Fie că vorbim despre sisteme pe combustibil solid, cu energie solară, ce funcționează prin inverter sau alte variate tipuri de tehnologie, suntem întotdeauna într-o continuă dezvoltare. Sistemele de încălzire se numără printre acele produse care sunt căutate în fiecare an, cele mai eficiente dintre ele fiind populare pe tot parcursul acestora.
Dar pentru că este recomandat oricând să mai privești și în trecut pentru a vedea cât de departe suntem deja în prezent. În paragrafele următoare poți cit mai multe detalii despre câteva inovații din această industrie:
Inverter
A fost deja menționat în introducerea acestui articol, ceea ce înseamnă că își merită mențiunea în articolul nostru. Practic, inverterul este o componentă vitală pentru o pompă căldură aer apă și nu numai. Principalul scop al inverterului este să ajute compresorul să funcționeze la viteze variabile. Practic, să se poată adapta la diferite niveluri de cerințe termice.
Costurile energiei scad semnificativ datorită inverterului tocmai pentru că pornirea și oprirea repetată a compresorului nu mai fac parte din regimul de funcționare al sistmeului.
IoT și Inteligența Artificială
Multe sisteme revoluționare, funcții și sisteme de monitorizare sau optimizare a consumului se datorează uriașelor revoluții tehnologie de tip “Internet of Things”. Multe automatizări sisteme de senzori și parametri pot fi mult mai clar optimizați datorită acestui domeniu al tehnologiei. Datorită lui putem crea tipare bazate pe condiții meteorologice.
Datorită IoT totul este mai simplu de folosit, mai ușor de înțeles, mai eficient și la costuri mult mai mici.
Gazeificarea lemnului
“Inovație” nu ar fi un cuvânt care să exprime adevăratul impact pe care această tehnologie l-a avut asupra întregii industrii. La bază, principiul de gazeificare a lemnului nu face altceva decât să aplice o temperatură foarte mare lemnului, aducându-l într-o stare de vapor (gazoasă).
Arderea are loc asupra acestor gaze, lucru care duce la o eficiență termică mult mai mare, agentul termic fiind produs mai ușor, iar odată cu el și costurile vor scădea. Cei care astăzi se bucură de cazane pe lemne care funcționează pe acest principiu sunt foarte recunoscători pentru decizia făcută.
Automatizarea peleților
Automatizarea nu se aplică direct peleților. Aceștia rămân în continuare o masă solidă ce urmează a fi arsă. Unde are loc automatizarea este tot asupra cazanelor care funcționează cu acest tip de combustibil.
Mai exact, alimentarea cu peleți s-a automatizat, dar și modul în care aceștia sunt arși spre a produce căldură. Peleții pot fi depozitați mult mai ușor, iar cazanele sunt capabile să optimizeze arderea asigurând un proces constant și optim.
Cum resimțim aceste inovații?
Chiar dacă nu suntem conștienți zilnic de faptul că ducem o viață mult mai bună și ușoară chiar și decât acum 10 ani, ar trebui să fim recunoscători pentru simplul fapt că ne este asigurat confortul, fără nicio obligație decât cea financiară.
Suntem mai eficienți din punct de vedere energetic, avem posibilitatea de a alege ceea ce este potrivit pentru locuința și familia noastră și plătim mai puțin pentru a atinge același nivel de confort. Acolada beneficiilor se arcuiește și mai mult când ne îndreptăm atenția spre energia regenerabilă, dar pentru acest subiect, ne trebuie un alt articol.