Deseurile alimentare sunt o problema serioasa. De fapt, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimeaza ca 30-40% din aprovizionarea cu alimente din Statele Unite este irosita in fiecare an. Deseurile alimentare nu numai ca epuizeaza multe dintre resursele noastre naturale, ci si maresc emisiile de gaze cu efect de sera si contribuie la schimbarile climatice.

Din fericire, puteti lua mai multi pasi pentru a reduce risipa de alimente, inclusiv planificarea meselor in avans, cumpararea doar a ceea ce aveti nevoie si practicarea depozitarii adecvate a alimentelor.

Folosirea resturilor alimentare in loc sa le aruncati este un alt mod simplu de a reduce risipa, de a minimiza impactul asupra mediului si de a economisi bani.

1. Coji de pepene verde murat

Pepenele verde este un tratament popular de vara, dar coaja este adesea aruncata in favoarea carnii dulci a fructului. Cu toate acestea, puteti salva coji de pepene verde si le puteti mura pentru o gustare crocanta, satisfacatoare.

La fel ca murarea altor fructe si legume, fierbeti coajele intr-un amestec de otet, apa, zahar si sare pana se inmoaie, apoi le depozitati la frigider pana cand sunteti gata sa le savurati.

Daca va simtiti creativi, puteti adauga alte condimente si condimente la amestec, cum ar fi ghimbir, scortisoara, boabe de piper sau cuisoare .

2. Incearca sa faci bulion de oase

In loc sa achizitionati suplimente scumpe de bulion de oase sau amestecuri sub forma de pulbere, va puteti crea propriul bulion de oase acasa salvand resturile de oase din carne.

Pur si simplu adaugati oase prajite intr-o oala mare si umpleti-o cu apa pana cand oasele sunt complet scufundate. Aduceti-l la foc mic si acoperiti-l, lasandu-l sa gateasca 24-48 de ore. Apoi, strecurati bulionul folosind o sita de plasa, transferati-l in borcane si pastrati-l in frigider.

Bulionul de oase nu este doar o alternativa calda si linistitoare la cafea sau ceai, ci face, de asemenea, un plus excelent la supa, tocana, umplutura si sos.

3. Faceti crutoane folosind paine veche

Daca aveti o paine care a disparut, nu este nevoie sa o aruncati. In schimb, utilizati-l pentru a bate un lot de crutoane delicioase de casa. Pentru inceput, taiati painea in cuburi si aruncati-le cu ulei de masline si condimente la alegere, cum ar fi pudra de usturoi, rozmarin, piper negru sau praf de ceapa.

Apoi, aranjati cuburile pe o tava si coaceti-le timp de 10-15 minute la 205 deg C (400 deg F) sau pana cand sunt crocante si aurii.

4. Soteti tulpinile de verdeata cu frunze

Verdele cu frunze, cum ar fi varza si gulerele, au tulpini fibroase care pot fi dificil de mancat. Cu toate acestea, in loc sa le aruncati, puteti salva tulpinile, le puteti taia in bucati mici si le puteti sari cu un pic de ulei de masline si condimentele preferate.

Pe langa faptul ca ajuta la reducerea deseurilor alimentare, tulpinile cu frunze verzi fac o garnitura delicioasa, plina de substante nutritive.

5. Regrow legumele in apa

Multe tipuri de legume pot fi regresate prin punerea tulpinilor lor in apa, ajutandu-va sa economisiti bani in alimente, reducand in acelasi timp deseurile.

Varza, telina, ceapa verde si prazul functioneaza deosebit de bine, dar puteti creste si o varietate de alte legume.

Pur si simplu taiati fundul tulpinii si asezati-l intr-un castron putin adanc cu suficienta apa pentru a acoperi radacinile. Desi poate dura ceva timp pentru a vedea o crestere semnificativa, veti incepe sa observati progresul in cateva zile.

6. Salvati frunzele de sfecla, morcovi si ridichi

Majoritatea oamenilor arunca verdeata cu frunze care rasare din legume radacinoase, cum ar fi sfecla, morcovul si ridichile. Aceste verdeata sunt nu numai comestibile si hranitoare, ci si incredibil de versatile. Le puteti schimba cu alte verzi intr-o gama larga de retete.

Incercati sa sotati frunzele pentru o garnitura usoara sau adaugati-le la salata, supa, pesto sau hummus .

7. Faceti stoc de legume

Una dintre cele mai bune modalitati de a consuma garnituri de legume este de a-ti crea propriul stoc de legume.

Este usor de facut. Doar adaugati resturi de legume intr-o oala mare, acoperiti-le cu apa, adaugati ierburi si condimente precum usturoi sau boabe de piper, aduceti-le la fierbere si fierbeti-le timp de 20-30 de minute. Apoi, filtrati bulionul folosind o sita cu ochiuri fine, transferati-l intr-un recipient si congelati-l sau puneti-l la frigider.

Puteti folosi stocul de legume de casa pentru a gati paste sau cereale sau il puteti adauga la supe si tocanite pentru a creste aroma.

8. Folositi zat de cafea ca ingrasamant

Zapada de cafea este un ingrasamant natural excelent pentru plante si adauga material organic in sol pentru a creste cresterea. Ele ajuta , de asemenea , atragerea de rame imbunatatind in acelasi timp de retentie a apei si de drenaj in dumneavoastra gradina .

Pentru a folosi zatul de cafea ca ingrasamant, presarati-le direct in jurul plantelor sau greblati-le in cativa centimetri de sol. Asigurati-va ca nu treceti peste bord sau nu adaugati prea mult, deoarece terenurile se pot aglomera si pot impiedica apa sa ajunga in sol.

9. Congelati resturile de plante

Data viitoare cand aveti la indemana ierburi proaspete de care nu aveti nevoie, inghetati-le pentru a le folosi mai tarziu in loc sa le aruncati.

Incepeti prin spalarea bine a plantelor, indepartarea tulpinilor si taierea lor. Apoi, adaugati-le intr-o tava cu cuburi de gheata, acoperiti-le cu apa si congelati-le cateva ore. Odata inghetate, scoateti cuburile si pastrati-le intr-o punga de plastic in congelator.

Cand sunteti gata sa folositi ierburile, transferati cuburile intr-un castron mic, asteptati pana cand apa se topeste, apoi scurgeti-le si uscati-le.

10. Bateti dulceata de coaja de fructe

In loc sa aruncati coji de fructe, cum ar fi mere sau portocale , le puteti salva cu usurinta pentru a face un dulce gustos dulceata de coaja de fructe.

Pur si simplu gatiti cojile in apa timp de 25-30 de minute, strecurati cojile si fierbeti lichidul la foc mare cu zahar si suc de lamaie inainte de a-l turna in borcane sau cutii sterilizate.

Dulceata de coaja de fructe face un topping gustos pentru budinca de chia , boluri de iaurt si alte deserturi sanatoase.

11. Pastrati cojile de citrice pentru un odorizant usor

Cojile de citrice sunt un plus excelent pentru odorizantele de casa, deoarece absorb mirosurile.

O optiune DIY este de a scoate carnea din fructe precum grapefruit, tei sau portocale si umple coaja cu un amestec de sare de mare, ierburi si uleiuri esentiale .

De asemenea, puteti fierbe coji de citrice cu apa si condimente, cum ar fi scortisoara sau cuisoare, pentru a va improspata instantaneu bucataria.

12. Faceti suet din grasime de slanina

Suet este un tip de grasime animala care este adesea folosita in hranitorul de pasari pentru a ajuta pasarile sa ramana calde in timpul iernii.

Desi puteti achizitiona prajituri de costum pentru alimentatorul dvs. de pasari, va puteti face si acasa, recicland resturile de picaturi de carne din slanina sau carne de porc.

Pur si simplu strecurati resturile de picaturi folosind o sita cu ochiuri fine pentru a indeparta orice contaminanti. Daca alegeti, puteti adauga ingrediente precum unt de arahide , nuci nesarate sau fructe uscate pentru a atrage o gama mai larga de pasari.

13. Congelati restul de pasta de rosii

Retetele necesita adesea cantitati foarte mici de pasta de rosii, asa ca, de obicei, ramane destul de putin in cutie. In loc sa o aruncati, va puteti ingheta restul de pasta de rosii pentru a-i prelungi durata de valabilitate.

Pentru a incepe, folositi o lingura mica pentru a scoate pasta de rosii pe o foaie de copt captusita si inghetati-o pana se solidifica. Dupa cateva ore, transferati lingurile intr-o punga de plastic si congelati-le pana la 3 luni pana cand sunteti gata sa le folositi.

14. Incercati compostarea

Compostarea este o modalitate excelenta de a folosi resturi alimentare fara a crea deseuri.

Aceasta implica colectarea de resturi de materiale organice din bucataria sau curtea dvs., cum ar fi margele de fructe si legume, coji de oua , zat de cafea, flori si frunze. Pe masura ce aceasta materie se putrezeste, creeaza compost dens cu nutrienti care imbogateste solul si promoveaza cresterea plantelor.

Puteti face compost in curtea din spate sau in interior folosind un aparat de compostare din bucatarie. Multe orase ofera, de asemenea, programe de compostare sau cosuri de gunoi locale, unde puteti arunca resturile.