Acum aproximativ 2.000 de ani , orasul Roma se afla in centrul unui imens imperiu care se intindea din Scotia pana in Siria. La varful puterii sale, Roma a condus peste 45 de milioane de oameni in toata Europa, Africa de Nord si Asia. Armata sa era cea mai puternica din lume si, pe masura ce cucerea mai multe pamanturi, Roma a crescut dintr-un oras intr-o capitala enorma.
Roma antica gazduia temple stralucitoare din marmura alba, palate fastuoase si spectacole spectaculoase de gladiatori. Cu peste un milion de oameni care locuiau acolo, orasul era, de asemenea, un loc murdar si periculos, cu un labirint de strazi laterale si mahalale.
Cum a inceput Roma?
Romanii au avut o poveste despre cum a inceput orasul lor. Conform legendei, Roma a fost fondata de frati gemeni, Romulus si Remus , care erau fii ai zeului Marte.
Cand erau bebelusi, baietii au fost lasati sa se inece in raul Tibru de unchiul lor rau, dar au fost salvati de un lup. Cand baietii erau mai mari, s-au razbunat pe unchiul lor si l-au ucis. Ulterior, gemenii au decis sa inceapa un nou oras, dar s-au certat unde sa-l construiasca. Romulus a vrut sa-l construiasca pe Dealul Palatin si Remus a preferat Dealul Aventin.
Pentru a afla cine avea dreptate, au cautat un semn de la zei. Cu toate acestea, nici ei nu au putut fi de acord si amandoi au crezut ca zeii ii favorizeaza.
Intr-o zi, gemenii s-au luptat dupa ce Remus si-a luat joc de Romulus. Remus a fost ucis, iar Romulus a numit noul oras ,,Roma” dupa el!
O sculptura in bronz a lupului care i-a salvat pe Romulus si Remus.
Aceasta sculptura in bronz a lupului care i-a salvat pe Romulus si Remus a fost realizata in jurul anului 500 i.e.n. Copiii au fost adaugati in AD1400.
Cine a condus Roma?
In primele zile, Roma era condusa de regi. Romulus ar fi fost primul rege. Ultimul rege a fost Tarquin Mandrul. A domnit pana in 509 i.Hr., cand oamenii din Roma l-au alungat.
Roma a devenit apoi republica. Republica nu a permis unei persoane sa detina controlul complet asupra orasului. In schimb, un grup de barbati numiti senatori impartaseau puterea.
Pe masura ce republica romana a devenit mai puternica, la fel si armata sa. Senatorii nu puteau controla intotdeauna armata si uneori se ciocneau cu generalii.
In 49 i.Hr., cel mai mare general al Romei a fost Iulius Cezar. Avea controlul complet asupra armatei, dar voia sa conduca din nou Roma ca un rege. Unora dintre senatori nu le-a placut acest lucru si l-au ucis in 44BC.
Dar era prea tarziu, Iulius Cezar schimbase Roma. Cativa ani mai tarziu, fiul sau adoptiv Octavius a preluat puterea si a devenit primul imparat al Romei .
Ce credeau romanii?
Romanii aveau o multime de zei si zeite diferite . Erau zei pentru aproape orice, ca tunetul, dragostea, razboiul, intelepciunea si chiar canalizarea din Roma.
Romanii au incercat intotdeauna sa pastreze partea buna a zeilor lor. Au facut ofrande la temple si altare pentru a le face fericiti.
De asemenea, au imprumutat noi zei de la oamenii pe care i-au cucerit, precum zeita Isis din Egipt si Mithras din Iran. Unii imparati au fost declarati si dumnezei, de obicei dupa ce au murit. Sperau ca acest lucru ii va face pe imparati si mai puternici si respectati.
Mai tarziu, romanii au devenit crestini. Crestinismul a devenit religia oficiala a Imperiului Roman de catre imparatul Constantin in secolul al IV-lea d.Hr. Inainte, crestinii aveau probleme, deoarece refuzau sa se inchine imparatului ca zeu. Unii crestini au fost arestati si omorati.
Cum s-a sfarsit imperiul?
La inceputul secolului al V-lea, Imperiul Roman incepea sa se destrame.
A fost constant atacat de triburi din nordul Europei. Romanii i-au numit pe acesti oameni ,,barbari” deoarece credeau ca sunt necivilizati. In anul AD410, un trib numit vizigoti a navalit in orasul Roma. Au distrus multe dintre marile cladiri si au ucis oameni in timp ce mergeau.
Romulus Augustus, ultimul imparat roman, si-a pierdut puterea in anul 476 d.Hr. El a fost inlocuit de un print din Germania numit Odovacar. De atunci, zona care a fost odata imperiul a fost condusa de o colectie de regi si printi din afara Italiei.