Statia Spatiala Internationala este o nava spatiala mare pe orbita in jurul Pamantului. Acesta serveste ca o casa in care locuiesc echipaje de astronauti si cosmonauti. Statia spatiala este, de asemenea, un laborator stiintific unic. Mai multe natiuni au lucrat impreuna pentru a construi si utiliza statia spatiala. Statia spatiala este formata din piese care au fost asamblate in spatiu de catre astronauti. Orbiteaza Pamantul la o altitudine medie de aproximativ 250 de mile. Se deplaseaza cu o viteza de 17.500 mph. Aceasta inseamna ca orbiteaza Pamantul la fiecare 90 de minute. NASA foloseste statia spatiala pentru a afla mai multe despre viata si munca in spatiu. Aceste lectii vor face posibila trimiterea oamenilor mai departe in spatiu ca niciodata.

Cat de veche este statia spatiala?

Prima piesa a Statiei Spatiale Internationale a fost lansata in noiembrie 1998. O racheta rusa a lansat modulul de control Russian Zarya (zar EE uh) . Aproximativ doua saptamani mai tarziu, naveta spatiala Endeavour a intalnit-o pe Zarya pe orbita. Naveta spatiala transporta nodul US Unity. Echipajul a atasat nodul Unity la Zarya.

 Au fost adaugate mai multe piese in urmatorii doi ani inainte ca statia sa fie pregatita pentru ca oamenii sa locuiasca acolo. Primul echipaj a sosit pe 2 noiembrie 2000. De atunci, oamenii stau pe statia spatiala. Au fost adaugate mai multe piese de-a lungul timpului. NASA si partenerii sai din intreaga lume au finalizat constructia statiei spatiale in 2011.

Cat de mare este statia spatiala?

Statia spatiala are volumul unei case cu cinci dormitoare sau a doua avioane Boeing 747. Este capabil sa sustina un echipaj de sase persoane, plus vizitatori. Pe Pamant, statia spatiala ar cantari aproape un milion de lire sterline. Masurata de la marginile matricelor sale solare, statia acopera zona unui teren de fotbal, inclusiv zonele de capat. Include module de laborator din Statele Unite, Rusia, Japonia si Europa.

Care sunt partile statiei spatiale?

Pe langa laboratoarele in care astronautii efectueaza cercetari stiintifice, statia spatiala are multe alte parti. Primele module rusesti includeau sisteme de baza necesare functionarii statiei spatiale. De asemenea, au oferit zone de locuit pentru membrii echipajului. Modulele numite ,,noduri” conecteaza parti ale statiei intre ele.

Intinzandu-se catre partile laterale ale statiei spatiale sunt matricele solare. Aceste retele colecteaza energia din soare pentru a furniza energie electrica. Tablourile sunt conectate la statie cu o ferma lunga . Pe ferma sunt radiatoare care controleaza temperatura statiei spatiale.

Bratele robotice sunt montate in afara statiei spatiale. Bratele robotului au fost folosite pentru a ajuta la construirea statiei spatiale. Aceste brate pot, de asemenea, deplasa astronautii in jurul lor atunci cand merg pe plimbari spatiale in afara. Alte arme opereaza experimente stiintifice.

Astronautii pot face plimbari spatiale prin ecluze care se deschid spre exterior. Porturile de andocare permit alte nave spatiale sa se conecteze la statia spatiala. Noi echipaje si vizitatori sosesc prin porturi. Astronautii zboara spre statia spatiala de pe Soiuzul rus. Navele spatiale robotizate folosesc porturile de andocare pentru a livra consumabile.

De ce este importanta statia spatiala?

Statia spatiala a facut posibil ca oamenii sa aiba o prezenta continua in spatiu. Fiintele umane traiesc in spatiu in fiecare zi de cand a sosit primul echipaj. Laboratoarele statiei spatiale permit membrilor echipajului sa faca cercetari care nu se puteau face nicaieri altundeva. Aceasta cercetare stiintifica beneficiaza oamenii de pe Pamant. Cercetarea spatiala este folosita chiar si in viata de zi cu zi. Rezultatele sunt produse numite ,,spinoffs”. Oamenii de stiinta studiaza, de asemenea, ce se intampla cu corpul atunci cand oamenii traiesc mult timp in microgravitate . NASA si partenerii sai au invatat cum sa mentina o nava spatiala care functioneaza bine. Toate aceste lectii vor fi importante pentru explorarea spatiala viitoare.

NASA lucreaza in prezent la un plan de explorare a altor lumi. Statia spatiala este unul dintre primii pasi. NASA va folosi lectiile invatate la statia spatiala pentru a se pregati pentru misiunile umane care ajung mai departe in spatiu ca niciodata.