Cat stii despre gaurile negre? Ce s-ar intampla daca ai cadea intr-unul? Spuneti ca intr-o zi ati explorat spatiul in cautarea unei noi planete pe care sa o poata locui oamenii, dar a dat peste o gaura neagra si a decis – de ce sa nu o verificati? Ai avea vreo sansa de supravietuire? Cum ai iesi? Ai gasi o scurtatura catre un alt univers?
In ciuda faptului ca este ,,neagra” si ,,gaura”, o gaura neagra nu este un spatiu intunecat si gol. In teoria sa relativitatii, Einstein a prezis cum se formeaza gaurile negre. Cand o stea masiva moare, aceasta lasa in urma un miez mai mic si rest. Daca masa nucleului este de cel putin trei ori mai mare decat masa Soarelui nostru, gravitatia copleseste toate celelalte forte si transforma miezul intr-o gaura neagra.
Dar nu-i lasa numele sa te pacaleasca, o gaura neagra nu este deloc o gaura, ci mai degraba o cantitate imensa de materie ambalata intr-un spatiu foarte mic. Ganditi-va la Soare cu campul sau gravitational de 28 de ori mai puternic decat al Pamantului. Daca ai merge pe Soare, ai fi de 28 de ori mai greu decat esti pe Pamant. Acum imaginati-va sa strangeti patru sori intr-un diametru de doar 24 km – distanta pe care o puteti parcurge in 30 de minute cu masina. Cum ar fi gravitatia acolo?
Gravitatia unei gauri negre este atat de puternica, incat nici lumina nu poate iesi. De aceea nu vei vedea niciodata unul. Dar il puteti detecta din exploziile de raze gamma pe care le emite gaura. Aceste explozii, descoperite de Stephen Hawking, poarta acum numele sau – radiatia Hawking. Insusi Stephen Hawking credea ca gaurile negre pot fi treceri catre un alt univers.
Deci, daca ai cadea intr-una, te-ai regasi intr-o dimensiune alternativa? Fiecare gaura neagra are un orizont de evenimente – punctul in care atractia gravitationala devine atat de puternica incat nu poti scapa de ea. Punctul fara intoarcere. Daca te-ai afla in afara acelui punct, ai vedea ca stelele sunt rasucite in jurul unui cerc perfect de intuneric.
Pe masura ce incepi sa fii tras spre o gaura neagra, te vei misca din ce in ce mai repede, accelerat de forta gravitatiei. Aceasta este prima veste proasta pentru tine, curajos calator in spatiu. Forta gravitationala a unei gauri negre este foarte, foarte puternica. Daca ai cadea mai intai cu picioarele, picioarele tale ar fi simtit o atractie gravitationala mai puternica decat capul tau. Corpul tau ar fi intins.
Cele mai frecvente gauri negre sunt numite ,,stelare”. Se pot intinde pana la 15 km si pot fi grei ca 20 de sori. Daca s-ar intampla sa fii tras spre o gaura neagra stelara, ai fi complet sfasiat inainte de a ajunge chiar la orizontul evenimentelor. Asadar, asigurati-va ca alegeti unul supermasiv. Cel care este de un milion de ori mai greu decat Soarele nostru. In acest caz, corpul tau va ramane nevatamat in timp ce traversezi orizontul evenimentelor, deoarece gravitatia iti va trage atat picioarele cat si capul cu aproape aceeasi forta.
Si daca va intrebati unde sa gasiti unul – nu trebuie sa va uitati prea departe. Exista unul chiar in centrul galaxiei noastre Calea Lactee. Din fericire, este la 165 de miliarde de mile (sau 265 de miliarde de km) distanta de noi si nu va suge nici Soarele, nici planetele. Dar nu va impachetati inca valiza – traversarea orizontului evenimentelor este doar inceputul provocarii.
Exista o singularitate gravitationala in centrul gaurii negre, unde densitatea devine infinita. Ai fi strivit in acel centru si ai deveni unul cu gaura neagra. Nu ai putea spune nimanui despre experienta ta.
Cu toate acestea, o persoana care te observa in afara orizontului evenimentelor ar vedea o imagine foarte diferita. In timp ce cadeati intr-o gaura neagra, pentru ei, ati fi incetinit, veti fi mai slabi si mai rosii. In cele din urma, ai ingheta, fara a traversa orizontul evenimentelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca spatiul si timpul intr-o gaura neagra isi schimba rolurile. La orizontul evenimentelor, timpul se opreste, in timp ce spatiul, pe de alta parte, se misca inainte. Nu ai putea sa te intorci si sa scapi de gaura neagra, mai mult decat poti calatori inapoi in timp.
Chiar si atunci cand gaura neagra a murit in cele din urma, emitand toate particulele pe care le absorbise (inclusiv corpul tau), ar fi imposibil sa se spuna daca acele particule ai fost tu. Cu toate acestea, Stephen Hawking a gasit o cale prin care informatiile despre corpul tau sa nu se piarda.
El a teoretizat ca exista universuri alternative cu istorii diferite. Aceasta inseamna ca intr-o realitate ai cazut intr-o gaura neagra. In al doilea, nu a existat nici o gaura neagra.
Este imposibil sa fii sigur din afara orizontului evenimentelor daca exista sau nu o gaura neagra pana cand nu cazi acolo. Daca ati traversa orizontul evenimentelor si ar exista o gaura neagra … Sayonara … Dar daca s-ar intampla sa va aflati intr-o realitate in care gaura neagra nu exista, ati fi in continuare in viata. Doar intr-un univers diferit. Nu ar fi nicio modalitate de a te intoarce la a noastra. Ai indrazni sa explorezi posibilitatea?