obtinerea unui amestec potrivit de vitamine, minerale, uleiuri, grasimi sanatoase si orice altceva care intra intr-o dieta echilibrata poate contribui la imbunatatirea functiilor creierului , a nivelurilor de energie, a memoriei si ne poate ajuta sa gestionam emotiile. Acum, pentru a face o pauza, este important sa clarificati din nou un lucru: sa mancati bine nu este un remediu. Este cu siguranta un mod foarte eficient de a gestiona simptomele si de a mentine obiceiuri sanatoase. Cu toate acestea, pentru multi oameni interventia medicala trebuie sa fie pe primul loc. Obiceiurile sanatoase au nevoie, in general, de o stare de spirit sanatoasa pentru a se forma, deoarece fac efort.

Cu toate acestea, odata ce va aflati intr-un loc in care depuneti eforturi suplimentare, mancarea este un instrument puternic pentru a va mentine acolo. Anumite alimente precum somonul si musetelul ajuta la reducerea simptomelor depresiei si anxietatii.

Stiva de obiceiuri sanatoase; se hranesc unii pe altii la fel ca cei nesanatosi. O modalitate majora de a mentine o rutina buna este sa recunoastem primele semne de autosabotaj – jocurile pe care le joaca mintea noastra, indoielile si temerile pe care le cream, care duc la inactiune sau actiune nesanatoasa. Recunoasterea inceperii acestui proces si cautarea ajutorului daca este nevoie devreme, este una dintre modalitatile de a evita capcanele in sanatatea noastra mentala.

Amintiti-va, de asemenea, ca o dieta sanatoasa si echilibrata nu exclude ingaduinta. Indulgenta ocazionala face parte din ingrijirea de sine, iar renuntarea la aceasta inseamna pregatirea pentru o furtuna perfecta de vinovatie si dorinta de a incepe un ciclu nesanatos. Alimentele ,,obraznice”, cum ar fi ciocolata, ne fac de fapt sa ne simtim mai bine si chiar sa ne bucuram de mancare activa rau pentru noi ne poate ajuta din cand in cand.